thorloki
thorloki
TGIF
8 november 2013

Thank God It’s Friday 8 november

thorloki

Terug naar de normale wereld na twee weken Halloween in Thank God It’s Friday. En dat betekent: veel superhelden, Doctor Who, cosplay en ook nog wat horror!

MARVELOUS | Veel superheldennieuws rond de Amerikaanse release van THOR: THE DARK WORLD (wat ik van die film vond lees je hier). Om maar te beginnen met de afbeelding hier links: deze poster doet al tijden op tumblr de rondte (en deze hypothetische versie van de film zou ik best willen zien) maar kennelijk hadden ze in China niet door dat Loki en Thor ondanks hun goddelijke achtergrond niet incestueus ingesteld zijn. Badass Digest zet alle Marvel-films tot nu toe op volgorde van kwaliteit, Tom Hiddleston geeft inzicht in Loki en in dit stukje wordt uitgelegd waarom THOR misschien wel de meest nerdy superheldenfilm ooit is.  Dit (spoilerige!) bericht over de mid-credits teaser gaat over een GUARDIANS OF THE GALAXY-personage dat wel iets wegheeft van… Liberace? X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST is niet van Marvel Films maar zit wel vol met Marvelpersonages. Entertainment Weekly legt de nieuwe trailer onder de microscoop.

BREKEND | Brekend nieuws trouwens gisteren: Netflix en Marvel gaan samen vier miniseries maken, over Daredevil, Jessica Jones (Yay! Een vrouw!), Iron Fist en Luke Cage (Yay! Iemand die niet blank is!). Alyssa Rosenberg van Think Progress is op vakantie, maar haar vervangers weten haar afwezigheid ruimschoots te compenseren. Zo schreef fantasy-schrijver Max Gladstone (naast een interessante analyse van de verschillende draken in fantasyboeken) dat hij het een goed teken vindt dat superheldenfilms steeds ingewikkelder worden. Scott Meslow vindt dat Agents of SHIELD zichzelf nu al in een hoekje heeft geschreven. Ik weet het niet – ik heb niet zo’n probleem met het element dat hij storend vind. Ik hoop gewoon op interessantere personages en op iets minder zoete conclusies elke week. Ik ben allang blij dat de kwaliteit van de serie een stijgende lijn vertoont. Misschien wordt het nog wat. De aflevering die over twee weken in de Verenigde Staten op televisie komt zal in ieder geval elementen uit THOR: THE DARK WORLD bevatten. En toen was het cirkeltje rond!

DOCTOR WHO | Over de invallers van Alyssa gesproken: dating coach Harris O’Malley vindt dat de Doctor een prima romantisch rolmodel is! Wie liever over de tweehartige alien leest dan zich in hem in te leven, kan hier alvast de eerste twee pagina’s lezen van een Doctor Who novelle geschreven door niemand minder dan Neil Gaiman! Het is trouwens de elfde in een reeks verhalen die vanaf begin dit jaar elke maand zijn verschenen. Je raadt het al: één per regeneratie. En over Gaiman gesproken: het eerste nummer van The Sandman: Overture is uit, en al is het verhaal nog niet ontzettend spannend, de art en compositie zijn ongelofelijk goed.

SCIFI | Twitteraccount van de week, en misschien zelfs van de maand: wat gebeurt er als je alleen maar wetenschappelijk verantwoorde wetenschap in je sciencefictionfilm wil? Vaak grappig, maar soms ook tragisch. Arme Turing.

KLIK! | Het Klik! Amsterdam Animation Festival begint komende week. Op woendag 13 en zondag 17 november kan je onze eigen Barend de Voogd een programma over enge stop-motion horen introduceren. Op vrijdag 15 november kan je onze columnist Michael Minneboo over zijn lievelingsonderwerp horen praten: Spider-Man. Nóg een festivaltip? Check deze documentaire over de zogenaamde ‘bronies’: volwassen, vaak mannelijke fans van My Little Pony: Friendship is Magic. Ik heb in een dronken bui wel eens een aflevering of vijf gekeken en ik moet eerlijk toegeven: ik snap het niet. Maar de documentaire lijkt een fascinerende blik op de menselijke eenzaamheid te gunnen:

TELEVISIEHOEKJE | Ik verwachtte van de nieuwe serie Sleepy Hollow vooral ironische pret. Wat blijkt? De serie is wel belachelijk, maar ook belachelijk leuk! Grantland interviewde de nieuweling die het centrale idee – Ichabod Crane slaapt 250 jaar en wordt samen met de hoofdloze ruiter wakker in het heden – bedacht. En io9 weet in deze recensie van de meeste recente aflevering de charmes goed te beschrijven. Ook verbazingwekkend leuk? Arrow, nu bezig met het tweede seizoen: zelfverzekerder, grappiger én feministischer dan seizoen één. Unreality Mag zoekt uit wat mensen er nou zo leuk aan vinden. Vulture heeft voor de fans van het derde seizoen van American Horror Story, heel gepast, een set tarotkaarten gemaakt.

CHUCKESMEE | De TWILIGHT-serie wordt vaak (enigszins terecht) afgedaan als tienermeisjesmeuk, maar vooral in de latere films zijn best veel horroraspecten te vinden. En kennelijk had de laatste film nog veel gruwelijker kunnen zijn!

HALLOWEENKORTJES | Pompoenen! Freddy quiz! Creepy televisieseries! Oscargenomineerde acteurs! Impressionistische zombies!

AFFICHES | De vijftig mooiste affiches werden door Film.com op een rijtje gezet. Het zal niemand verbazen dat er niet alleen originele posters op de lijst staan maar ook mooie Poolse alternatieven. Op Film.com vind je ook een uitgebreid interview over de totstandkoming van de nieuwe Mondo-poster voor THE VISITOR. En daarover gesproken: dit stuk al gezien, waarin Linda Hordijk het ontwerp voor haar mooie CARRIE-affiche in de meest recente Schokkend Nieuws toelicht?

cosplayathomeCOSPLAY | Maar dan thuis. Prachtige foto’s van vreemde kostuums in alledaagse decors.

ABC | Bij de tweede ABCS OF DEATH-anthologie werd de letter M de inzet van de traditionele filmwedstrijd. Je kunt nog tot 14 november stemmen op je favoriet. Dus wat wordt het? M for Mermaid? M for Malnutrition? M for Masticate? Of toch M for Monophobia, de enige Nederlandse inzending van Erik Zijlstra?

MIDNIGHT COTERIE OF SINISTER INTRUDERS | De hilarische trailer voor een horrorfilm à la Wes Anderson gezien twee weken geleden? Helaas kan ik geen versie meer vinden die buiten de VS te bekijken is (stuur vooral een link als jij er wel één vindt!), maar dat maakt de uitleg van hoe ze het precies in elkaar hebben gezet niet minder interessant.

KORT | Easter Eggs! Arkham Lego! Verwarring bij Groupon!

TE KOOP | Kleren uit The Capitol, en kunst van Ralph Bakshi.

HORRORHOEKJE | Al tien jaar doet Not Coming to a Theater Near You in oktober een maand vol horrorrecensies. Ze hebben nu een uitgebreide infographic gemaakt over alle besproken titels. Drie Nederlandse films staan er tussen – alledrie van Dick Maas. Over de grote Canadese horrorfilmmaker David Cronenberg is tot 19 januari een tentoonstelling in Toronto te bewonderen. De regisseur liet zich trouwens laatst op niet al te positieve wijze uit over THE SHINING van Stanley Kubrick. Onder het kopje ‘waar zijn ze nu?’: negen horrorkindjes (+ nog één). Robert Rodriguez is bezig met een serie gebaseerd op FROM DUSK TILL DAWN voor zijn eigen televisiezender, het El Rey Network. En Empire heeft een uitgebreid dossier over The X-Files.

FEMINISTISCH HOEKJE | De zogenaamde Bechdel-test vraagt of een film 1. Minstens twee vrouwelijke personages met een naam bevat die 2. Met elkaar praten over 3. Iets anders dan een man. Een heel nette manier om op statistische wijze aan te tonen hoe ondervertegenwoordigd vrouwen zijn in cinema. Maar is het ook een goede manier om films op individueel niveau te beoordelen? Ik denk eerljk gezegd niet echt, maar de Zweden gaan het vanaf nu als film-rating hanteren. Joss Whedon houdt trouwens niet van het woord feminist. En waarempel – hij weet het nog mooi te verdedigen ook.

STAR WARS | J.J.Abrams gaat waarschijnlijk het advies van de fans opvolgen voor STAR WARS VII, hetgeen nou niet bepaald vertrouwen wekt. Zelf een tekort aan ideeën, J.J.? Trouwens: had deze scène maar in THE PHANTOM MENACE gezeten, dan waren de prequels een stuk minder gehaat geweest!

Dank voor deze ultralange editie van Thank God It’s Friday gaat naar de vele Schokkend Nieuws-collega’s die – zoals elke week – elk hoekje van het internet doorspeuren op leuks. Zelf iets gevonden dat hier goed zou passen? Mail het naar tgif@schokkendnieuws.nl! Prettig weekend, en tot volgende week.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!