spaceparanoids001
spaceparanoids001
Voorpret
19 maart 2018

Game on!

spaceparanoids001 VOORPRET | Op 28 maart verschijnt READY PLAYER ONE in de Belgische en Nederlandse bioscopen. Schrijver Ernest Cline en regisseur Steven Spielberg putten natuurlijk uit de oergeschiedenis van computerspelletjes. Welke fictieve en bestaande games zien wij verder terug in de filmgeschiedenis?

Space Paranoids in TRON (1982)
De held van TRON is ontwerper Kevin Flynn. Een übercoole Jeff Bridges die ook nog zijn eigen speelhal heeft. Flynn’s arcade is een van de mooie vondsten uit Steven Lisbergers invloedrijke film die voor het eerst uitvoerig gebruik maakte van CGI. De strakke neonletters buiten het pand verleiden je om naar binnen te gaan. Eenmaal in de Arcade zijn er de fluorescerende kleuren van al die speelkasten waaronder Flynn’s eigen spel: Space Paranoids. Voor zijn tijd een moderne game die lijkt op een first person shooter, maar dan met grote Recognizers als vijanden.

Tic Tac Toe in WARGAMES (1983)
Welke game zou jij spelen als je een gigantische militaire supercomputer tot je beschikking zou hebben? Het briljante van John Badhams WARGAMES is dat bijdehante tiener David (Matthew Broderick) de computer op een cruciaal moment uitdaagt tot een simpel spelletje boter-kaas-en-eieren. Lekker ouderwets maar wel met een nobel doel gezien er op elk moment een intercontinentale kernoorlog uit kan breken. Winnen is belangrijk, maar soms is het beter om te weten dat bepaalde spelletjes geen winnaars hebben. ‘How about a nice game of chess?’

Domination in NEVER SAY NEVER AGAIN (1983)
Een oude Sean Connery die zijn rol als Bond weer wil inpikken van Roger Moore en ook nog eens wil laten zien dat ‘ie bij de tijd is en houdt van gamen?! Nee daar trappen we niet in. Het moet wel gezegd worden dat het spel Domination er op zich wel cool uitziet met die flitsende graphics, een retro display en een monotone computerstem die waarschuwingen geeft. Bond wordt door een gladde slechterik uitgedaagd om een potje te spelen en blijkt een complete NOOB te zijn. Iets dat nog eens wordt benadrukt door de stroomstoten die je krijgt als je aan het verliezen bent. Maar dan blijkt Bond toch nog een goede gamer te zijn…

Starfighter in THE LAST STARFIGHTER (1984)
Alex Rogan woont in een trailer en slijt zijn dagen achter het arcadespel Starfighter dat hij obsessief speelt. Op een dag haalt hij de hoogste score. Dan blijkt de game opeens een intergalactische trainingswedstrijd te zijn om de beste piloten van het heelal te vinden. Zo komt Alex op de planeet Rylos dat op het punt staat om aangevallen te worden door buitenaards gespuis. Het is opvallend om te zien dat Nick Castle’s film veel overeenkomsten heeft met Ernest Cline’s boek.

Cloak and Dagger in CLOAK AND DAGGER (1984)
Henry Thomas speelde na E.T. THE EXTRA-TERRESTRIAL in deze vermakelijke film over de jonge Davey die in de fantasiewereld van zijn game Cloak and Dagger blijft hangen en ook aan rollenspellen doet. Een videogame-cartridge wordt een gewilde MacGuffin als het als bewijsstuk dient na een moord. Zo vlucht Davey door Amerika als de daders het op hem en de cartridge gemunt hebben. Geregisseerd door Australiër Richard Franklin die bekend werd door PATRICK (1978).

Powerglove in THE WIZARD (1989)
Een soort RAIN MAN in de vorm van een Nintendo-reclame, dit. Wel met Fred Savage (THE WONDER YEARS) en Christian Slater (MR. ROBOT) die met een jongen die emotionele problemen heeft naar een gamewedstrijd reizen waar hij het moet opnemen tegen de beste Nintendo-gamers van Amerika. Verwacht dus veel klassieke 8-bit games zoals Super Mario en Ninja Gaiden, maar let vooral op de powerglove! Het gewilde speelaccessoire waarmee de bad guy onze held wil verslaan: ‘I love the powerglove it’s so bad.’ Iedereen wil toch een powerglove! Zelfs Turbo Kid heeft er een.

Ninja Ninja Revolution in SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
Deze film van Edgar Wright zit natuurlijk vol met game-verwijzingen. Arcadegame Ninja Ninja Revolution trekt echter wel alle aandacht. Gebaseerd op het bestaande Dance Dance Revolution, maar wat als je al die pasjes vervangt door coole Ninja-kicks en en moves? Je ziet het resultaat in de film wanneer Scott en Knives los gaan op de muziek en hun virtuele evenknieen er flink op los meppen. Ondertussen vertelt Scott nog wat leuke weetjes over Pacman.

© George Vermij
19 maart 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!