Entity F
Entity F
INTERVIEW

“Het is geen Mens-erger-je-niet”

Entity FNEDERHORROR | De filmproductie is, zoals het hoort, omgeven met geruchten en mythologie, maar één ding is zeker: ENTITY F mag zich het Nederlandse low-budget antwoord op The Blair Witch noemen. Schokkend Nieuws sprak met hoofdrolspeler John Beringen.

”Na vele jaren van juridische procedures, vanwege de schokkende inhoud, mogen de volgende beelden nu vertoond worden. Laat deze film vooral een waarschuwing zijn!” ENTITY F van regisseur Bart van Dekken begint met een omineuze waarschuwing. Een occulte seance, hier consequent ‘glaasje draaien’ genoemd, is geen kinderspel.

ENTITY F draait om de angstige Amber (Wendy del Grosso), die de hulp heeft ingeroepen van paragnost Wilfried van Zuylen (Beringen). Vijf maanden geleden, namelijk, hield Amber met een vriendin een seance in een leegstaand opvangcentrum voor daklozen en verslaafden. De vriendin kwam op mysterieuze wijze om het leven. Van Zuylen voelt het meteen wanneer hij Amber ontmoet: “Er hangt hier een verschrikkelijke, negatieve energie.” En die moet natuurlijk nader onderzocht worden; met z’n drieën (cameraman Berend, gespeeld door regisseur Bart van Dekken zelf, gaat ook mee), in datzelfde griezelige gebouw en natuurlijk midden in de nacht.

“We hebben de film eind 2010, begin 2011 opgenomen,” vertelt Beringen aan de telefoon. “Alleen Bart, Wendy, Gerrit Gerlofsma (het idee van de film kwam van hem) en ik. Ik herinner me dat het ontzettend koud was. Het was vlak voor Kerst. Dat weet ik nog, want in plaats van een Kerstliedje stond ik daar een heel ander soort lied te zingen voor de film.” Beringen, die eerder te zien was in Van Dekkens splatterfilm FRISIAN TERROR, acteert sinds 1980. “Veel slechteriken. Wat het verst van je af staat, is toch het leukst om te spelen. In Bernard, Schavuit van Oranje had ik een figurantenrol als SS’er.”

ENTITY F is, zeker in de eerste helft, tamelijk geloofwaardig. De budgettaire beperkingen zijn hier tot kracht verheven. De paragnost gaat, gevolgd door zijn cameraman, huiskamers en achtertuintjes binnen en richt zich rechtstreeks tot de kijker. De belichting bestaat meestal uit een lamp. De visuele stijl doet denken schandaal-tv, Van Zuylen aan een Willibrord Frequin of Paul Jambers. Het is jammer dat veel griezelige gebeurtenissen je verteld worden in plaats van getoond, en dat de film daardoor nooit écht eng wordt, maar Van Dekken zette grote stappen vooruit ten opzichte van het melige FRISIAN TERROR.

Op de hoes van de DVD staat dat de film gebaseerd is op de dagboeken van een zekere Martine U. “Daar was Bart niet erg duidelijk over,” zegt Beringen. “ Hij heeft veel veranderd, maar de film is in elk geval deels op feiten gebaseerd.’ Hij neemt de materie ook heel serieus. “In 1993 schreef ik een boek over de Bob Evers-boeken van Willy van der Heide. Ik geef toe, dat ik toen ook eenmaal een seance heb bezocht, waarin de geest van Van der Heide werd opgeroepen. We wisten dat hij in Bilthoven had gewoond, op de Soestdijksestraatweg, Op welk nummer, vroegen we. ‘Op nummer 32,’ gaf hij door. Achteraf ontdekten we dat het klopte: Van de Heide woonde op wat nu 332 is, maar in 1940, toe hij er woonde, nog huisnummer 32 was. Toen wist ik, dat je mar beter ver weg kunt blijven van dit soort dingen.”

Over feiten gesproken en zonder de clou te verraden: Wilfried, Amber en Berend stuiten op een krachtige kwade geest met zeer goed gedocumenteerde historische antecedenten. En die heeft de locatie zelf trouwens ook. De opnames van ENTITY F vonden plaats in het voormalige psychiatrische ziekenhuis Groot Lankum in Franeker. Het imposante, boogvormige gebouw in inmiddels in restauratie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel Nederlandse psychiatrische ziekenhuizen door de Duitsers gevorderd en raakte Groot Lankum overvol: 500 patiënten uit de het PZ Vogelenzang (Bennebroek), 150 Haagse hongerkinderen, 530 patiënten uit PZ Dennnoord (Zuidlaren): tegen het eind van de oorlog puilde het ziekenhuis uit met circa 5.000 patiënten, waarvan er zo’n tien procent overleed aan dysenterie en tuberculose.  Omrop Fryslan wijdde een interessante documentaire aan de ‘fergetten skiednis’

“De rotzak! De schoft! De ploert!” schreeuwt de paragnost op driekwart van de film, tot aan zijn knieën wadend in de donkere, ondergelopen kelders van het instituut. “Hier heeft hij afschuwelijke dingen gedaan!” Wie Hij is, wat Hij deed en wat zijn Geest in ENTITY F doet , mag de lezer zelf ontdekken, maar voor Beringen is het duidelijk “Glaasje draaien is geen Mens-erger-je-niet. Je moet de doden met rust laten. Ga liever een potje voetballen.”

PRIJVRAAG | Nieuwsgierig geworden? Schokkend Nieuws verloot drie exemplaren van ENTITY F onder degene die een mailtje sturen naar prijsvraag@schokkendnieuws.nl.  Stuur je mail voor 25 maart en mail ons je adres en, áls je durft, de tekst: ‘Ja, ik wil glaasje draaien!’

8 maart 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!