Chantal Goddery
Chantal Goddery
INTERVIEW

Interview met Chantal Goddery

Chantal GodderyJUBILEUM| ‘Revelation’ toont een triest kijkende Munny geketend aan twee houten palen in een ijslandschap. Uit zijn bloederige buik is zojuist een raaf ontsnapt. Illustrator en kunstenaar Chantal Goddery (40) maakte dit werk voor het 25-jarig jubileum van Schokkend Nieuws.

Waarom was Schokkend Nieuws een openbaring voor jou?

“Tijdschriften in Nederland zijn best beperkt, vooral de vrouwenbladen met hun loze kreten. Soms wil je wel eens door zoiets bladeren, maar een abonnement hoef ik niet. Buitenlandse magazines die ik graag lees zijn moeilijk te krijgen. Voor Juxtapoz, Hi-Fructose en het feministische Bust Magazine moet ik naar het American Book Center. Daar zag ik vorig jaar ook Schokkend Nieuws liggen. Ik was stomverbaasd. Dit was een Nederlands blad, dat vol stond met coole dingen en informatie die ik wilde weten! Ik kocht nog twee nummers en heb daarna een abonnement genomen.”

Waarom heb je gekozen voor een Munny?

“Schokkend Nieuws laat zien dat er ook een gave popcultuur is in Nederland en daarom wilde ik iets doen met een icoon uit de popcultuur. Maar het moest wel Munny worden met een vrijheidsstrijd. Munny is gevangen maar hij werd ook zelf de gevangenis. De raaf die uit zijn buik ontsnapt is nu vrij en zal nooit meer terugkeren. Dat dualistische, dat vind ik fijn. Dat mensen ook zelf kunnen nadenken over mijn werk. Wat je niet op de foto ziet is dat er ook teksten staan in het ijs. Het zijn kreten die ik heb gehaald uit mode-magazines en daar zitten hele ernstige dingen bij zoals ‘Flatten your belly!’ en ‘Look Leaner Naked!’ Echt woorden om mensen onzeker van te maken. Daar naar te luisteren is een ander soort gevangenschap.”

Ben je een fan van bloed & ingewanden?

“Ook daar ben ik dualistisch in. Als kind verzon ik spookverhalen, maar durfde ik geen enge films te zien. De nieuwsgierigheid won het uiteindelijk van de angst. Het begon met BUFFY THE VAMPIRE SLAYER, toen TRUE BLOOD. Daarna kwamen ook de enge films. Waar ik niet tegen kan zijn poppen en kinderen met enge gezichten. Daar ging de eerste SN-podcast ook over! Chucky, THE EXORCIST, verschrikkelijk, daar kan ik niet naar kijken. Weerwolven en vampiers zijn prima.”

revelation chantal

Chantal Goddery’s Munny, speciaal voor ons jubileum gemaakt.

Wat is jouw favoriete film?

“THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS. Ik hoor soms dat mijn werk lijkt op dat van Tim Burton, omdat mijn poppetjes ook grote ogen hebben. Mensen vinden het fijn als ze iets herkenbaars zien. Dat is prima. Ik ga natuurlijk niet zeggen dat mijn werk niet vergeleken mag worden met dat van een ander. Mijn wezentjes zijn wel ‘cute & creepy’, net als die van Burton. Ze zien mijn werk ook wel als ‘film stills’, maar dat ontstaat onbewust. Misschien omdat ik zo veel van film houd.”

Is Revelation ook te koop?

“Dat weet ik nog niet. Ik begin gewoon aan een werk omdat ik het moet maken, niet omdat ik moet verkopen. Ik zou doodongelukkig worden als ik kunst moest maken om ‘aan een vraag te voldoen’.”

Heb je nog een felicitatieboodschap voor Schokkend Nieuws?

“Ik vind het supertof dat zo’n magazine al zo lang bestaat. Ik lees het van voor naar achter en ben altijd weer blij wanneer het in de brievenbus ligt.”

Chantal werkt onder de naam Chantilly on Top. Meer van haar werk vind je bij Etsy en op de expo Nasty Women Amsterdam van 4-12 maart 2017 in Amsterdam. De opbrengst van deze Nasty Women Expo gaat naar goede doelen als Women on the Waves en She Decides.

Save

© Karina Meerman
18 februari 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!