TGIF1juli1
TGIF1juli1
TGIF
1 juli 2016

Thank God it’s Friday, 1 juli

TGIF1juli1TGIF | Een nieuwe vrijdag, een nieuw weekend, een nieuwe maand, bijna zomer én een nieuwe Thank God It’s Friday. Er zijn zoveel dingen om gelukkig mee te zijn! Een uitermate opgewekte editie daarom, met een uitgebreide ode aan de altijd vrolijk stemmende Spielberg en een ode aan het kind in elke genrefan (of de genrefan in elk kind).

IN DE PIJPLIJN | Roland Emmerich bereidt opnieuw de destructie van de aarde voor, ditmaal in de film MOONFALL, waarin de maan een onverwacht bezoekje brengt aan de aarde met alle gevolgen van dien. Justin Lin is de nieuwe regisseur van AKIRA. Ik kan niet wachten op het vervolg AKIRA 3: TOKYO DRIFT. Joe R. Lansdale’s pulphelden Hap en Leonard deden begin dit jaar The Sundance Channel aan met de eerste seizoen van het verbeeldingsrijk getitelde HAP AND LEONARD. Er komt nu ook een seizoen 2, wat goed nieuws is voor fans van southern gothic, Michael K. Williams, komische misdaad, dikke accenten en unieke personages. Jim Mickle, die aan het roer stond van seizoen 1, keert niet terug en hij verliet ook de regiestoel van STAKELAND 2, niet alleen nu officieel aangekondigd, maar inmiddels al afgerond. Meer nieuws van het televisiefront: LOST IN SPACE krijgt een reboot op Netflix. Voor wie “Netflix and chill” niet compleet is zonder Will Robinson. “Netflix and Will”, zo u wil. Preacher, de alleraardigste serie die het slecht doet qua ratings, krijgt gelukkig wel een tweede seizoen. Waarschijnlijk omdat het Gods wil is.

DAT GING TOCH NIET ZO? | Je kent het van verjaardagsfeestjes: familieleden die over die ene film willen praten van die Tarantula-gast, je weet wel, die met die kolonel die een horloge poept en die zwarte Jehova getuige die iemand neerschiet vanwege het opeten van zijn hamburger… en dat je dan erg je best doet om diegene niet een stuk cake in zijn gezicht te wrijven… Succes met deze link dan. En deze over GAME OF THRONES. Doet me trouwens denken aan die televisieserie waarin een tijdreizende huisarts zonder mobiele telefoon aangevallen wordt door dwergen met zuignappen op hun hoofd die “Exterminate” roepen. Ik bedoel het nieuws, ja.

GAME OF THRONES | We gaan het nogmaals hebben over de televisieserie met een bodycount hoger dan het achtuurjournaal. George R. R. Martin heeft er een handje van personages bij bosjes af te maken, maar ook J. K. Rowling werkte hard aan haar eigen verzameling snuff-fan fiction. Geen wonder dat er tussen beide werelden overlappende (Britse) acteurs zitten. Over de doden gesproken: een fantheorie laat zien dat we in aflevering één van het eerste seizoen al konden weten wie zou overleven en wie niet. Wat als The White Walkers een accountant zouden hebben? Wil je geen spoilers? Haal dan Siri van je iPhone. En kijk vooral niet naar de marketing van HBO, dat één subtiele hint in de seizoensfinale nagenoeg bevestigde. Jon Snow knows nothing. Maar kunnen de schrijvers van zijn personage wel beter weten? Een goed essay over het probleem met Jon Snow. En omdat geen TGIF compleet is zonder verwijzingen naar STAR WARS, hier een mashup tussen GoT en STAR WARS, en hieronder nóg eentje.

KINDERVERMAAK | Scooby-Doo heeft het tot het woordenboek geschopt, en niet eens met “zoinks” of “jikes.” Animatiestudio Laika, bekend van o.a CORALINE en PARANORMAN,  keert binnenkort terug met KUBO. De animatietechnieken zijn ambitieus. Net als deze cosplayer van “the other mother” uit CORALINE. Zoinks. Meer morbide kinderverhalen vinden we in dit prachtig geanimeerde ABC van dode dieren. Niet voor de kleintjes… Beter doe je je eigen kinderen, of neefjes en nichtjes, een plezier met de nieuwe boekversie van Jim Hensons LABYRINTH. Nu met minder Bowie-broekbobbel.

SPIELBERG | Spielberg mag dan nu zijn tijd doorbrengen in de aanwezigheid van Grote Vriendelijke Reuzen, hij staat toch ook aan de wieg van een klassieke horrorfranchise. JAWS 2 is zelf een heuse slasher, volgens dit artikel. Het origineel blijft nog steeds zo goed dat zelfs de mannen van Honest Trailers weinig te zeiken hebben. Er komt een tweede Kuifje-film, belooft Spielberg, ditmaal geregisseerd door Peter Jackson, maar eerst is deze bezig met een geheim project voor Steven himself. De invloed van Spielberg op Peter Jackson is groot, maar afgaande op de trailer en poster van Netflix-serie Stranger Things is de bebaarde kiwi niet de enige die de voeten zalft van de cinemessias. De verlosser zelf keerde terug naar zijn roots in onderstaande video van Entertainment Weekly, waarin hij de studioset bezoekt om over zijn oudere werk te praten.

ANDERE ICONEN | (Genre-)cinema staat of valt niet bij Spielberg alleen, en er blinken meer sterren aan de Hollywood Walk of Fame. Zoals recentelijk George A. Romero. Voor wie buiten de landsgrenzen van Amerika kijkt: maffe Mexicaan Guillermo Del Toro doet een boekje open over gekke Tsjech Jan Svankmajer, om geld in te zamelen voor diens zwanenzang INSECTS. Alle groten begonnen ooit klein, getuige deze trailer die de gebroeders Coen maakten om investeerders te interesseren voor BLOOD SIMPLE. Paul Verhoeven, onze favoriete perverse oom, laat nu de mainstream kennismaken met tentakelporno en crushing in ELLE. Maar waarom? Wie is SUPERMAN? Er zijn minstens vijftig antwoorden mogelijk. En voor wie echt alle iconen eens goed wil ontleden…

EN DAN NOG DIT | STAR TREK is klassiek, Rihanna pop, maar het huwelijk tussen die twee is interessanter dan NIGHT OF THE PROMS, vooral dankzij de kekke kleurtjes uit de koker van Floria Sigismondi. Meer kleurrijke kolder in THE NEON DEMON: Refn vertelt. Je nieuwe favoriete poppenblaxploitaitionhorror: BLACK DEVIL DOLL FROM HELL. De poppen zijn ook aan het dansen in de PUPPETMASTER-reeks, maar welke van de tien moet je zeker zien en van welke poppetjes moeten het kastje weer dicht? Peter Stormare vertelt over zijn recente genrewerk, waaronder het veelbelovende AMERICAN GODS. Wie het internet afstruint vindt nog wel eens fora vol enge verhalen van users, zogenaamde creepypasta’s. Waarom springt Hollywood nog niet in dit gat in de markt? En we besluiten deze TGIF met een diner met klonen. Hoe maakten de makers van ORPHAN BLACK een thanksgiving-diner met meerdere Tatiana Maslany’s?

Dat was ‘m voor deze week! Tips kunnen zoals altijd naar [email protected]. Fijn weekend!


Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!