TGIFIT
TGIFIT
TGIF
18 augustus 2016

Thank God It’s Friday, 19 augustus

TGIFIT TGIF| De laatste weken van de zomervakantie zijn aangebroken. Waar Thank God It’s Friday normaal altijd de laatste loodjes van de werkweek verlicht, bieden wij nu respijt van jengelende (buur)kinderen. Deze editie beginnen we met klein grut en eindigen we met onze jeugdtrauma’s. Daartussendoor aandacht voor vreemde ontwikkelingen en de sterke arm der wet.

IN DE PIJPLIJN | Zoals beloofd beginnen we met klein grut: The Wee Free Men van Terry Pratchett. Het bedrijf van Jim Henson zaliger gaat zich buigen over deze Young Adult-roman in de Discworld-serie*. Guillermo Del Toro, graag geziene gast bij TGIF, is eindelijk weer aan een nieuwe film begonnen. Na tientallen andere, aangekondigde en onafgemaakte films lijkt deze kans van slagen te hebben. Seth Rogen en Evan Goldberg, de wietverslaafden achter Preacher, THIS IS THE END en SAUSAGE PARTY zijn bezig met een scifi-komedieserie genaamd Singularity. Wat de vraag oproept: do androids dream of electric weed? McG, de regisseur met een klinkerfobie, maakt een nieuwe versie van MASTERS OF THE UNIVERSE. Het interview doet vermoeden dat hij liever twintig andere films maakt.

*al heb ik geen idee hoe ze Pratchett’s voorliefde voor de komische voetnoot gaan aanpakken.

EH, WATTE?| Nog meer aangekondigde films, maar deze hebben een stuk…. uniekere pitch. Zo blijkt John Turtorro’s remake van seksklucht LES VALSEUSES stiekem ook een sequel op THE BIG LEBOWSKI en doet David Fincher misschien wel de vervolgfilm voor WORLD WAR Z. Grant Morrison – de stripschrijvende magiër die tijdens een psychedelische trip Superman ontmoette- en Brian Taylor – de regisseur die met een camera en op rolschaatsen achter een motorrijdende Jason Statham aanrolde – maken een televisieserie van Aldous Huxleys Brave New World het boek waar alle dystopische Young Adult-romans de mosterd halen. Ik, dienaar van de Goden der Waanzin, kan niet wachten… De realiteit is even vreemd als deze uitzonderlijke filmaankondigingen, want HARRY POTTER-fans blijken niet welkom in deze toverstokjeswinkel (probeer dat woord eens bij galgje!). Ondertussen blijkt Kevin Bacon fan van Freddy Krueger en zou hij de man met de messenhandschoen (galgje!) graag spelen: iets met slices of bacon ofzo. Maak zelf uw woordgrap. Ik ben te lui. Ook creepy en culinair: stemsynthesizers (galgje!) lepelen dialoog uit HELLRAISER op. Culinair. Lepelen. Hi-la-risch. 

SPEURNEUZEN| BAD BOYS 3, ditmaal gemaakt door Joe Carnahan, heeft een nieuwe, heerlijk domme titel. Voor wie zijn misdaad- en politiespul nog iets Schokkend Nieuwseriger wil: SHERLOCK HOLMES houdt wel van een beetje griezelen. Of lachen, want Will Ferrell gaat de beste man ook vertolken, met John C. Reilly in zijn kielzog. Really. Nog meer vreemde detectives vinden we in DETECTIVE PIKACHU, waarin de detective niemand minder is dan….eh… Pikachu dus. De schrijvers van de film hebben genre-ervaring, maar het is nog maar de vraag of ze het script op tijd gaan afkrijgen want ik heb gehoord dat er nu een ontzettend verslavende nieuwe app op de markt is. Nic Pizolatto, de man achter True Detective gaat voor HBO een advocatenserie maken met Robert Downey Jr. Gebaseerd op de hitserie Perry Mason, maar met deze cast en crew wordt het waarschijnlijk wel meer dan een ordinaire remake (Perry Mason vs. The Yellow King, ofzo). Speurspelklassieker Cluedo krijgt krankzinnigerwijs een big budget blockbuster-bewerking. Galgjes en alliteraties alom! En de komedie THE NICE GUYS van cultauteur Shane Black doet iets heel goed: geweld!

DAMN FINE CUP OF COFFEE| We blijven ons onderdompelen in de wereld der detectives, maar nu met een beetje meer Tibetaanse mystiek, tijdloze kauwgum en goede bosbessenvlaai: Angelo Badelamenti vertelt hoe hij Laura Palmer klankkleur gaf en de allereerste film van David Lynch (dus zelfs voor SIX FIGURES GETTING SICK) is op internet opgedoken. Een nieuw boek gaat diep in op Lynch’ methode, en de waanzin van het alledaagse. Kyle MacLachlan blijft trouw aan zijn leermeester, in dit mooie interview én in deze recente twitteruitleg van DUNE, in emojis. Naast de nieuwe Twin Peaks serie in 2017, is ook dit kekke audioboek op komst. En wanneer krijgen we weer oog voor TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME? Scout Tafoya, video-essayist, doet een duit in het zakje over deze ondergewaardeerde film.

DAVID CRONENBERG| Van David naar David… Cronenberg blijft onverminderd populair, zo bewijst THE MIND’S EYE, een SCANNERS-kloon die dit jaar ook tijdens het Imagine Film Festival te zien was. Hier is een interview met de regisseur. Maar wat zijn Cronenbergs eigen favorieten? Nu THE FLY dertig jaar oud is, raken sommige media sowieso niet uitgepraat over zijn moderne klassieker. Zoals Whatculture, die acht redenen opsomt waarom dit de beste remake aller tijden is.  Of dit essay van The Huffington Post. Of deze tien feitjes over de film die Cronenberg nog cooler doen lijken.  Cronenberg is pretty fly for a white guy….

SUPER | Superhelden verkopen nog steeds, maar dat was enkele decennia geleden wel anders: er is een documentaire op komst over Roger Corman’s gefaalde FANTASTIC FOUR. James Gunn doet een boekje open over GUARDIANS OF THE GALAXY 2,  DC en Marvel. Waar ging het mis met SUICIDE SQUAD? Tijdens de edit? Of tijdens de pitch? Meer bijfiguren krijgen de kans om te schitteren in de televisieserie The Runaways, gebaseerd op een puike comic.

SUPERMARKETING| Het is weer trailertijd. Als eerste natuurlijk de nieuwe trailer van ROGUE ONE: A STAR WARS STORY (de Star Wars-prequels lijken trouwens aan een herwaardering toe). Kleiner, maar niet minder fijn, is de trailer van THE GOOD NEIGHBOUR, een intrigerende horrorfilm over vloggers en hun boze buurman James Caan. Pure fake found footage vinden we in FOUND FOOTAGE 3D, een film die slim is/denkt te zijn over zijn eigen gimmick. Nostalgie vinden we in THE GAINT’S DREAM, een documentaire over de productie van THE IRON GIANT. Ik heb ademloos gekeken naar de trailer van DON’T BREATHE, schaam mezelf voor deze gemakkelijke woordspeling, en vraag daarom maar snel aandacht voor iets anders:  UNDER THE SHADOW, een authentieke geestenfilm uit Iran. Bijzonder gevalletje van marketing: de Amerikaans trailer van THE ARRIVAL bestaat vooral uit actie en bangmakerij, terwijl de buitenlandse trailer focust op intellect en interventie. De photoshoppende marketeers gooiden per ongeluk olie op het vuur in het conflict tussen Sjanghai en Hong Kong. Dat krijg je, in dit internettijdperk. Zo weet ook televisieserie Black Mirror, waarvan de eerste plaatjes van seizoen drie nu te bezichtigen zijn.

KINDERTRAUMA| Het zal je niet ontgaan zijn: de nieuwe Schokkend Nieuws ligt in de winkel, met daarin een Kindertrauma-special. Illustrator Milan Hulsing  vertelt in het nummer dat hij als kind doodsbang was van THE EVIL DEAD, dus special voor Milan: een nieuw interview met de regisseur van de remake, een kijkje op de set van het tweede seizoen van de vervolgserie en de belofte dat de serie de “Worst death in the history of moving images” gefilmd heeft. Mijn eigen trauma, ALIEN, krijgt ook een directe vervolgfilm (naast de prequel ALIEN: COVENANT). Sigourney Weaver legt uit waarom het zo lang duurt. It, een van de traumatische filmervaringen van Jasper ten Hoor, staat ook weer volop in de aandacht, nu er van de remake kostuums en setfoto’s zijn vrijgegeven. Zijn andere trauma, THE WITCHES, is volgens The A.V-Club juist weer zeer geschikt voor kinderen. Er wordt in ieder geval steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van televisie en film op kinderen. In de Kindertraumaspecial besteden we ook aandacht aan censuur in Amerika, Groot-Brittannië en de Benelux. Maar hoe zit dat in India? En gaat dat veranderen?

EN DAN NOG DIT| Wat zijn de meest sinistere organisaties in film? Wat zegt Alexandra Aja nu over zijn omstreden plotwending in HAUTE TENSION? Is de fan-edit van Brian De Palma’s RAISING CAIN goed genoeg om op blu-ray te verschijnen? Hoe ziet Firefly er uit als animatie? Stel ik te veel vragen? En voor fans van lijstjes zijn er dan nog deze verzamelingen van de beste TROMA-films en recente Euro-sleaze. En vergeet niet: THE TRUTH ABOUT (CATS AND) DOGS IS OUT THERE…..

Dat was hem weer voor deze week! Tips zoals altijd naar [email protected]. Prettig weekend!

 

18 augustus 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!