Nieuws
9 januari 2009

Zombies & echte voodoo

Het Amsterdamse Tropentheater vertoont binnenkort drie klassieke zombiefilms in het kader van een tentoonstelling over voodoo.

Het aardige aan de selectie zombiefilms die het Tropentheater vertoont, is dat ze allemaal een band hebben met het Caribische gebied en met voodoo, de mysterieuze volksreligie die de wereld liet kennis maken met het begrip ‘zombificatie’. Geen neerstortende meteorieten dus, lekkende gifvaten, virusuitbraken of andere bedenksels: in deze films draait het gewoon nog om rituelen, magische slavernij en, niet zelden, de angst van lelieblanke dames voor grote zwarte negers in de nacht.

In WHITE ZOMBIE (Victor Halpering, 1932) is het de arme Madeleine die in Haïti wordt betoverd tot liefdesslaaf van een plantage-eigenaar met onbetrouwbaar Frans accent. Maar onze aandacht gaat natuurlijk uit naar voodoopriester Murder Legendre (Bela Lugosi) en zijn legertje zombies. Hoogtepunt: de scène in de suikerrietmolen.

I WALKED WITH A ZOMBIE (Jacques Tourneur, 1943) werd geproduceerd door Val Lewton die van RKO opdracht had kregen horrorfilms te maken op een klein budget. Het resultaat bleken pareltjes van suggestie en sfeer. In I WALKED… wordt verpleegster Betsy Connel naar het eiland San Sebastian gehaald, om te zorgen voor een zekere Jessica Holland. De vrouw is gezond, maar kijkt volkomen apatisch uit haar ogen. ‘Een zombie!’ weten de locale bewoners. Tegen alle adviezen in trekt zuster Betsy de nacht in op zoek naar een voodoodokter voor haar patiënt.

THE PLAGUE OF THE ZOMBIES (John Gilling, 1966), tot slot, is een film van de Britse productiemaatschappij Hammer Films. In Cornwall heerst een epidemische sterfte onder jonge mannen. Ze blijken in opdracht van een plaatselijke landheer, die langere tijd op Haïti heeft doorgebracht, vergiftigd te worden…

Een mooie selectie, zij het wel erg oud. Wat ons betreft had Wes Cravens hedendaagse Haïti-horror THE SERPENT AND THE RAINBOW (1988) niet mogen ontbreken. Maar goed: over Voodoo, toen en nu, leert u natuurlijk ook alles als u de tentoonstelling in het naastgelegen Tropenmuseum bezoekt. ‘Vohou, Kunst en Mystiek uit Haiti’ bevat maar dan 250 bijzondere voorwerpen, zoals die op de foto, en is nog tot 10 mei 2009 te bezichtigen. En bij inlevering van u Tropenmuseum toegangskaartje krijgt u ook nog korting op de film.

Vohou, Kunst en Mystiek uit Haïti
Tentoonstelling, tot 10 mei, in het Tropenmuseum

Zombiefilms in het Tropentheater
I WALKED WITH A ZOMBIE  | 20 januari 2009 | 20:30 | € 8.50
WHITE ZOMBIE | 25 januari 2009 | 16:00 | € 5.00
PLAGE OF THE ZOMBIES | 25 januari 2009 | 14:00 | € 5.00

Adres: Linnaeusstraat
1092 CK Amsterdam
tel. 020 – 568 8200

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!