Daenerys
Daenerys
Bluf-TV
27 maart 2013

Bluf-TV: Game of Thrones

Daenerys Hopeloos, de discussies op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd moet hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Volg jij Game of Thrones niet!?”

Te zien | Seizoen 3 begint op 31 maart op HBO in de VS, en een dag later op HBO Nederland. Velen zien de serie misschien op een minder legale manier: Game of Thrones was de meest gedownloade serie van 2012. De eerste twee seizoenen zijn op dvd en blu-ray verkrijgbaar.

Waar ging het ook alweer over? | Als we alle met elkaar verstrengelde plots en de tientallen belangrijke personages hier zouden beschrijven, zijn we zo drie pagina’s verder. Uiteindelijk gaat het om het antwoord op twee grote vragen. De eerste? Wie eindigt er op de ‘IJzeren Troon’ als leider van de zeven koninkrijken van Westeros?

mt_ignore:whitewalker

De tweede? Wie kan die troon wat schelen?! Veel belangrijker is wie de white walkers kan tegenhouden, de vreemde wezens uit het noorden die legers van doden besturen, en die wel eens gebruik zouden kunnen maken van het gekibbel onder de mensen om heel Westeros te veroveren. 

Wat maakt het zo verslavend? | In de wereld die George R.R. Martin creëerde is niemand veilig en volgen de verwikkelingen, verraderlijke daden en plottwists elkaar in ademloos tempo op. En dan hebben we het nog niet eens over de draken, shadow babies en alle andere bovennatuurlijke fenomenen die van Game of Thrones zo’n onweerstaanbare fantasy-serie maken. 

mt_ignore: Tyrion Leukste personage | Op de eerste plaats staat ongetwijfeld Tyrion, de imp die zijn gebrek aan lengte compenseert met een overvloed aan gevatte teksten. Ook in de eerste aflevering van seizoen 3, die Schokkend Nieuws alvast mocht bekijken, is hij weer flink op dreef. Tyrion is eigenlijk een vrij tragisch personage, dat niets liever wil dan de goedkeuring van zijn vader en de oprechte liefde van een vrouw. Peter Dinklage was een briljante keuze voor de rol. Niet ver achter hem vinden we Arya, de jongste dochter van Eddard Stark, die liever met haar zwaard Needle speelt, dan naait zoals het een nette jongedame betaamt.

Meest irritante personage | Het is verleidelijk om hier koning Joffrey aan te wijzen, een sadistisch, verwend, laf mannetje met een gezicht om te slaan – maar dit is een bewuste keuze van de schrijvers. Personages aan wie je je ergert zonder dat het de bedoeling is, zijn bijvoorbeeld Jon, wiens mond altijd halfopen hangt, en zijn net iets té nobele halfbroer Robb. Toch kiezen we uiteindelijk voor Theon Greyjoy, die zich vooral onderscheidt door een totaal gebrek aan ruggegraat – hij pleegt zijn slechte daden niet eens uit overtuiging, maar puur omdat hij op de verkeerde mensen indruk wil maken.

Zapservice | Zelfs als je alle afleveringen kijkt kan het soms lastig zijn om alle namen, plekken en gebeurtenissen op een rijtje te houden*, dus het is aan te raden om zelfs de afleveringen die wat minder zijn tóch te bekijken. En zoveel mindere afleveringen zijn er niet: door de vrij korte seizoenen (tien afleveringen) en het overlappen van veel verschillende verhalen zit er in elke aflevering wel iets dat de moeite waard is.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | “Het duurde wel lang voordat dit eindelijk een fantasy-serie werd. Het leek eerst gewoon een historische serie met aparte namen!”

mt_ignore:dany Controversiële mening | “Iedereen is zo dol op Dany, maar haar naïviteit is een stuk moeilijker te accepteren dan in het boek, waar ze nog het excuus had dat ze dertien was. Ze denkt echt nooit meer dan één of twee stappen vooruit, en dat is in deze wereld niet genoeg!”

Pseudo-intellectueel dieper inzicht | “Het is te begrijpen dat mensen Arya interessanter vinden dan Sansa, maar via haar personage krijg je veel meer inzicht in hoe vernietigend patriarchale samenlevingen zijn, zelfs voor vrouwen die aan het ideale vrouwbeeld voldoen en braaf alle regels volgen.”

Drankspelletje! | Drink een slok elke keer dat je zin hebt Joffrey een klap in z’n gezicht te verkopen, en een heel shotje als hij er daadwerkelijk één krijgt. Mocht je lever daaraan nog niet genoeg hebben: neem een slok voor elk stel borsten dat in beeld komt, en voor elke keer dat iemand “Winter is coming” zegt. Drink bovendien een shot ter nagedachtenis elke keer als een personage waarvan je de naam weet het loodje legt – al is het aan te raden deze regel bij aflevering 9 van dit seizoen achterwege te laten.  

*Tip: lees de recensies van the A.V. Club: zij hebben voor elke aflevering zowel een recensie voor newbies en eentje voor experts die de boeken hebben gelezen.

 Nog meer bluf:
Bluf-TV: Being Human
Bluf-TV: American Horror Story
Bluf-TV: Doctor Who
Bluf-TV: The Walking Dead
Bluf-TV: The Vampire Diaries 

27 maart 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!