Inferno
Inferno
Nieuws
12 oktober 2012

The Weight of Colour

InfernoWaarom is kleur zo belangrijk in onze filmbeleving? Als onderdeel van haar veertigjarig jubileum presenteert het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving, in samenwerking met Kriterion, het themaprogramma The Weight of Colour. Elke maandagavond in oktober is er een film in het thema ‘kleur’.  Aanstaande maandag: kleurentovenaar Dario Argento!

Voor de genrefan zijn er natuurlijk weinig regisseurs die zo inventief en intensief met kleur omgaan als de Italiaanse koning van de giallo, Dario Argento. The Weight of Colour vindt dat ook en daarom staat op maandag 15 oktober a.s. INFERNO (1980) op het programma. Dit tweede deel van Argento’s Mother of Tears trilogie (begonnen met SUSPIRIA (1977) en beëindigd met THE MOTHER OF TEARS (2007)) gaat over een vrouw die na het lezen van een eeuwenoud boek ontdekt dat ze in een gebouw met duistere krachten woont. Na haar verdwijning begint haar broer een zoektocht die hem in een paranormale hel doet belanden. 

Maar veel belangrijker nog dan het verhaal is de vormgeving van de film. Mario Bava, die andere giallo-koning, tekende voor setontwerp en regieadvies. Het kleurgebruik in de achtergronden en belichting, de diepe blauwen en heldere roden en gelen, is adembenemend en typerend voor old school Argento. Zoals één recensent zei: “Colors seem to leap out at you like suicidal deer on a moonlit rural road.”

De film wordt voorafgegaan door een inleiding van filmkunstenaar Esther Urlus (WORM, Rotterdam), die in het licht van Argento haar eigen werk op 16 mm laat zien.

The Weight of Colour
Iedere maandag in oktober om 22.00 in Kriterion, Roetersstraat 170, Amsterdam
Toegang: € 5,00

 

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!