Screenshot 2023 04 07 at 17 00 41 Nosferatu eine Symphonie des Grauens vs Nosferatu Phantom der Nacht Julius vs Jasper 94 van Schokkend Nieuws Podcast
PODCAST
Julius vs Jasper

Julius vs Jasper: Nosferatu (1922) vs Nosferatu (1979)

Julius en Jasper bespreken twee verfilmingen van Dracula: NOSFERATU, EINE SYMPHONIE DES GRAUENS (1922) van F.W. Murnau en NOSFERATU: PHANTOM DER NACHT (1979) van Werner Herzog. Als er eentje zou moeten verdwijnen, welke mag dan blijven?

Met NOSFERATU maakte F.W. Murnau een van de grootste klassiekers van het Duits expressionisme. Bram Stoker was tien jaar te vroeg overleden om deze verfilming van zijn griezelroman te zien, maar zijn weduwe was er nog wel en zorgde dat de film, die gemaakt werd zonder de auteursrechten te kopen, verboden werd. Alle kopieën zouden vernietigd worden; gelukkig lukte het niet helemaal, zodat wij nog altijd kunnen genieten van dit meesterwerk.

Én zodat Werner Herzog in de jaren zeventig zijn remake kon maken, waarin de namen van de personages weliswaar uit Stokers boek afkomstig zijn, maar die zowel narratief als stilistisch meer schatplichtig is aan Murnau.

Julius verdedigt het origineel, Jasper de remake. Als er eentje moet verdwijnen, welke mag dan blijven?

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!