Voorpret
12 augustus 2017

Koude Oorlog

Atomic Blonde ps 1 jpg sd low 2017 Focus Features LLC All Rights Reserved VOORPRET| De heldin van ATOMIC BLONDE slaat zich een weg door Berlijn tijdens de Koude Oorlog. Wij kijken daarom terug naar de strijd die in de bioscoop en op TV plaatsvond tussen het communistische Oosten en het kapitalistische Westen. 

The Manchurian Candidate (John Frankenheimer, 1962)
John Frankenheimer is zo’n regisseur die prima uit de voeten kan met paranoia-thrillers. Neem de klassieker THE MANCHURIAN CANDIDATE die een schokkend echt incident als uitgangspunt nam. Toen gevangen Amerikaanse soldaten tijdens de Korea-oorlog schijnbaar gehersenspoeld terugkwamen uit China deden veel geruchten de ronde. In Frankenheimers film ervaart een getraumatiseerde veteraan steeds dezelfde vreemde dromen. Een van zijn medestrijders is de zoon van een belangrijke politicus en gedraagt zich ook vreemd. Ze blijken pionnen te zijn in een schimmige complot om de politieke situatie in de VS te manipuleren.  

The Spy who came in from the Cold (Martin Ritt, 1965)
John le Carré’s klassieke spionageroman THE SPY WHO CAME IN FROM THE COLD werd uitstekend verfilmd door Martin Ritt. Richard Burton is een verbitterde Britse spion die na een mislukte operatie gedegradeerd wordt. Hij zoekt contact met de communistische tegenpartij en belandt zo in de vieze en grimmige wereld van dubbelspionage en verraad. IJzersterk in zijn kale en realistische behandeling van het onzekere spionnenbestaan.  

Funeral in Berlin (Guy Hamilton, 1966)
Harry Palmer is een beetje de James Bond voor de werkende man. Len Deighton’s creatie kreeg gestalte door Michael Caine die hem neerzette als een bijdehante cockney die dol is op koken. Caine zou de geheime agent drie keer spelen in de jaren 60. In FUNERAL IN BERLIN is de Brit gestationeerd in de verdeelde stad om een overloper de grens over de smokkelen. Natuurlijk gaat niets volgens plan in deze film die gemaakt werd door Bond-regisseur Guy Hamilton.

The President’s Analyst (Theodore J. Flicker, 1967)
Tijd voor iets groovies! James Coburn speelt in deze knettergekke satire een psycholoog die de POTUS moet behandelen. Dat maakt hem tot een gewild man en al snel zijn binnen- en buitenlandse inlichtingendiensten geïnteresseerd in de zielenknijper. Het is een premisse voor een komische paranoïde film waar zelfs de telefoonmaatschappij onder zijn behulpzame publieke imago allerlei tersluikse plannetjes aan het bekokstoven is. Overigens was de FBI niet gecharmeerd van de film omdat de agenten werden geportretteerd als volgzame burgermannetjes, en er gesuggereerd werd dat elke telefoon in Amerika door de dienst werd afgeluisterd.  

Ucho (Karl Kachyna, 1970)
Voor de verandering eens een film van de andere kant van het IJzeren Gordijn. UCHO werd in 1970 in Tsjecho-Slowakije gemaakt en gelijk verboden. Niet vreemd als je bedenkt dat deze thriller gaat over afluisterpraktijken en doet denken aan het latere DAS LEBEN DER ANDEREN. UCHO is wel veel grimmiger dan die Duitse film. Een hoge Communistische partijfunctionaris keert terug naar zijn huis en maakt ruzie met zijn ongelukkige alcoholistische vrouw. Geleidelijk denkt het echtpaar dat ze worden afgeluisterd. Het begin van een lange duistere nacht waarin zij worden gedwongen om hun loyaliteit aan de partij onder de loep te nemen. Een unieke film die vooral eerlijk is over het opportunisme dat nodig is om je hoofd boven water te houden in een totalitair regime. 
the ear

Tinker, Tailor, Soldier, Spy (John Irvin, 1979)
Zonder twijfel een van de beste miniseries die de BBC ooit gemaakt heeft. Gebaseerd op het boek van John le Carré over een mol die actief is binnen de hoogste rangen van de Britse inlichtingdienst. Alec Guinness gaat als sluwe agent George Smiley op onderzoek uit en trekt een beerput open aan ongelegen geheimen. Veel beter dan de film uit 2011 en opgevolgd door de net zo intrigerende miniserie SMILEY’S PEOPLE. 

Edge of Darkness (Martin Campbell, 1985)
Deze miniserie begint met de brute moord op de dochter van een politieagent. Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt al snel dat zij door de autoriteiten werd gezien als een terroriste wegens haar radicale milieuactivisme. De CIA blijkt ook gegevens over haar te hebben omdat zij onderzoek deed naar de opslag van radioactief materiaal. Geleidelijk wordt de agent in een groot complot gezogen waarin hij ook een belangrijke rol heeft. Regisseur Martin Campbell zet in deze serie een duistere sfeer neer. Niemand is te vertrouwen en de natuur lijdt door het roekeloze handelen van de mens. Hij zou de serie later opnieuw verfilmen met Mel Gibson, maar dat leverde een matige thriller op. 
edge

Deutschland 83 (Anna Levine, 2015)
Net als THE AMERICANS gaat de serie DEUTSCHLAND 83 over onze voormalige tegenstanders: de spionnen uit het Oostblok die tegen het vrije westen strijden. Een jonge Stasi-agent moet infiltreren aan de andere zijde van de muur en wordt in West-Berlijn gestationeerd al undercover spion. Daar heeft hij het druk met allerlei clandestiene activiteiten terwijl hij ook de verlokkingen van het kapitalisme moet weerstaan.

Check de website op … voor onze recensie van
 ATOMIC BLONDE. 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!