sei donne per lassassino
sei donne per lassassino
Nieuws
23 juni 2013

Cinema Egzotik: Bava Night

sei donne per lassassino Cinema Egzotik, de maandelijkse cultfilmavond van filmkenners Martin Koolhoven en Ronald Simons, staat op komende vrijdag 21 juni in het teken van een oude SN-favoriet en zijn zoon: Mario en Lamberto Bava.

Mario Bava (1915-1980) is één van de grootmeesters van de Italiaanse genrefilm. SEI DONNE PER L’ASSASSINO /BLOOD AND BLACK LACE (1964) is een klassieker en de stamvader van de typisch Italiaanse thrillersoort die we giallo noemen. Gemodelleerd naar een griezelverhaal van Gogol, is het een visueel verbluffende, een zeer pittige whodunit, gesitueerd in de modewereld. De modellen van een chique modehuis worden één voor één vermoord door een gemaskerde moordenaar. Mike Lebbing in SN#49: ‘Bava haalt alles uit de kast om de kijker met visuele hoogstandjes te verrassen en benaderde iedere moordscène als een kunststuk op zich. De beelden van half ontklede dames, de experimentele belichting, de felle kleuren en het brute, seksueel getinte geweld waren destijds schokkend en vernieuwend, maar zorgen ook nu nog voor een intense filmervaring.’

Daarna mag zoon Lamberto Bava (1944) met DÈMONI (1985) bewijzen dat de appel niet ver van de boom gevallen is. Lamberto groeide op in de filmsets van zijn beroemde vader, en hoewel zijn films visueel wat minder elegant zijn, is de voorkeur voor horror onmiskenbaar erfelijk gebleken. Onder productie van Dario Argento brak Lamberto midden jaren tachtig door met deze in Berlijn gesitueerde en opgenomen zombiefilm. De soundtrack werd volgespeeld door Billy Idol, AC/DC, Mötley Crüe en Dario Argento’s huiscomponist Claudio Simonetti.

Cinema Egzotik
21 juni
Aanvang 20:00
EYE Film Instituut Nederland
Website

23 juni 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!