kwalbert
kwalbert
INTERVIEW

Albert Verlinde gastredacteur SN Musical-special

The Rocky Horror Picture Show, Sweeney Todd, The Phantom of the Opera; het zijn niet de musicals waar je als eerste aan denkt zodra de naam Albert Verlinde ter sprake komt. Toch blijkt de ongekroonde roddelkoning van de Lage Landen al jaren een stiekeme horrorfan. Hoogste tijd om uit de kast te komen: “Door Halloween heb ik zelfs een crush gehad op Jamie Lee Curtis”.

We waren eerlijk gezegd nogal verrast dat je inging op ons aanbod om gastredacteur te worden van de aankomende Schokkend Nieuws Musical-special.

“Het is dat ik al jaren bevriend ben met Phil [van Tongeren – red.], want eigenlijk kende ik jullie blad amper. Om eerlijk te zijn heeft hij moeten aandringen, maar toen dacht ik: vooruit. Ik kon het nog nét in mijn drukke agenda persen, want we gaan bij RTL4 alweer richting de zomerprogrammering en de drukte rondom The Bodyguard vangt mijn staf grotendeels op.”

Speelt het feit dat je eigenlijk een enorme horrorfan bent ook nog een rol?

“Ja absoluut, ontzettend. Maar het is niet heel chique als je daarmee te koop loopt in mijn werk. Tenminste, dat verandert ook langzaam. De tv- en theaterwereld is behoorlijk conservatief, maar ook daar kijken mijn collega’s inmiddels naar Dexter, The Walking Dead en Game of Thrones. Ik ben inmiddels ook wel op een positie dat ik mijn liefde voor horror durf te delen met anderen, maar dat is wel eens anders geweest.”

Hoe bedoel je?

“Nou, op stage bij Jos Brink eruitflappen dat ik een enorme fan ben van PEEPING TOM was niet echt een goeie zet [lacht]. Jos had geen idee, maar zijn partner [Frank Sanders – red.] had die film met een schuin oog gezien bij een kennis en die vond het nogal een zieke vertoning. Ik heb toen wel te horen gekregen dat ik sommige dingen beter voor mezelf kan houden.”

Albert Verlinde die fan is van PEEPING TOM? Vertel!

“Het was natuurlijk geen film die ik thuis bij mijn ouders mocht kijken, maar ik logeerde regelmatig bij een excentrieke tante van me. Misschien wel de eerste persoon die ik kende met een videospeler. Zij heeft me de liefde bijgebracht voor West Side Story en The Sound of Music. Zag ik bij haar voor het eerst op video. Toen ze na een Chablis-je of twee teveel in slaap viel vond ik een keer PEEPING TOM tussen haar verzameling banden. Die heb ik toen stiekem afgespeeld. Vreee-selijk, maar toch uitkijken en vervolgens de hele nacht geen oog dichtgedaan. Toch deed die film iets met me. Dus ik wilde al snel weer bij haar logeren om ‘m opnieuw te kunnen zien.”

Peeping Tom – the Musical. Zou je je daaraan wagen?

“Ze zien me al aankomen [lacht]. Met Peeping Tom ga ik geen volle zalen trekken, maar zoiets als Ghostbusters voor het hele gezin, dat lijkt me te gek om op het podium te brengen. “Who you gonna call? GHOST-BUSTERS!”

Werkt de combinatie horrror en musical wel?

“Hallo, wat dacht je van The Phantom of the Opera? Sweeney Todd? En The Rocky Horror Picture Show? Of je het per se heel eng moet maken on stage dat is een ander verhaal. Al heeft Jakob Alhblom [maker van de voorstelling Horror – red.] met zijn voorstelling laten zien dat comedy en jump scares heel goed samengaan op het toneel. Die voorstelling zat zo knap in elkaar. Alleen jammer dat er geen liedjes in zaten.”

Welke horrorfilms lenen zich volgens jou nog meer voor een musical-bewerking?

[Denkt even na] “Henenlotter is te gewaagd. Ik denk toch… HALLOWEEN. Dat is toch wel een van mijn all time favourites. Door Halloween heb ik zelfs een crush gehad op Jamie Lee Curtis, dat kun je je nu misschien niet meer voorstellen. Maar serieus, Chantal Janzen als Laurie. Bill van Dijk als Dr. Loomis. Mmmm… Ik zie het wel zitten.”

En Michael Myers?

“Jeetje. Jamai heeft er niet het postuur voor. Misschien moeten we iemand als Waldemar Torenstra casten, die heeft er wel het lijf voor. Wel zonde om die knappe snoet de hele avond achter een eng masker te verstoppen, haha!”

Het volledige interview met Albert Verlinde verschijnt deze zomer in de Musical-special van SN #113, waarvan hij ook gastredacteur is.

(Pssttt: check, voordat je een boze mail stuurt, even de datum boven dit interview 🙂

1 april 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!