Night of_Terror
Night of_Terror
Nieuws
15 april 2013

The Night of Terror

Night of_TerrorIMAGINE 2013 | Nietsvermoedende bezoekers die zaterdagavond rond half twaalf zaal 1 van Tuschinski uit lopen weten niet wat ze overkomt wanneer ze in de entreehal van de bioscoop worden getrakteerd op een orkaan van geluid: “hoer!”, “homo!”. Schokkend Nieuws’ Lieuwe van Albada doet verslag van The Night of Terror 2013.

Organisator Jan Doense legt aan het begin van de jaarlijkse filmmarathon nog even uit dat Tuschinski een monumentaal pand is dat de nacht ongeschonden moet doorkomen om in de toekomst nog vaker als decor van de NOT te mogen dienen. Hij vraagt voor de zekerheid of er nog bezoekers zijn die niet bekend zijn met het luidruchtige karakter van de NOT, dit tot hilariteit van de vaste gasten. Als iedereen naar binnen is gestommeld, de tassen zijn gecontroleerd, de drankjes zijn gehaald en de plaatsen zijn opgezocht, is het om half één tijd voor de eerste film: STITCHES. De horrorkomedie over een moordlustige clown is de nieuwe film van Conor McMahon, de regisseur van DEAD MEAT die in het verleden ook op de NOT werd vertoond. STITCHES zit vol over-the-top geweld en humor, en is dus de ideale film om de nacht mee te beginnen. Het verhaal is duidelijk van ondergeschikt belang. Dat is maar goed ook want door het lawaai in de zaal zijn de acteurs nauwelijks verstaanbaar.

In de eerste pauze is het tijd voor de traditionele Scream Queen competitie. Dit jaar doen er ook opvallend veel Scream Kings mee. Er zijn mooie prijzen te winnen, zoals een box met Hammer-films en een David Lynch-boxset. Opvallend is dat het simpele concept van schrikken, schreeuwen en sterven dit jaar voor veel deelnemers te moeilijk blijkt: meerdere dames beperken zich tot een harde gil en Scream King Rijn zingt onder luid boegeroep zelfs alleen een liedje. Wie zich wél aan het concept houdt is veterane Bloody Mary, die al vaak heeft meegedaan maar nog nooit heeft gewonnen. Daar komt dit jaar verandering in: de jury – bestaande uit onder meer Kier-La Janisse en Jeremy Gardner en Adam Cronheim van THE BATTERY, kroont Bloody Mary tot Scream Queen 2013. De tweede plaats is voor Imagine-medewerkster Sarah, die buiten haar weten om was opgegeven door haar collega’s. De derde plek is voor Rosanna, die haar act afsloot door hard van het podium af te rennen.

Dan is het tijd voor de tweede film van de avond, het vervolg op de verrassende hit THE LAST EXORCISM uit 2010. De weinig originele titel luidt ditmaal THE LAST EXORCISM. GOD ASKS. THE DEVIL COMMANDS. Minder bloederig en meer gericht op een griezelige sfeer en jump scares is THE LAST EXORCISM etc. duidelijk minder tot tevredenheid van het publiek. De antagonist van de film, de demon Abalam, wordt al snel omgedoopt tot Abraham en griezelig bedoelde scènes  kunnen rekenen op een sarcastisch “eng hoor!” vanuit het publiek.

Gelukkig is hierna de film aan de beurt waarop iedereen heeft zitten wachten: de remake van THE EVIL DEAD. Jan Doense warmt het publiek op door ze een tweet van producer en cultheld Bruce Campbell voor te lezen, speciaal bedoeld voor het Amsterdamse publiek: “I hope they enjoy the film as much as I enjoyed that city!” De oproep van Doense om te juichen voor Campbell resulteert in een oorverdovend gebrul. Ook de film zelf kan rekenen op de nodige bijval. Op blood & gore is in EVIL DEAD niet bespaard en dat stemt het NOT publiek tot tevredenheid. 

Na afloop van EVIL DEAD keert een groot deel van het publiek huiswaarts. Alleen de echte die hards blijven voor kannibalenfilm SAWNEY: FLESH OF MAN. De vermoeidheid heeft duidelijk toegeslagen. Slechts af en toe is er nog een verdwaald “hoer…” te horen. Ook uw verslaggever heeft moeite de ogen open te houden. Als zombies strompelen de bezoekers naar afloop naar buiten, een ouderwetse puinhoop achterlatend, met veel confetti en rollen wc-papier. Door de tomeloze inzet van alle Imagine-vrijwilligers en Pathé-medewerkers ziet Tuschinski 1 er om half tien ’s ochtends weer uit alsof er niks gebeurd is. Wij weten gelukkig beter.

Foto: Jaap Hoogendijk 

 Schokkend Nieuws volgt Imagine 2013 van 8 t/m 17 april! 
8/4: Imagine van start!
9/4: Frankenstein’s Army
10/4: Masterclass Neil Jordan
11/4: In de ban van Bollywood
12/4: Interview met Justin Benson en Aaron Moorhead (RESOLUTION)
13/4: Interview met Jeremy Gardner en Adam Cronheim (THE BATTERY)
13/4: Interview met Nicholas Hoult (WARM BODIES)
14/4: Psychotische vrouwen!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!