iffr
iffr
Nieuws
22 januari 2009

Hungry ghosts

Het International Film Festival Rotterdam, van 21 tot en met 31 januari, besteedt dit jaar speciale aandacht aan Aziatische horror.

Hungry Ghosts is de naam van het programmaonderdeel dat dertig Aziatische horrorfilms omvat. Opvallend is dat de nadruk niet ligt op Japan, waar films als RINGU en KAIRO rond de eeuwwisseling de aftrap gaven, noch op Zuid Korea dat al snel volgde. Beide landen zijn slechts met ieder twee films vertegenwoordigd.

Maar in ook Thailand, Maleisië, Vietnam, Indonesië en de Filippijnen zijn spook- en horrorfilms tegenwoordig razend populair. IFFR programmeur Gertjan Zuilhof koos uit het gevarieerde aanbod aan tienerhorror, spookmeisjes en griezelkomedies ‘de opmerkelijkste en meest innovatieve films’ en signaleert dat de films zo bijzonder zijn omdat in Azië ‘het geloof in geesten overal is.’

Van grotere producties als CLOSE ENCOUNTERS OF THE GHOST (Thailand), FORBIDDEN DOOR (Indonesië) en SUSUK (Maleisië), langs de op video geschoten martelingen in THE ANNIVERSARY GIFT (Indonesië) en het werk van Rico Maria Llarde die in zijn eentje de horrortraditie in de Filippijnen in leven houdt met ondermeer BENEATH THE COGON en ALTAR. Voor een volledig overzicht kunt u op de website van het festival terecht.

In het komende nummer van Schokkend Nieuws leest u een terugblik op Hungry Ghosts, maar dan is het al te laat. Nu kunt u nog zelf kijken. Bijvoorbeeld naar TAKUT: FACES OF FEAR, de eerste film (een compilatie van verhalen) van Komodo Films, het nieuwe Indonesische productiehuis van Brian Yuzna en San Fu Maltha. En of het nu door het IFFR komt of niet, THE SCREEN AT KAMCHANOD, ART OF THE DEVIL 3 (beiden uit Thailand) en het Vietnamese MOON AT THE BOTTOM OF THE WELL hebben reeds een Nederlandse (dvd-)distributeur gevonden.

Tot slot is het IFFR niet compleet zonder een bezoek aan het Haunted House, een speciale tentoonstelling in het voormalige fotomuseum/WDW63. Aziatische horrorfilmers en setdesigners creëerden daar een reeks ‘bloedstollende kunstinstallaties’.

Volledige overzicht en trailers van het Hungry Ghosts programma
International Film Festival Rotterdam
21 januari tot en met 31 januari

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!