tom-six_300x490
tom-six_300x490
Nederhorror & scifi
7 juni 2011

Tom Six: ongewenst in Engeland

tom-six_300x490

De nieuwe film van Tom Six, het vervolg op zijn succès de scandale, THE HUMAN CENTIPEDE I: FIRST SEQUENCE, is in Groot-Brittannië tegen een keihard verbod van de filmcensor aangelopen. THE HUMAN CENTIPEDE II: FULL SEQUENCE kan in dat land op geen enkele manier legaal worden uitgebracht: niet in de bioscoop, niet op dvd.

Het is de vraag of de film wel in Nederland te zien zal zijn. Het Imagine Filmfestival liep in elk geval tegen een keihard ‘nee’ van Six zelf aan, toen het destijds om een screener van de THE HUMAN CENTIPEDE (FIRST SEQUENCE) verzocht. Six is namelijk pissig op Nederlandse filmcritici en aanverwanten omdat ze de films die hij vóór zijn horrordoorbraak maakte unaniem de grond in stampten.

Six’ halstarrige weigering om zijn duistere fantasieën met Nederlandse critici én filmliefhebbers te delen, is kleinzielig. Het optreden van de Britse filmkeuring is nog veel kleinzieliger. Middeleeuwse inquisitie, ingekleed als bezorgdheid voor de geestelijke gezondheid. Uit het rapport van de BBFC: “There is little attempt to portray any of the victims in the film as anything other than objects to be brutalized, degraded and mutilated for the amusement and arousal of the central character, as well as for the pleasure of the audience.” Zeker nog nooit een film van Michael Bay gezien, de dames en heren keurmeesters. Waarschijnlijk is de waarheid nog schokkender en volgen de Britse censors het klassieke Amerikaanse voorbeeld, waarbij de grote, veel geld in het laatje brengende studio’s en producenten gespaard blijven, terwijl machteloze independents worden geofferd op het altaar van het fatsoen. Voor de bühne dus.

Wat je verder ook mag denken van Six en zijn films, deze gotspe had hem bespaard moeten blijven.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!