demons
demons
TGIF
5 juli 2013

Thank God It’s Friday 5 juli

demons We hebben voor elk wat wils op deze mooie vrijdag: muziek, een essay van 18.000 woorden, natuurkunde-uitleg én de wekelijkse dosis lijstjes, leuke plaatjes en geeky filmpjes!

TASCHEN | De boeken van Taschen zijn altijd mooi (ken je bijvoorbeeld hun Big Book of Breasts?). Dit boek over magie door de eeuwen heen verdient het ook om op een koffietafel te prijken.

SUPERHELDEN | Er bestaat al een tijdje een boek over de natuurkunde van superhelden, maar dat heeft Ted Ed er gelukkig niet van weerhouden om een serie geanimeerde filmpjes over het onderwerp te maken. Je moet je even over de geluidseffecten van de verteller heenzetten, maar dan valt er veel te genieten. Al weet de echte stripkenner dat Spider-Man zijn les over de gevolgen van een abrupte stop op een vrij pijnlijke manier heeft geleerd!

SCI-FI | De vraag van de week bij io9: welke sciencefiction heeft jou als kind getraumatiseerd? Voor de schrijver van het bericht was het een aflevering van V – toen hij zes was.

HARRY POTTER | Een leuke lijst van Buzzfeed met de dystopische aspecten van de wereld van Harry Potter. Volgens mij heeft de schrijfster niet helemaal door dat dit geheel bewust is, en dat J.K. Rowling flink wat maatschappijkritiek in haar boeken verwerkte.

DOCTOR WHO | Soms heeft het toch voordelen om van koninklijk bloed te zijn. En over koninklijk gesproken: wisten jullie dat de King of Pop ooit kandidaat is geweest voor de rol van de Doctor?

CREEPY | Wat maakt iets creepy? Een interessant filmpje van Vsauce buigt zich over het onderwerp. Het meest interessante gedeelte begint op 5:55: nooit geweten dat het fenomeen dat daar beschreven wordt zo universeel is. Enigszins gerelateerd: dit oudere stuk over waarom de Weeping Angels en The Silence uit Doctor Who zo griezelig zijn.

STAR WARS | Tja, waarom hád Mace Windu eigenlijk een paarse light saber? Omdat Samuel L. Jackson dat badass vond, vertelt hij hier. En David Lynch vertelt over zijn ontmoeting met George Lucas over het eventueel regisseren van RETURN OF THE JEDI.

mt_ignore: Freddypopsicle KORT | Monsterijsjes (zie rechts). PSYCHO inkleurboek. Minstens twintig jaar te laat.

GAME OF THRONES | Missen jullie de openingsmuziek ook zo? Hier zijn zeven remixes om de dorst te lessen. Ze hebben alle zeven wel één gemis: er speelt geen man op een eenwieler op een vlammende doedelzak.

THE THING | Fascinerend stuk van één van de producers van de monsterfilm van John Carpenter over de ingrijpende veranderingen die nog tijdens het maken van de film werden doorgevoerd.

MAN OF STEEL | Film Crit Hulk is wel vaker lang van stof, maar 18.000 woorden is misschien wel een record! Heel kort (en veeeel te simplistisch) samengevat luidt zijn klacht over MAN OF STEEL, dat Zack Snyder een aestheet is maar geen kaas heeft gegeten van verhaalstructuur en de ontwikkeling van personages. Ik ben het niet honderd procent met hem eens (ik vond bijvoorbeeld een aantal van de keuzes die gemaakt zijn met betrekking tot Lois Lane wél interessant) maar het stuk is zeker je tijd waard!

MONSTERS | De andere grote naam bij Badass Digest, Devin Faraci, verzamelt ondertussen de acht beste monsterfilms.

MARVEL | Het is een teken van hoe iconisch de personages van Marvel zijn geworden dat ze ook van achteren prima te herkennen zijn.

STEPHEN KING | Alle televisie-adaptaties in oplopende volgorde van kwaliteit. Under the Dome, de nieuwe miniserie, staat er nog niet tussen, maar de recensies tot nu toe zijn overwegend positief.

HARTSTIKKE DOOD | De meest unieke kills uit bekende horrorfilms:

STAR TREK | Een hele tijd geleden schreef ik over de verkiezing van de naam van de nieuw ontdekte manen van Pluto. Vulcan stond toen aan kop, en is ook op plaats nummer 1 geëindigd. Toch werd deze maannaam afgewezen. Jammer voor de Trekkies, maar liefhebbers van de Griekse mythologie zullen zich in de gekozen namen kunnen vinden: Kerberos (de driekoppige hond) en Styx (de rivier) zijn zeker passende namen als je het hebt over de satellieten van de god van de onderwereld!

TENEBRE | Stop-motion is leuk. Lego is leuk. Nóg leuker? Stop-motion met Lego – en dan óók nog om een film van Dario Argento mee na te spelen. Zo leuk dat wel twee mensen me deze link opstuurden: bedankt Marjan en Fir!

GELD | Volgens betrouwbare bron (*ahem* het internet) kost een nieuwe TIE Fighter 60.000 galactic credits. Maar ja, hoeveel is dat nou helemaal? Volgens deze handige currency converter (die ook overweg kan met o.a. galleons, septims, gold dragons en federation credits) komt het overeen met zo’n 45.584 euro. Toch best een investering.

Prettig weekend, en tot volgende week! Suggesties kunnen zoals altijd hieronder worden geplaatst, op de facebook-pagina, gemaild of getweet.

5 juli 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!