Te zien | Helaas nog niet in Nederland, maar gezien het succes van de serie zal hij ongetwijfeld spoedig op je beeldbuis verschijnen.
Waar ging het ook alweer over? | Eindelijk een goede serie over hackers. Computernerd en kantoorslaaf Elliot (een overtuigend afwezige Rami Malek) leeft een schijnbaar onopvallend leven in New York. Overdag werkt hij bij een groot computerbeveiligingsbedrijf; thuis verandert Elliot in een hacker die digitaal het recht in eigen handen neemt. Vanaf het begin van de serie wordt echter duidelijk dat hij niet helemaal stabiel is. Uit sessies met zijn therapeut blijkt Elliot een contactgestoorde neuroot te zijn die ook nog eens drugs gebruikt om ‘normaal’ te blijven. Het mysterieuze collectief Fsociety vraagt hem het systeem van het megabedrijf E Corp te kraken. Daarmee krijgt hij de kans om al zijn schulden af te lossen en het kapitalistische systeem voorgoed te resetten.
Wat maakt het zo verslavend? | Mr. Robot is spannend en levert ook nog eens rake maatschappijkritiek. Elliot is een ambigue antiheld die in monologen de luxeproblemen van ons moderne leven opsomt. De serie stelt kritische vragen over de macht van bedrijven en over hoe wij onze privacy te grabbel gooien. Je tegen het establishment keren lijkt de enige uitweg te zijn, maar dat is nog niet zo makkelijk. Mr. Robot is ook strak vormgegeven en verwijst slim naar films als FIGHT CLUB, AMERICAN PSYCHO en THE MATRIX.
Leukste personage | Christian Slater is lekker op dreef als hackerbaas Mr. Robot. Hij is de spreekbuis voor onze moderne ongenoegens en durft stappen te ondernemen om de wereld te veranderen. De rol doet je terugdenken aan de tijd waarin Slater het symbool was van de generatie-X rebellie in PUMP UP THE VOLUME. Zijn rol wordt wel complexer naarmate de serie vordert.
Meest irritante personage | Über-yup Tyrell Wellick (een creepy Martin Wallström) is niet zozeer irritant, als wel bloedlink en naar. Een soort Patrick ‘American Psycho’ Bateman voor het internettijdperk. Gedrild door de competitieve wereld van E Corp is hij Elliots tegenpool; een streberige corpsbal die meedogenloos op weg is naar de top, aangemoedigd door zijn kille trophy wife.
Zapservice | Nope. Gezien het verloop van de plot is het niet mogelijk om Mr. Robot fragmentarisch te bekijken.
Uitspraak die altijd bijval krijgt | “Mr. Robot doet voor hackers wat Dexter deed voor seriemoordenaars.”
Controversiële mening | “Maar willen wij wel dat het kaptalistische systeem wordt gehackt door autistische computernerds?”
Pseudo-intellectueel dieper inzicht | Mr. Robot speelt slim met actuele thema’s als de schuldenproblematiek en de groeiende ongelijkheid. Eigenwijze activistische hackers bestaan in werkelijkheid natuurlijk ook, denk aan het collectief Anonymous. De serie geeft een beeld van de complexe motieven van individuen die denken dat ze achter hun computer de wereld kunnen veranderen. Dat is in werkelijkheid natuurlijk moeilijker dan het kraken van een computercode.
Drankspelletje | Neem een borrel elke keer dat Elliot zich in zijn zwarte hoodie verstopt omdat hij de druk niet meer aankan.