Walking Dead5
Walking Dead5
Bluf-TV
14 november 2012

Bluf-TV: The Walking Dead

Walking Dead5 Hopeloos, de discussies op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móet hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet,  aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Volg jij The Walking Dead niet!?”

Te zien | Seizoen drie is op 14 oktober gestart in de VS, en op 30 oktober op FOXlife in Nederland. Afgelopen augustus verscheen het tweede seizoen op dvd.

Waar ging het ook alweer over? | Als hulpsheriff Rick Grimes wakker wordt uit een coma, is het ziekenhuis verlaten en de stad overspoeld met walkers. Rick gaat op zoek naar zijn vrouw Lori en zoontje Carl, en vindt hen – en zijn collega en vriend Shane – bij een groep overlevenden. Maar meutes gorgelende zombies maken het lastig leven in deze nieuwe wereld. Ook de wisselende leden van de groep zelf zijn soms een bedreiging voor elkaar. Fight the Dead, fear the Living.

mt_ignore: Walking Dead1 Wat maakt het zo verslavend? | The Walking Dead heeft enkele langzame en soap-achtige RTL4-momentjes, maar de dreiging (en gore!) vallen nooit weg. Je wéét dat het niet goed af kan lopen; het kan alleen maar erger worden, toch? Morele opvattingen veranderen, geweld is noodzakelijk en voor elke zombie die je neermaait komen er twee terug. Dat de schrijvers niet altijd even zuinig zijn op hun personages, verhoogt de spanning. The Walking Dead blijft verrassen.

Leukste personage | We love Rick Grimes! Acteur Andrew Lincoln is een ras-Britse BBC- en theateracteur, maar speelt de rol van all American officer zonder één steek te laten vallen. Van onzeker en kwetsbaar tot doortastend en kicking some serious zombie ass – die overlevenden mogen zich maar wat gelukkig rekenen dat Grimes op hun pad kwam. Moeilijke keuzes en situaties maken hem harder en bitterder, waardoor hij alleen maar interessanter wordt.

mt_ignore: Walking Dead2

Meest irritante personage | Moeilijke keuze. Niet omdat er zoveel irritante personages zijn, maar omdat het nogal verschuift. Zo blijft Andrea in seizoen twee maar zeuren (voornamelijk om een wapen), wordt die goeie ouwe Dale gedwongen in de rol van saai, moreel kompas en hangt Carol er al vanaf dag 1 nogal suf bij. Toch wordt het Lori, vanwege haar inconsequente en frustrerende gedrag, en haar eeuwige verwilderde blikken. 

Zapservice | Het eerste seizoen gewoon helemaal kijken; het zijn ook maar zes afleveringen. Pik van het tweede seizoen de eerste en derde aflevering mee en spoel door tot net over de helft, wanneer de serie qua tempo en verwikkelingen weer echt op gang komt. Een heerlijke opmaat naar het derde seizoen, dat direct onbarmhartig hard van start gaat.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | “De eerste helft van seizoen twee is toch gewoon een soap met hier en daar een zombie?”

Controversiële mening | “Wacht lekker met de comic lezen tot de serie is afgelopen. Er zijn behoorlijk wat dingen veranderd en op deze manier erger je je daar tenminste niet aan.”

mt_ignore: Walking Dead4

Pseudo-intellectueel dieper inzicht | “The Walking Dead spreekt zo aan omdat iedereen bang is om bezeten te raken en zijn autonomie te verliezen. Je eigen wezen, dat wat ons uniek en menselijk maakt, gaat zo verloren. In deze wereld is alles mogelijk en is alles dus ook potentieel bedreigend. Het geweld in de serie is noodzakelijk, en gezien de enormiteit van de bedreiging, is de hoeveelheid gore een geruststellende compensatie.”

Drankspelletje! | Voor elke afgeslachte walker een slok nemen is haast niet te doen, dan lig je geheid bij de tweede aflevering al voor pampus. Dus: één slok voor elk afgehakt hoofd of ledemaat, twee slokken voor elke zombie die met pijl en boog wordt gedood en een borrel voor het verlies van een personage met een naam. Voor de die-hards: nog een extra shotje voor elke ruzie in de groep. Proost…

Bekijk hier de vorige aflevering van Bluf TV: The Vampire Diaries.

© Henriëtte Poelman
14 november 2012

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!