alienday
alienday
TGIF
28 april 2017

Thank God It’s Friday, 28 april

aliendayTGIF | Mijn republikeinse gevoelens worden zelden zo aangewakkerd als op Koningsdag. Maar ik moet het de koning nageven: dat zijn verjaardag dit jaar op donderdag viel is een mooi excuus voor een lang weekend vol films en series… en links.

Als je veel naar de bioscoop gaat, vooral naar films als GET OUT (echt zo goed als alle recensies zeggen, gaat dat zien mensen) en GUARDIANS OF THE GALAXY: VOL. 2 (best vermakelijk, beetje lang), dan krijg je allerlei trailers te zien voor ALIEN: COVENANT. Op internet is de reclamecampagne ook in volle gang: Alien Day (26 april, omdat de maan uit ALIEN en ALIENS geclassificeerd was als LV-426) was de aanleiding voor de release van een VR-ervaring op de Oculus waarin je als Xenomorph mag chestbursten, en voor een filmpje dat zich afspeelt net na het einde van PROMETHEUS.

Daar zit wat mij betreft het probleem: PROMETHEUS. Ridley Scott krijg mijn vertrouwen niet zomaar terug, zeker niet met gladde promofilmpjes. Die had PROMETHEUS namelijk óók: een reclamefilmpje voor David, en een “TEDtalk” uit 2023 met Guy Pearce, die min of meer verklaart waarom ze hem als oude man hebben gecast. Maar uiteindelijk gaat het niet om de promotie en de hype, maar om de film. En die film was een zooitje: vol hoogdravende ideeën en domme personages, een samenraapsel van hersenspinsels van Scott zonder enige samenhang of onderliggende logica.

We zullen zien. Waarschijnlijk had ook niemand veel hoop voor ALIENS destijds, en dat is toch een van de beste sequels ooit gemaakt, die de wereld van de oorspronkelijke film gebruikt om een heel ander soort verhaal te vertellen. Hopelijk levert de film in ieder geval genoeg stof op om de nieuwe telefoonlijn van Trump – bedoeld om slachtoffers van ‘illegal aliens’ te helpen – te trollen. En misschien krijg je dan wel de trailer van de nieuwe BLADE RUNNER te zien…

Zo gaat het door. De blockbuster-kalender voor de komende jaren is al flink volgepland met Star Wars, Marvel, Harry Potter, een JURASSIC WORLD-sequel (die ik vanwege Jeff Goldblum dan misschien toch maar ga kijken), een film waarin M. Night Shyamalan SPLIT en UNBREAKABLE samenvoegt… en toen in de trailer van de nieuwe PIRATES OF THE CARIBBEAN het woord ‘final’ werd genoemd ging er in de bioscoopzaal wat gegrinnik op – ja, ‘final’… tot Johnny Depp weer 5 miljoen nodig heeft om iemands as uit een kanon af te vuren, ofzo.

Toch zie ik meer uit naar de kleinere titels. Binnenkort de nieuwe van Ana Lily Amirpour bijvoorbeeld: THE BAD BATCH. De remake door Sofia Coppola van THE BEGUILED, die geselecteerd is voor Cannes en waarvan net een nieuwe trailer is te zien. De ‘nunspoitation’ die Paul Verhoeven in petto heeft. Netflix heeft ook allerlei moois aangekocht – bijvoorbeeld Bong Joon-ho’s tweede film met Tilda Swinton (na SNOWPIERCER), OKJA – en gaat het misschien toch ook in de bioscoop uitbrengen.

In de tussentijd is het hard werken om bij te blijven met al het moois op televisie. Seizoen drie van FARGO is bezig; de eerste drie grimmige afleveringen van THE HANDMAID’S TALE zijn net uitgebracht; Neil Gaiman doet de rondes voor AMERICAN GODS dat 1 mei begint (in Nederland te volgen via Amazon Prime), en dan wordt 5 mei alweer het tweede seizoen van SENSE8 in zijn geheel op Netflix gezet. Dan is het haast een opluchting dat STAR TREK: DISCOVERY nog even op zich laat wachten, al hoop ik toch nog dat het daarmee goed gaat komen.

Kortom: was elk weekend maar zo’n lekker lang weekend! Gelukkig hebben we nog Pinksteren en Hemelvaart voor de boeg. Tot dan, een fijn weekend gewenst!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!