Dick MIller
Dick MIller
Nieuws
31 januari 2019

I.M. Dick Miller

Dick MIller R.I.P. | Bij het horen van de naam van de woensdag overleden acteur Dick Miller zal niet bij iedereen meteen een belletje gaan rinkelen. En toch… de titel van zijn vorig jaar verschenen biografie kon Miller niet treffender omschrijven: You don’t know me, but you love me!

Dick Miller begon zijn carrière als acteur in de jaren 50. Eén van zijn eerste filmrollen was in APACHE WOMAN (Roger Corman, 1955). Corman werkte vanaf dat moment veel samen met Miller en noemde hem zelfs de beste acteur van Hollywood. Ook Jack Nicholson, die met hem samenwerkte in Corman-films als THE LITTLE SHOP OF HORRORS (1960) en THE TERROR (1963) zag in Miller een uitstekende acteur. Miller speelde zijn hele carrière voornamelijk bijrollen, maar kreeg in 1959 een hoofdrol in Cormans A BUCKET OF BLOOD. Hij vertolkte daarin de rol van Walter Paisley, een sullige ober die de kat van zijn buurvrouw bedekt met klei en daardoor wordt ontdekt als groot kunstenaar.

Het was niet de laatste keer dat Miller een personage speelde met de naam Walter Paisley. In 1976 speelde hij een talentscout in Hollywood met dezelfde naam in HOLLYWOOD BOULEVARD. Die film, geproduceerd door Corman, werd geregisseerd door Allan Arkush en Joe Dante, en met die laatste bouwde Miller een hechte vriendschap op. Ook Dante was dol op de acteur en castte hem in ál zijn films. En ook daarin kwam de naam Walter Paisley vaak terug; Paisley runde een boekenwinkel in THE HOWLING (1981) en een restaurant in TWILIGHT ZONE: THE MOVIE (1983). In 1986 speelde Miller de rol van Paisley in twee prachtige horrorfilms: CHOPPING MALL (Jim Wynorski) – geproduceerd door Julia Corman – en NIGHT OF THE CREEPS (Fred Dekker).

Het grote publiek kent Miller van twee bijrollen uit 1984. In GREMLINS van Joe Dante speelde hij de achterdochtige Murray Futterman, een rol die hij opnieuw speelde in het vervolg, GREMLINS 2: THE NEW BATCH (1990). De andere bijrol was in James Camerons THE TERMINATOR. Het is een korte, maar memorabele scène waarin hij Arnold Schwarzenegger een lading indrukwekkende wapens verkoopt.

Miller werkte met grote namen en in grote titels als THE DIRTY DOZEN (Robert Aldrich, 1967), NEW YORK, NEW YORK (Martin Scorcese, 1977) en 1941 (Steven Spielberg, 1979), maar ook in genrefilms en -series als TALES FROM THE CRYPT PRESENTS: DEMON KNIGHT (Ernest Dickerson, 1995), EVIL TOONS (Fred Olen Ray, 1992), V: THE FINAL BATTLE en FREDDY’S NIGHTMARES.

Genrefans waren dan ook dol op Miller. Hij was een graag geziene gast op beurzen en Miller zelf genoot daar ook enorm van: ‘Het is bijzonder om dat op mijn leeftijd nog te mogen doen. Iedereen stelt vragen en komt met foto’s van projecten die je gedaan hebt. Van de helft van de foto’s kan ik me het project niet eens meer herinneren, maar het is ontzettend leuk om te doen’. Naast de eerder genoemde biografie is er ook een documentaire over de acteur, getiteld THAT GUY DICK MILLER (Elijah Drenner, 2014).

Miller overleed woensdag op 90-jarige leeftijd. Zijn goede vriend Joe Dante reageerde meteen op Twitter: ‘In every script I always looked for a role for Dick. Not just because he was my friend, but because I loved watching him act! But he leaves behind over 100 performances, a bio & a doc. Not bad for a guy who hardly ever enjoyed a starring role.’

31 januari 2019

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!