Batman predator
Batman predator
Voorpret
10 juli 2018

Curieuze cross-overs

Batman predator VOORPRET | Op 18 juli vliegt ANT-MAN AND THE WASP de bioscoopzaal binnen. Een tussendoortje voor Marvel, zo lijkt het wel, maar toch ook weer verbonden met het Marvel Cinematic Universe. Het fenomeen van zo’n shared of cinematic universe is veel ouder dan je op het eerste gezicht zou denken.

In SN #132 duikelden we naar aanleiding van ANT-MAN AND THE WASP al klassiekers op uit zowel de stal van Universal als de Toho Studio’s. Hieronder nog enkele andere voorbeelden van minder voor de hand liggende cross-overs.

Batman, Alien en Predator in BATMAN: DEAD END (2003)

Batman, Alien en Predator in één film? Is John McTiernan gek geworden? Heeft Joel Schumacher een zoveelste slag van de molen gekregen? Nee hoor, het betreft hier een onofficiële live action fan film van Sandy Collara. BATMAN: DEAD END ging in 2003 in première op de San Diego Comic-Con. De film opent met een duel tussen Batman en The Joker, maar de dingen lopen al gauw uit de hand als er ook Aliens en Predators op het toneel verschijnen. Echt goed gemaakt, deze film, en niet eens zo gek als je zou denken. Cross-overs tussen Batman en Aliens (1997-2003) enerzijds en Batman en Predators (1991-1998) anderzijds, bestaan wel degelijk in het universum van de Dark Horse comics.

 

Zowat alle Marvel superhelden in SECRET WARS (1984)

Jim Shooter bracht zowat de hele Marvel-catalogus uit de jaren tachtig samen voor een geheime missie op planeet Battleworld. De Avengers, Fantastic Four, Spider-Man, Spider-Woman, Hulk én de X-Men moesten het opnemen tegen een twaalftal superschurken, waaronder Doctor Doom, Doctor Octopus en The Lizard. Volgens fans was de Über-reeks van onschatbare waarde binnen het Marvel Universum. Spider-Man hield aan dit bijzondere reisje bijvoorbeeld zijn zwarte kostuum over. Marvel zelf een klein fortuin.

Power Rangers en Ninja Turtles in SHELL SHOCKED (1998)

Een historisch moment in de televisiegeschiedenis! We schrijven 27 februari 1998 wanneer op Fox Kids de POWER RANGERS IN SPACE op enkele wel heel bijzondere vijanden stuiten: de Ninja Turtles (toegegeven: ze zijn in de macht van slechterik Astronema). Beide toppers van Fox nemen het tegen elkaar op, maar zodra het misverstand uit de weg geruimd is, slaan ze natuurlijk de handen ineen. Opgelet: de echte fans van de series beschouwen deze aflevering als non-canon. Flauweriken.

Een pizzagezicht en hockeymasker in FREDDY VS. JASON (2003)

Een slecht idee: twee onoverwinnelijke schurken die het tegen elkaar moeten opnemen. Al in de jaren negentig wilden overijverige producenten Michael Myers uit HALLOWEEN en Jason Voorhees uit FRIDAY THE 13TH in één film casten. Uiteindelijk mocht die laatste in het strijdperk treden tegen Freddy Krueger uit A NIGHTMARE ON ELM STREET. Naast de trailer van dit klassieke David en Goliath-verhaal willen we je natuurlijk ook de fantastische tagline niet onthouden: The ‘Slicer’… The ‘Dicer’… And This Time, They’re Not Any ‘Nicer’! De film zelf is natuurlijk te mijden.

Een krokodil en een slang in LAKE PLACID VS. ANACONDA (2015)

Over Robert Englund gesproken… Hij draafde ook op voor wat wel een van de aller slechtste cross-overs uit de filmhistorie moet zijn. De Crocs on the Dock en de Snakes on the Lake zijn goed voor een historisch lage 3.3 op de IMDb. Maar eerlijk: de abominabele CGI-effecten en ridicule verhaallijn zijn natuurlijk ook Gefundenes Fressen voor de liefhebber van de betere B-film. Maak je op voor reuzenslangen die sterk genoeg zijn om een bestelauto tot schroot te herleiden en krokodillen die speedboten vermorzelen. Waar zijn Jennifer Lopez, Ice Cube en Jon Voight als je ze nodig hebt?

Een aap en een leguaan in KING KONG VS GODZILLA (1962)

In de jaren zestig en zeventig inspireerde het succes van de kaiju-films in Japan de Toho Studios tot diverse monster mash-ups. Zowel Godzilla, Mothra als Rodan hadden eerst een eigen film, voordat ze tegen of met elkaar de arena betraden. KING KONG VS. GODZILLA (Ishirô Honda, 1962) is het hoogtepunt. Meer dan de originele KING KONG uit 1933 is deze cross-over een komedie met in plaats van knappe stop-motion af en toe knullige suitmation. Mannen in rubberen pakken dus. En dat terwijl eerst special effects-man Willis O’Brien zijn schouders onder het project wilde zetten met een film waarin Kong het zou opnemen tegen… Frankensteins monster. Breng Universal niet op ideeën!

280 tv-series in THE TOMMY WESTPHALL UNIVERSE (1988)

De prijs voor het ultieme mega-universum gaat helaas niet naar een genrefilm, maar naar een stoffige ziekenhuisserie. Toen ST. ELSEWHERE in 1988 na 137 afleveringen werd stopgezet, liet de eindscène ruimte voor het idee dat de hele serie eigenlijk door één van de personages, de autistische Tommy Westphall, verzonnen zou kunnen zijn. Dat zou impliceren dat de bijna driehonderd shows waarnaar ST. ELSEWHERE gedurende bijna zes jaar verwezen had, ook tot hetzelfde universum zouden behoren!


Deze lijst is natuurlijk allesbehalve volledig. Welke zijn jouw favoriete cross-overs in de genrefilm? Discussieer mee op onze Facebookpagina!

© Hans Dewijngaert
10 juli 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!