under the shadow 2
under the shadow 2
Nieuws
27 december 2016

Tabé 2016, deel 4

under the shadow 2 JAARLIJSTEN | Het jaar is alweer bijna voorbij en dus kunnen we terugblikken. Wat waren de beste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms van 2016? Hier is de vierde aflevering van de jaarlijstjes van de Schokkend Nieuws-medewerkers!

29 medewerkers van Schokkend Nieuws stuurden een lijstje in met hun vijf favoriete genrefilms van 2016. 48 titels in totaal – op zichzelf al een mooie must see-lijst. Dit is deel 4. Klik hier voor deel 1, deel 2 en deel 3.

Sarah Knuvelder verzorgde ook dit jaar weer de tweemaandelijkse posterrubriek Marquee in Schokkend Nieuws. Sinds mei houdt ze, samen met Jet Poelman, ook de online activiteitenagenda bij.

1. THE WITCH: A NEW-ENGLAND FOLKTALE (Robert Eggers, 2015) – Eeuwig zonde dat deze geen grote release heeft gekregen, want alles was gewoon goed aan deze film – van de fantastische acteurs tot de prachtige belichting en de geit.
2. ASH VS EVIL DEAD (Sam Raimi & Ivan Raimi (2015-) – STRANGER THINGS en BLACK MIRROR waren fantastisch en eindigen vast hoog in de lijst, maar ik ga toch voor ASH VS EVIL DEAD omdat het gewoon alles is wat ik als groot EVIL DEAD-fan van een EVIL DEAD-televisieserie verwachtte en meer.
3. GREEN ROOM (Jeremy Saulnier, 2015) – Nooit gedacht dat ik Patrick Stewart een nare kerel zou kunnen vinden, maar GREEN ROOM krijgt het voor elkaar.
4. THE WAILING / GOKSUNG (Hong-jing Na, 2016) – Wie al die exorcismes in duistere, sober ingerichte meisjeskamers zat is, moet naar THE WAILING.
5. I AM THE PRETTY THING THAT LIVES IN THE HOUSE (Oz Perkins, 2016) – Op het laatste moment de lijst ingeslopen, deze aangename onder-de-huid-kruip-horror Netflix-verrassing.

Redactielid Julius Koetsier had in juli een mooi online interview met THE WITCH-regisseur Robert Eggers en schreef recensies over onder meer THE HATEFUL EIGHT, GHOSTBUSTERS, MISS PEREGRINE´S HOME FOR PECULIAR CHILDREN, BONE TOMAHAWK en THE NEON DEMON – die hij zeer treffend omschreef als “SHOWGIRLS voor mensen die zichzelf te goed vinden voor SHOWGIRLS.”

1. THE WAILING / GOKSUNG (Hong-jing Na, 2016) – Ambitieuze reli-horror, zwarte komedie en melodrama: Hong-jin Na versmelt ze virtuoos in dit verwarrende en uitdagende meesterwerk.
2. ANOMALISA (Duke Johnson, Charlie Kaufman, 2015) – Charlie Kaufman maakt uniek gebruik van stop-motion animatie voor een melancholische metafoor, die alleen in dit medium kan werken.
3. THE WITCH: A NEW-ENGLAND FOLKTALE (Robert Eggers, 2015) – Beklemmende historische horror. Voelt alsof hij gemáákt is in de zeventiende eeuw.
4. UNDER THE SHADOW (Babak Anvari, 2016) – Met minimale middelen de engste film van het jaar. Wat je allemaal niet kunt doen met een kleed.
5. THE LURE / CÓRKI DANCINGU  (Agnieszka Smoczynska, 2015) – De muzikale bewerking van De Kleine Zeemeermin is gewelddadiger, gruwelijker, seksueler én ontroerender dan die van Disney.

Tim Koomen nam in mei het initiatief voor de Schokkend Nieuws Podcast. Zeven afleveringen zijn er tot nu toe verschenen, over o.m. enge kinderen, filmdistributie, The Joker, Nederhorror en boekverfilmingen. Tim presenteert de podcast samen met Basje Boer.

1. DON’T BREATHE (Fede Alvarez, 2016) – De ultieme home invasion-film: originele scares, goeie performances en ontzettend strak geregisseerd. Dit is wat er gebeurt als je een regisseur volledige creatieve vrijheid geeft. De leipe twist aan het einde geeft je iets om over na te praten.
2. THE WITCH: A NEW-ENGLAND FOLKTALE (Robert Eggers, 2015) – Eerder sfeervol dan een baanbrekend narratief, al is het overkoepelende thema (paranoia binnen een kleine gemeenschap) misschien wel actueler dan de overige titels in dit lijstje. Een voorbeeld van you either love it or you hate it: de trage opbouw wordt uiteindelijk ingelost met een zinderende finale. Meer dan andere horrorfilms dit jaar is dit een lust voor het oog.
3. THE NEON DEMON (Nicolas Winding Refn, 2016) – Een film die stijl boven substantie verkiest. Toch heeft de oppervlakkigheid dit keer een doel: het benadrukken van de lege wereld waarin model Jesse zich begeeft in L.A.. Een sexy nachtmerrie die niet zou hebben misstaan in het giallo-tijdperk.
4. GREEN ROOM (Jeremy Saulnier, 2015) – Schande dat niemand in Nederland vertrouwen had in een bioscooprelease. Nagelbijtend en origineel, over een band die per ongeluk voor een groep Nazi’s optreedt. Ze zijn getuige van een moord en worden opgesloten in de kleedkamer. Nooit eerder was een bewuste kamikaze-actie in een horrorfilm – waarbij de groep uitbreekt en beseft dat niet iedereen de uitgang zal bereiken – zo voelbaar. Een film die door je botten snijdt als ijskoud staal.
5. THE INVITATION (Karyn Kusama, 2015) – Dinner party gone wrong, maar wat is er precies gaande? De film vraagt geduld, maar geeft je een creepy derde akte als beloning. Na THE NEON DEMON de engste film met de stad Los Angeles als hoofdpersonage. We mogen best trots zijn op Michiel Huisman, die een van de sterkste personages neerzet als de creepy heer des huizes David.

Karel Menting is onze motor-promotor. Niet alleen sleepte Karel dit jaar een groot aantal adverteerders binnen (zonder zou SN niet bestaan!), maar hij regelde ook onze stands tijdens Comic Con, BUTFF en op talloze andere conventies en festivals.

1. KUBO AND THE TWO STRINGS (Travis Knight, 2016) – Een machtige animatiefilm van Laika vol sfeer, avontuur en spanning die voor geen enkele ‘echte’ film onderdoet. Must see!
2. THE WITCH: A NEW-ENGLAND FOLKTALE (Robert Eggers, 2015) – IJzingwekkende, ingetogen film over een familie die anno 1630 leert wat het betekent te gaan wonen in een woud met een heks.
3. BONE TOMAHAWK (S. Craig Zahler, 2015) – Fijne ingetogen western over een reddingsactie met het venijn in de staart.
4. KRISTEN (Mark Weistra, 2015) – Wat in eerste instantie een terrorfilm lijkt te zijn, zet ineens een stap in een onverwachte richting.
5. STAR WARS: EPISODE VII – THE FORCE AWAKENS (J.J. Abrams, 2015) – Vorig jaar te laat voor de lijstjes, maar niet vergeten. EPISODE VII is een terugkeer naar vorm, ik kan niet wachten op VIII.

Eervolle vermeldingen; ELLE,  THE HATEFUL EIGHT, BLAIR WITCH.

Save

Save

Save

27 december 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!