Burger
Burger
TGIF
17 augustus 2018

Thank God It’s Friday, 17 augustus

Burger TGIF | ‘Never let the truth get in the way of a good story’ is mijn favoriete quote van Mark Twain, de schrijver die verantwoordelijk is voor 80% van alle quotes op de planeet, als we het Internet mogen geloven. Eigenlijk is het onbelangrijk of het waar is, maar ik moest er wel weer aan denken bij sommige nieuwsberichten deze week.

Voor de zoveelste keer werd Idris Elba naar voren geschoven  als de nieuwe James Bond, en het idee werd net zo snel weer ontkracht . ‘Zwarte acteur gaat een van de witste personages uit de filmgeschiedenis spelen’: het is aan de ene kant wel een mooi verhaal, of het nu waar is of niet. Aan de andere kant bevestigen dit soort geruchten impliciet het failliet van de Bond-franchise. Waar een filmserie als Mission: Impossible recentelijk met FALLOUT zijn beste deel afleverde (al waren niet alle leden van het Nederlands filmjournaille het daar deze week mee eens ), ploetert het Bond-imperium al tijden om zijn centrale figuur relevant te houden. En Idris Elba’s stuntcasting neigt in dat geval toch wat naar een gevalletje ‘jumping the shark’.

Over haaien gesproken: na een weekje THE MEG in de bioscoop zijn alle critici – inclusief onze Julius  – het er wel over eens dat het Jason Statham-vehikel vlees, noch vis is. Terwijl het toch echt kan, goeie pulphorrorfilms maken over zeebeesten.  Maar dat het wat misging met THE MEG is niet echt een grote verrassing, aangezien de film al een jaar of twintig in production hell rondzwemt. En daarnaast: je kunt zo’n haai dan wel groter maken, de vergelijking met de beste haaienfilm ooit gemaakt blijft een niet te nemen obstakel, ook al is die film inmiddels meer dan veertig jaar oud. Deze week nog las ik een sterk verhaal  over JAWS, dat ik graag wil geloven al is het waarschijnlijk klinkklare nonsens.

Sterke verhalen die gelinkt zijn aan films, ze waren er natuurlijk altijd al en ze helpen mee aan de buzz voordat de film uitkomt of aan de mythevorming achteraf. Honderdduizenden (!) (re)tweets over een doodenge promo van THE NUN op YouTube was voor het bedrijf deze week reden genoeg om het filmpje in de ban te doen. Echte jammeraars? Of een haastig op de been gebracht trollenleger als onderdeel van een uitgekiende marketing campagne? We zullen er wel nooit achterkomen. En doodeng? Mwoah, het promoclipje van de originele SUSPIRIA begon 40 jaar geleden enger. Oordeel zelf: NUN-clipje staat hier, SUSPIRIA hier

Dat nieuwe films van Gaspar Noé geen buzz nodig hebben, weet iedereen die het werk van de filmmaker kent. Maar CLIMAX is onderweg naar de bioscopen en alle beetjes helpen natuurlijk. Wat mythevorming betreft: niet alle kijkers waren het eens over de Enorme Engheid van Ari Asters HEREDITARY, maar aan de mythe rond de film wordt via sterke verhalen stug doorgewerkt. Het zou overdreven kunnen zijn, maar acteur Alex Wolff claimde onlangs PTSS te hebben overgehouden aan de intense draaiperiode.

Je kunt je film ook een onterechte mythische status meegeven zonder een al dan niet verzonnen sterk verhaal. Christopher Nolan plakte bewust een megavaag einde aan INCEPTION en weigert al jaren kinderachtig de betekenis van de clou te onthullen, zodat duizenden mensen al acht jaar online hun tijd verdoen met nutteloos gebabbel over een rondspinnend tolletje. Sir Michael Caine is gelukkig wat volwassener dan Nolan en heeft die pseudo-filmfilosofen nu eindelijk weer een leven gegeven. Tijdens een recent intropraatje bij de film besloot hij eens en voor altijd uitsluitsel te geven. Zo hoort het, Nolan! Grow up! (Al is hij lang niet zo kinderachtig als het Disney-krapuul dat James Gunn op non-actief zette. Hier is deel zoveel in de GOTG-soap.)

Maar een teveel aan sterke verhalen doet me soms duizelen en toch uitkijken naar dingen die gewoon WAAR zijn. David Robert Mitchell schrijft weer aan een horrorfilm! En TRAIN TO BUSAN 2 komt eraan! In Australie bestaat er een VENOM-hamburger!  En in Israel een COBRA-stripboek!  En het leukste ware nieuws deze week: Tot De Laatste Akte!, het mooie koffietafelboek dat onze eigen Barend de Voogd schreef over 19 filmverzamelaars, is genomineerd voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2018! Bestel het vlug hier voordat dit mytische boek door de vrijwel niet te ontlopen prijswinst te mytisch wordt en overal in het universum is uitverkocht!

Help, sla ik toch weer door naar sterk verhaal-modus! Tijd voor het weekend!

© Vincent Hoberg
17 augustus 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!