Ellen_Ripley_300x338
Ellen_Ripley_300x338
Nieuws
27 juni 2011

Science Fiction de Femme

Ellen_Ripley_300x338Wie is je favoriet? Agent Scully, sexy ‘archeologe’ Lara Croft of Ellen Ripley? Schokkend Nieuws redactielid Hedwig van Driel houdt vanavond een inleiding over vrouwen in sciencefiction.

De inleiding is onderdeel van een talkshow, georganiseerd door Women Inc.  Onder het motto ‘Techniek: très chic!’ laten senior researchers, wetenschaps- en techniekjournalisten, uitvinders, professoren en onze recensente hun licht schijnen over wat moderne techniek voor vrouwen kan betekenen en de rol van vrouwen in de wetenschap. Women Inc. kiest voor een humoristische invalshoek: ‘Een pil voor meer zelfvertrouwen, eindeloos lange benen voor een avondje uit of een extreem goed geheugen? Het klinkt als toekomstmuziek, maar dat hoeft het niet te zijn!’

Vrouwen in de wetenschap zijn gelukkig allang geen fictie meer, maar er valt nog wel wat te zeggen over het beeld dat geschetst wordt van wetenschapsvrouwen in sciencefictionfilms. Als op veel andere plaatsen in de cultuur en het maatschappelijk leven wemelt het ook in SF van de stereotypen. Het genre kent een fiks aantal nerdy muurbloempjes of rondborstige actrices die met een kort broekje en brilletje voor ‘wetenschapster’ moeten doorgaan. Toch heeft juist sciencefiction, zo zal Hedwig van Driel in haar inleiding uitleggen,  ook een aantal inspirerende heldinnen opgeleverd.

THE X-FILES, TOMB RAIDER en ALIEN(S): wie zijn de heldinnen en wie de ergerlijke clichés?  Hedwig scheidt de bimbo’s van de futuregrrrls.

Techniek; tres chic!
Maandag 27 juni
Pakhuis de Zwijger,
Piet Heinkade 179, Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur
Meer informatie

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!