ZapataNight
ZapataNight
Nieuws
6 februari 2013

Cinema Egzotik: Viva Zapata!

ZapataNight Emiliano Zapata (1879-1919) zal het niet hebben vermoed, maar de fraai besnorde opstandelingenleider die een sleutelrol speelde in de Mexicaanse revolutie, inspireerde ook veel Italianen… tot heerlijke westerns. Cinema Egzotik nodigt je uit op 15 februari voor een avondje revolutie vanaf het filmmuseumpluche.

Martin Koolhoven en Ronald Simons, samenstellers en presentatoren van de maandelijkse Cinema Egzotik-avond in het Amsterdamse EYE hebben twee ‘Zapatawesterns’ voor je klaarstaan. Om de officiële aankondiging te citeren: ‘Ruigbesnorde pistoleros met rokende revolvers in de hand en flessen tequila aan de mond trokken in benevelde staat door de cactusbegroeide woestijnen en bergkammen van het grensgebied tussen Texas en Mexico. Soms namen ze het op voor de peones, de arme keuterboeren die hardhandig onderdrukt werden door de grootgrondbezitters.’ 

De avond begint met A BULLET FOR THE GENERAL / EL CHUNCHO, QUIÉN SABE? (Damiano Damiani). De bekende Italiaanse acteur Gian Maria Volonté steelt de show in deze spaghettiwestern uit 1966. Hij is ‘El Chuncho’, een rondtrekkende bandiet zonder al te veel scrupules. Wanneer hij een lading wapens moet afleveren bij de rebellen van de Mexicaanse Revolutie, begint zijn hart voor het moederland te kloppen. Zal hij partij kiezen? Voor zijn broer, de met pistolen zwaaiende priester ‘El Santo’, vertolkt door een maniakale Klaus Kinski, is dat geen vraag: hij kiest voor het geknechte Mexicaanse volk. De muziek is van de hand van Luis Bacalov en Ennio Morricone.

Vervolgens: THE BIG GUNDOWN / LA RESA DEI CONTI (Sergio Sollima, 1966). Langs de grens van Texas en Mexico opereert de vingervlugge premiejager Jonathan Corbett (Lee Van Cleef). Corbett is de man die de Lone Star State bevrijdt van allerlei gespuis, wat resulteert in een aanbod om zitting te nemen in de senaat. Maar Corbett is nog niet klaar: eerst dient hij de sluwe Mexicaanse bandiet Manuel ‘Cuchillo’ Sanchez (Tomas Milian) te pakken te nemen. Deze taak verricht hij op de meeslepende, epische klanken van Ennio Morricone, terwijl cameraman Carlo Carlini de schietpartijen en de ruige natuur met veel gevoel voor dramatiek in beeld brengt. Eerste filmrol voor Van Cleef. Regisseur Sollima tekende in de jaren zeventig nog voor de tv-serie Sandokan.

Cinema Egzotik
18 januari
Aanvang 20:00
EYE Film Instituut Nederland
Website

6 februari 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!