Nieuws
14 september 2010

Mockbuster-films tijdens Incubate

Wie houdt van grensverleggende muziek, kunst en cinema, moet deze week in Tilburg zijn. Het festival Incubate loopt nog tot en met 19 september.

Incubate, zo schrijven de organisatoren, is ‘een grootschalig festival voor independent culture. Het festival heeft een breed programma met muziek, beeldende kunst, dans, theater en film. Meer dan 200 culturele voorlopers presenteren zich aan een internationaal publiek. Black metal naast free jazz. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.’

Voor het tweede jaar besteedt Incubate met het programmaonderdeel ‘Generation Bass’ aandacht aan de wereldwijde muziektrend waarin niet-Westerse dansmuziek gemixt wordt met dubstep, grime en drum ’n bass. Onder andere baile funk ster Daniel Haaksman en dubstep gigant DJ Rupture treden op. Verder kunt u op zondag 19 september luisteren naar krautrockpionier Michael Rother met Sonic Youth-drummer Steve Shelley en School of Seven Bells-gitarist Benjamin Curtis. Daarnaast treedt de legendarische doomgitarist Wino (oa. bekend als de zanger van The Obsessed en Saint Vitus) op met zijn nieuwe project Premonition.

Als overkoepelend thema heeft Incubate dit jaar gekozen voor piraterij in de kunsten. ‘Met dit thema springt het festival in op een maatschappelijke discussie die woedt over auteursrechten en cultureel eigendom,’ aldus het persbericht. Zo is er op vrijdag 17 september bijvoorbeeld een Pirate Conference met een speech van auteur Matt Mason, een lezing van kunstenaar Rob Scholte en een interview met hip hop producer Hank Shocklee.

Ook filmliefhebbers krijgen te maken met een uitgebreid piratenprogramma: ‘Incubate biedt onderdak aan een van de meest gehate filmstudio’s in Hollywood. Het Amerikaanse bedrijf The Asylum werd in de afgelopen jaren berucht met het maken van zogenoemde mockbusters.’ Mockbusters zijn goedkope piratenversies van grote Hollywood films die meteen op dvd uitgebracht werden uitgebracht, en vaak nog voor het origineel in de bioscoop verschenen. Naast een groot aantal schadeclaims mag de studio zich verheugen in een grote schare fans.

Gedurende de festivalweek kunt u kijken naar, bijvoorbeeld, de tegenhangers van THE DA VINCI CODE, SNAKES ON A PLANE, TRANSFORMERS en ALIEN VS. PREDATOR. Het absolute hoogtepunt wordt de Europese theaterpremière van TITANIC II.

De film vertelt het verhaal van de eerste vaartocht van de replica van het bekende cruiseschip. Ditmaal vaart de boot niet op een ijsberg af, maar drijft een ijsschots juist gevaarlijk dicht naar de boot toe. De film gaat op 24 augustus in première in Amerika maar is donderdag 16 september al tijdens Incubate te zien.

Naast de mockbusters van The Asylum kunt u verder genieten van een paar mooie oudjes: de Turkse remake van STAR TREK en de Braziliaanse versie van STAR WARS. Die remake, getiteld PLANET WARS, verscheen in Brazilië een maand voor het origineel en werd een grotere hit.

Incubate
12 tot en met 19 september 2010
Tilburg en omgeving.
festival website

Alle filmvertoningen vinden plaats in de Filmfoyer en zijn gratis toegankelijk. Dagkaarten en passepartouts voor Incubate 2010 zijn te koop via de website van Incubate en de winkels van BelCompany. De prijzen variëren van 10 euro voor een dagticket tot 45 euro voor een passepartout voor de hele week.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!