Nieuws
6 januari 2010

Hong Kong Film Panorama

Liefhebbers van Johnny To en Tsui Hark, opgelet! Vanaf 13 januari vertoont het Amsterdamse Filmmuseum een selectie van enkele van de beste Hongkong films van toen en nu.

Voor het zesde jaar op rij biedt het Filmmuseum onderdak aan Hong Kong Film Panorama, een handzame filmselectie uit de voormalige Britse kroonkolonie. Op het programma staan actie- en fantasyproducties, coming-of-age drama’s, thrillers en twee documentaires. Maar wat ons natuurlijk opwindt: het Filmmuseum besteedt, met vijf films, speciale aandacht aan regisseur Tsui Hark, die met zijn wervelende genreproducties jarenlang het beeld van Hongkong cinema bepaalde.

Tsui was in de jaren tachtig en negentig als regisseur, schrijver, producer en talentspotter de drijvende kracht achter de Hongkong-film. Hij maakte films in ieder denkbaar genre en lanceerde nieuw talent voor en achter de camera (John Woo, Chow Yun-fat, Jet Li, Ching Siu-tung en Brigitte Lin). Typische Hongkong-genres als de ‘heroic bloodshed’, spookromances, het kungfu-epos, futuristische fantasieën en de Shanghai-musical werden door hem uitgevonden of gereactiveerd. Het filmmuseum toont vijf van zijn films, waaronder het fantasievolle LEGEND OF ZU (op 22 januari) en natuurlijk de martial arts-trilogie ONCE UPON A TIME IN CHINA (13, 19 en 20 januari).

Hong Kong Film Panorama toont ook een aantal interessante titels van het afgelopen jaar. Van Johnny To (ELECTION, EXILED) komt de jazzy misdaadfilm SPARROW, een aanstekelijke mix van film noir, musical en melodrama over een stel zakkenrollers. Te zien op 13 en 16 januari). Chi-kin Kwok leverde met THE MOSS een misdaadthriller over corruptie in het Hongkongse politiecorps af en Lawrence Lau verrast met het door amateurs gespeelde CITY WITHOUT BASEBALL. Van Heiward Mak is HIGH NOON te zien, een rauw speelfilmdebuut over een groepje teenagers in Hongkong.

Hong Kong Film Panorama
13 t/m 23 januari 2010
Filmmuseum
Vondelpark 3, Amsterdam
Volledige programma

6 januari 2010

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!