Nemesis
Nemesis
Nederhorror & scifi
19 juli 2018

Toeval?

Nemesis NEDERHORROR | Vandaag kwam de trailer uit van de door J.J. Abrams geproduceerde horrorfilm OVERLORD. De trailer deed ons meteen denken aan het Nederlandse FRANKENSTEIN´S ARMY. Regisseur Richard Raaphorst vertelt dat de overeenkomsten nog groter zijn dan je op het eerste gezicht zou denken.

(Prefer the English version? You’ll find it right here!)

In OVERLORD, die vanaf 8 november in de Nederlandse bioscopen draait, belandt een groep Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog achter de Duitse linies. Ze stuiten daar op geheime Nazi-experimenten: ‘De bron van het kwaad’, zo vertelt ons de trailer. ‘Voor een duizendjarig leger heb je duizendjarige soldaten nodig.’

Klinkt als een spannende horrorfilm, al is de grote hausse van horrorfilms met Nazi(zombie)s wel weer een beetje voorbij. De trailer van OVERLORD heeft een hoog CALL OF DUTY-gehalte, schreef een van onze lezers, en doet natuurlijk ook meteen denken aan het computerspel WOLFENSTEIN. Toch is de overeenkomst met de Nederlandse horrorfilm FRANKENSTEIN’S ARMY (2013) de meest opvallende. De plot is namelijk vrijwel identiek. In de trailer van OVERLORD zien we een groepje Amerikaanse soldaten een dorpje en laboratorium doorzoeken; in FRANKENSTEIN’S ARMY zijn het Russen. In OVERLORD ontdekken ze iets griezeligs dat beweegt in een  zak; in FRANKENSTEIN’S ARMY stuiten ze op biomechanische monsters.

‘Misschien ligt het ook voor de hand,’ zegt Richard Raaphorst wanneer we vanmiddag telefonisch navraag doen. ‘Het kan ook gewoon de zeitgeist zijn.’ Het kán inderdaad toeval zijn en we kunnen ook niet helemaal uitsluiten dat OVERLORD – ondanks ontkenningen van Abrams – tóch het vierde deel is van de CLOVERFIELD-reeks.  Maar wanneer we doorpraten met Raaphorst, blijkt het toeval nóg groter.

‘Vijf jaar geleden,’ vertelt hij, ‘werkten we aan een ‘reboot’, dat was direct na de release van FRANKENSTEIN’S ARMY. Kieran Parker van Black Camel Pictures had een financier gevonden die wel een tien miljoen dollar-project wilde beginnen. We dachten: de maker van OUTPOST en de maker van FRANKENSTEIN’S ARMY gaan samen een softe ‘reboot’ doen van FRANKENSTEIN’S ARMY. Het was een beetje een commercieel opgezet project, dat gebruik maakte van de fanbase van beide films. Er kwam een schrijver uit Los Angeles bij, die zou investeren in een first draft van het scenario. Daar hebben we een jaar aan gewerkt en ik ondersteunde dat met schetsen. Maar toen we wijzigingen wilden in het script, zei die kerel: “no fucking way”. Dus zeiden wij: geef het scenario dan maar aan ons, dan pakken wij het verder wel op en krijg jij betaald voor het werk dat je hebt geleverd. Niet dus, hij begon meteen te dreigen met rechtszaken. Het nam een heel onaangename wending. Toen dacht ik: volgens mij is het project nu dood… (lacht) en nu duikt het dus jaren later weer op!”

Oordeel zelf. Hier zijn enkele van de, nooit eerder gepubliceerde, storyboardschetsen die Raaphorst maakte voor de geplande ‘reboot’ van FRANKENSTEIN’S ARMY. De overeenkomsten met het eerste deel van de trailer van OVERLORD zijn frappant.

MT_ignore: JUMP12 MT_ignore: JUMP12 JUMP12 JUMP12 JUMP12 JUMP12
‘Ik heb een miljoen van dit soort schetsen,’ vertelt Raaphorst. ‘Een heel boek. Ik heb ook zo’n zak met mensen erin getekend,. Volgens mij heb ik toen een hele fabriek ontworpen met allemaal van die zakken. Ik heb in vier jaar niets meer van die Amerikaanse scenarist gehoord, maar het is bijna alsof het script in verkeerde handen is gevallen.’

MT_ignore: koelcel 03

Met de schrijvers die op de credits van OVERLORD staan, Billy Ray en Mark L. Smith, heeft Raaphorst nooit contact gehad, maar zelfs de meer bovennatuurlijke insteek van OVERLORD komt hem bekend voor. ‘In FRANKENSTEIN’S ARMY waren het biomechanische creaties, maar in het script van onze ‘reboot’ was het meer als in INDIANA JONES. Ze hadden een tempel gevonden en verwierven een soort onoverwinnelijke kracht door een bloedoffer. Later kwamen daar die metalen body extensions bij, maar de basis van de reboot was dus ook supernatural. De nieuwe werktitel was NEMESIS: een of ander eeuwenoud kwaad dat, als je het combineert met een leger, onoverwinnelijk wordt.’

Gaat Raaphorst nu iets ondernemen? ‘Nee, dat heeft geen enkele zin. Ten eerste weet je niet of het echt niet alleen toeval is, en ten tweede: je kunt het toch niet winnen van een heel leger Hollywood-advocaten.’

Raaphorst richtte onlangs de Mad Scientist Movement op, een club van creatievelingen die ver weg probeert te blijven van dit soort gedoe en op een nieuwe manier horrorfilms wil ontwikkelen. Neerslachtig klinkt de regisseur dus gelukkig helemaal niet. ‘Story of my life!’ roept hij, vlak voordat we het gesprek beëindigen, lachend door de telefoon.

Copyright: Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 19 juli 2018.

19 juli 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!