Iron Fist poster
Iron Fist poster
Voorpret
13 maart 2017

Tien keer op de vuist

Iron Fist poster VOORPRET | Vanaf 17 maart 2017 staat het gehele eerste seizoen van MARVEL’S IRON FIST op Netflix. Over Danny Rand met zijn magische vuist, de laatste van de vier superhelden die New York veilig houden. Later dit jaar zal daar anti-held the Punisher ook nog bij komen. Hoewel zijn vuist legendarisch is, is Danny Rand niet de enige die graag zijn handen vuil maakt.

1. Bruce Wayne / Batman

Van alle superhelden zijn er weinig die zo getraind zijn in vechtsporten als miljardair en playboy Bruce Wayne. Na getuige te zijn geweest van de dood van zijn ouders leert Bruce Wayne verschillende soorten martial arts. Bijvoorbeeld door Ra’s Al Ghul en zijn League of Assassins in BATMAN BEGINS (2005). Batman kent ongeveer 127 verschillende vechttechnieken.

Naast zijn vuisten maakt Batman ook gebruik van zijn detective skills en zijn riem vol handige snufjes, waaronder een grappling gun en werpsterren in de vorm van een vleermuis. Technieken om de vijand te verwarren en te ontwapenen zijn handig, maar als het echt op vechten aan komt, gebruikt Gotham’s vigilante toch het meest zijn vuisten. Ondanks al zijn martial arts heeft Batman één regel: hij doodt niemand. Een regel waar de vleermuisdetective alleen in noodgevallen vanaf heeft moeten stappen.

1 Batman

2. Oliver Queen / Green Arrow

Oliver Queen verdween jarenlang van de aardbodem nadat zijn jacht was gezonken tijdens een plezierreisje. Doodgewaand door vriend en vijand leerde hij op een afgelegen eiland overleven in de meest benarde omstandigheden en kwam na vijf jaar terug als een volleerde boogschieter en vechter.

Onder de bijnaam ‘The Hood’, later ‘Green Arrow’, pakt Queen de misdadigers aan die door de handen van de politie glippen. Hoewel Queen het vooral moet hebben van technische snufjes en uiteraard zijn boog en pijlen, is hij ook een redelijk goede vechter. Bij lange na niet het niveau van Bruce Wayne, maar hij weet zich prima staande te houden in handgevechten tegenover de gemiddelde slechterik.

2 Green Arrow

3. Luke Cage

Een gefaald experiment gaf Luke Cage enorme kracht en, letterlijk en figuurlijk, een dikke huid. Zelfs zo dik dat gewone mensen hem niets doen. Ook zijn snelheid en uithoudingsvermogen zijn drastisch verbeterd. Daarnaast kan Cage zichzelf genezen, zoals ook Wolverine dat kan.

Al voordat Cage zijn krachten kreeg was hij een goed straatvechter. Cage is ook een expert in verschillende martial arts, dankzij training van Iron Fist.

Luke Cage

4. Daredevil

Een ongeluk met radioactief afval zorgt ervoor dat een jonge Matt Murdock blind wordt. Maar zijn andere zintuigen worden juist versterkt. Na de dood van zijn vader wordt Murdock onder de hoede genomen van een man genaamd ‘Stick’. Van hem leert hij, met behulp van zijn overige zintuigen, een hoop vechttechnieken zoals: stokvechten, worstelen, Kung Fu, Ninjutsu, Juijitsu en meer.

Naast voornamelijk zijn vuisten heeft Matt Murdock, als zijn alter ego Daredevil, ook nog een stok die, vermomd als blindenstok, in tweeën gesplitst kan worden. Hierin zit ook een haak verstopt en een staalkabel. Daarnaast is Daredevil, net als Batman en Green Arrow een prima detective.

DaredevilMatt

5. The Hulk

Bruce Banner is wederom een slachtoffer van radioactief spul. Dit keer is het straling. Banner is een rustige, briljante wetenschapper. Qua intellect op niveau van Tony Stark, maar dan zonder de impulsiviteit. Banner wordt niet snel boos dankzij talloze meditatietechnieken, maar áls hij boos wordt verandert hij in de Hulk, een groot groen monster met een paarse driekwartbroek. Want dat is het enige kledingstuk dat niet scheurt tijdens een transformatie. Handig!

De Hulk is tegen de meeste dingen wel opgewassen. Zijn huid is sterk genoeg om kogels te weerstaan en zijn kracht lijkt toe te nemen naar gelang hij kwader wordt. In veel games heeft de Hulk de mogelijkheid om een geluidsgolf te maken door zijn handen tegen elkaar te klappen. Hierdoor kan hij zijn vijanden tijdelijk buiten spel zetten. In tegenstelling tot eerder genoemde superhelden heeft de Hulk geen formele vechttraining en moet het uitsluitend van zijn immense kracht en praktische onverwoestbaarheid hebben.

6. “V”

“V” is geen geen superheld. “V” is niet eens zijn echte naam. “V” is de vechter met het Guy Fawkes-masker uit Alan Moore’s en David Lloyds dystopische grafische roman V For Vendetta. Wat zijn echte naam is, weet niemand, maar de door de corrupte media als ‘terrorist’ betitelde vigilante is een genie.

Als expert op het gebied van explosieven, martial arts, filosofie, literatuur, hacken, muziek en scheikunde en tuinieren is “V” een veelzijdige antiheld. Hij is, naast vechten, ook bekwaam in het gebruik van messen. Zoals de film is te zien, kan hij ook aardig met een zwaard omgaan.

6 vforvendetta

7. Jessica Jones

Jessica Jones is een privédetective die, net als zoveel superhelden, in contact is gekomen met speciale chemicaliën. Hierdoor is ze ijzersterk geworden en kan ook vliegen. Of in ieder geval heel erg grote afstanden springen. Jones is ook bekwaam in het tegenhouden van mind control. Een gave die ze in Marvels Netflix-serie op traumatische wijze heeft verkregen.

Jessica Jones is vaak hardhandig en agressief in ondervragingen en afgaand op de serie heeft ze een alcoholprobleem. Dit weerhoudt haar er niet van om af en toe een flink robbertje te vechten. Jones is een echte ‘street fighter’ en gebruikt, naast haar vuisten, alles wat er in de buurt is of dat nou een tafel is of een gebroken fles.

JessicaJones

8. Black Widow

Natasha Romanoff, aka Black Widow is een getrainde huurmoordenaar en Russische spionne. Later werkt ze onder andere voor SHIELD en is ze onderdeel van The Avengers. Romanoff is een een atlete op Olympisch niveau, is ook bedreven in acrobatieken en een expert in martial arts. Haar lichaam heeft een versnelde heelfactor en ze is goed in het psychologisch manipuleren van haar tegenstanders.

Ook is Black Widow een expert in vuurwapens. Ze heeft een enorm tactisch vermogen en is daardoor ook goed in het inschatten van gevaar. Hierdoor heeft Black Widow vaak leiding gegeven aan missies van de Avengers.

BlackWidow

9. Vixen

Mari McCabe is een Zuid-Afrikaanse wees die dankzij een totem gemaakt door de Afrikaanse legende Anansi de spin, de krachten kan aannemen van elk dier dat ooit op aarde heeft geleefd. Hoewel de totem ooit werd gecreëerd als de oorsprong van Vixens krachten, is dat later veranderd in een versterker ervan.

Naast de mogelijkheid om zo zwaar als een olifant te worden of te kunnen vliegen als een vogel, heeft Vixen ook versterkte en scherpere nagels. Ze kan ook communiceren met dieren en kan zelfs hun natuurlijke instincten veranderen. Als het op vechten aankomt is Vixen niet een expert als vele anderen, maar moet ze het hebben van de kracht, snelheid en gevaarlijkheid van bepaalde dieren.

Vixen Comic

10. X-23

Laura Kinney, ook wel X-23, is de gekloonde dochter van Logan (Wolverine) in de X-Men. In een poging het originele Weapon X-programma (de experimenten waarbij Wolverine zijn adamantiumskelet kreeg) te recreëren, wordt X-23 ‘geboren’, een genetische kloon van Wolverine.

Na de extreem pijnlijke experimenten wordt X-23 getraind als huurmoordenaar. In plaats van drie klauwen heeft X-23 er twee per hand en in tegenstelling tot haar genetische vader één adamantium klauw in elke voet.
Haar genezingsproces zorgt ervoor dat ook haar andere zintuigen verhoogd zijn. Zo heeft ze een betere coördinatie, is sneller en heeft een beter uithoudingsvermogen. X-23 heeft een extreme training als ‘menselijk wapen’ ondergaan en is getraind in het gebruiken diverse wapens, explosieven en verschillende martial arts.

Laura

Vind je dit artikel leuk? Mis je iets op de lijst? Laat het ons weten via Twitter of Facebook!

© Daan Kusen
13 maart 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!