Logan
Logan
Voorpret
28 februari 2017

Klauwen!

Logan VOORPRET | Vanaf donderdag 2 maart slaat Hugh Jackman in LOGAN – waarschijnlijk – voor de allerlaatste keer met zijn zes iconische klauwen in het rond. In dit laatste avontuur op het witte doek krijgt de populairste mutant uit de X-MEN franchise met X-23 hulp van een extra setje scherpe nagels. Ter ere van deze zwanenzang van Wolverine bespreken wij tien andere iconische filmklauwen.

 

 

 

 

 

 

Graf Orlok

We gaan 95 jaar terug in de tijd, naar één van de eerste – en nog steeds engste – vampiers aller tijden: Max Schreck als Graf Orlok uit NOSFERATU, EINE SYMPHONIE DES GRAUENS (1922). Vampiers staan uiteraard bekend om hun scherpe hoektanden, maar bij Graf Orlok zijn naast zijn grote wenkbrauwen, grote neus en puntoren zijn enorme klauwen minstens zo legendarisch als zijn gebit. De meest iconische shots uit NOSFERATU zijn de momenten waarin het silhouet van Graf Orlok op de muur te zien is en hij zijn lange dunne vingers met scherpe nagels naar voren steekt. Binnenkort is Orlok met zijn lange fikken opnieuw te zien, ditmaal vertolkt door Doug Jones.

Graf Orlok

Pale Man

Gelukkig weten we inmiddels dat Doug Jones zich wel raad weet met grote klauwen. In PAN’S LABYRINTH van Guillermo del Toro stal hij de show als The Pale Man, een wezen zonder ogen, dat slapend aan het hoofd van een grote tafel zit. In een memorabele scène, waarin hoofdpersonage Ofelia iets van deze tafel eet, ontwaakt hij en beweegt hij als eerste die enorme handen met grote, pikzwarte nagels. Vervolgens grijpt hij twee oogballen van de tafel, steekt deze in de gaten in zijn handpalmen en houdt zijn klauwen voor zijn gezicht om rond te kunnen kijken. Het grootste wapen van het monster blijft overigens wel zijn mond, waarmee hij zonder moeite baby’s en kleine elfjes verslindt.

Pale Man

David Kessler

Weerwolven zijn er in alle soorten en maten, van Lon Chaney Jr. tot een basketballende Michael J. Fox op een middelbare school. Ze hebben één ding gemeen: allemaal bezitten ze na hun transformatie een stel harige klauwen. Eén van de bekendste weerwolven is David Kessler (David Naughton) uit AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON. In deze klassieke horrorkomedie van John Landis zien we stap voor stap hoe Kessler transformeert in een wild en moordlustig beest. Eén van de eerste dingen die arme David ziet gebeuren is hoe zijn normale hand zichzelf begint te rekken tot een wolvenklauw van formaat. Rick Baker won met de effecten van deze legendarische transformatie terecht een Oscar in 1982.

David Kessler

The Giant Claw

Oorspronkelijk wilde men dat Ray Harryhausen de effecten zou verzorgen voor THE GIANT CLAW, een monsterfilm over een beest met … een enorm stel klauwen. Door budgettaire redenen kon Harryhausen niet meewerken, dus werd er een goedkope manier gevonden om het monster te maken. Het resultaat werd een marionet van een gemuteerde pelikaan met gigantische poten, een lange nek en vreemd plukje haar op zijn hilarische kop. Het beest vliegt rond zonder met zijn vleugels te slaan en produceert een eentonig geluid zonder zijn snavel te bewegen. Zijn favoriete bezigheid is vliegtuigen vreten en treinen oppakken met zijn klauwen. THE GIANT CLAW van Fred F. Sears heeft inmiddels een cultstatus en is onbedoeld hilarisch.

The Giant Claw

Predator

Het monster uit de PREDATOR franchise heeft al meerdere malen bewezen een ultieme jager te zijn. Hij vocht met krachtpatsers als Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers en Gary Busey en heeft zelfs twee knokpartijtjes gehad met de Xenomorphs uit de ALIEN serie. De Predator heeft talloze trucjes, van camouflage en infraroodvisie tot geavanceerde dodelijke wapens. Onderdeel van zijn strijdmiddelen zijn de zogeheten gauntlet knives, twee zwaarden die á la Wolverine uit zijn arm komt zetten en waarmee hij elke vijand kan behandelen als een simpele shaslick. Stan Winston en zijn team, die verantwoordelijk zijn voor het uiterlijk van de Predator, werden in 1988 genomineerd voor een Oscar voor de effecten van de eerste PREDATOR.

Predator

Pumpkinhead

In het jaar dat Stan Winston voor een Oscar werd genomineerd voor zijn werk in PREDATOR maakte hij tevens zijn regiedebuut, eveneens met een monster met enorme jatten. In PUMPKINHEAD stuurt Lance Henriksen na de dood van zijn zoontje een demonisch monster op een groep tieners af. Tom Woodruff Jr., inmiddels ook een grote naam op het gebied van special effects, speelde in de eerste film het torenhoge monster met gigantisch achterhoofd en idem klauwen. De poster van de film toont één van de bekendste scènes, waarin Pumpkinhead met zijn buitengewoon grote klauw het voorhoofd van een arm, onschuldig slachtoffer bekrast.

Pumpkinhead

Edward Scissorhands

Niet alle klauwen in genrefilms worden gebruikt om slachtoffers aan stukken te scheuren. In EDWARD SCISSORHANDS laat Tim Burton ons kennismaken met Edward, een creatie van uitvinder Vincent Price. Maar de uitvinder sterft voor hij zijn gothic Pinokkio volledig kon afmaken en dus loopt de verlegen Edward rond met gigantische scharen als handen. De wereldvreemde jongen wordt echter al snel geliefd in het dorp als blijkt dat hij met zijn scharen perfect is als kapper, hondentrimmer en tuinman. Maar zijn meesterwerk is toch wel zijn tuin met ijssculpturen.

Edward Scissorhands

Mr. Han

In 1973 vocht Bruce Lee in één van zijn bekendste films, ENTER THE DRAGON – in Nederland ook wel bekend als IN DE KLAUWEN VAN DE DRAAK – samen met John Saxon tegen talloze schurken. Uiteindelijk krijgt Lee het aan de stok met de grote slechterik Mr. Han (Kein Shih), een man met aan zijn linkerhand een klauw met vier vlijmscherpe messen. Mr. Han weet met dit messenset zeker schade aan te richten bij Bruce Lee, die op den duur krassen op zijn wangen en buik heeft. Maar ook al heb je nog zo’n mooi en vlijmscherp wapen, uiteindelijk is niemand opgewassen tegen het wapen dat Bruce Lee heet.

Enter The Dragon

Ruka

Wie AUDITION heeft gezien weet wat Eihi Shiina kan doen met enkel een pianodraad. Dus wat krijg je als je haar een gemuteerde arm met talloze vlijmscherpe klauwen en tanden geeft? Dan wordt het écht bloedvergieten. In TOKYO GORE POLICE van regisseur Yoshihiro Nishimura vecht Shiina als de mysterieuze Ruka met allerlei krankzinnige mutaties, genaamd The Engineers. Gewapend met een katana weet Ruka veel dood en verderf te zaaien, maar als eenmaal haar linkerarm begint te muteren, is ze helemaal niet meer te stoppen. Organen, lichaamsdelen en liters bloed vliegen werkelijk alle kanten op.

tokyo gore police

Freddy Krueger

Naast Wolverine heeft Freddy Krueger wellicht de bekendste filmklauw aller tijden. Wes Craven moest een passend moordwapen voor de droomstalker in zijn horrorfilm A NIGHTMARE ON ELM STREET bedenken, maar de kettingzaag, het keukenmes en het kapmes waren al geclaimd door eerdere horroriconen. Craven besloot terug te grijpen naar het element waar de mensheid als eerste bang voor was: de klauw van het beest. Fred Krueger gebruikte zijn handschoen met messen aan de vingertoppen toen hij nog een simpele kindermoordenaar was, maar bleef – ondanks zijn droomkrachten – ook na zijn dood het wapen gebruiken. In de vervolgfilms werden de moordpartijen van Krueger steeds grootser en fantasierijker en werd zijn handschoen steeds minder gebruikt. Hoewel hij in FREDDY’S DEAD zijn handschoen nog wel gebruikte om Nintendo’s Power Glove na te bootsen.

Freddy Krueger

28 februari 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!