ELCFXEugene
ELCFXEugene
Nederhorror & scifi
12 december 2017

Monstermakers: ELC FX

ELCFXEugene Drie jaar geleden besloot Eugene Le Clercq van zijn hobby zijn werk te maken en startte hij samen met Jolijn Brouwer het special make-up effects-bedrijf ELC FX. Schokkend Nieuws zocht ze op in hun studio in een voormalige atoomschuilkelder in Schagen.

Het is even zoeken naar de ingang van de schuilkelder die zich onder een dierenartsenpraktijk bevindt. De assistent van de dierenarts legt geduldig uit waar ik moet zijn: weer naar buiten, de hoek om, eerste deur rechts. Deze is gewoon open. Als ik aarzelend de trap afdaal, word ik hartelijk begroet door Jolijn. Nadat we twee enorme stalen deuren zijn gepasseerd, komen we in de studio waar Eugene de laatste hand legt aan een fantasyzwaard. Het is een indrukwekkende ruimte – deels nog in originele staat – waar ze niet alleen aan hun eigen creaties werken maar ook workshops verzorgen.

Eugene’s interesse in special make-up-effects komt niet alleen voort uit zijn fascinatie voor horrorfilms maar ook uit zijn liefde voor Halloween. Als kind bezocht hij samen met zijn broer de schaarse feesten die er in Nederland gegeven werden. “Halloween was destijds vooral een Amerikaans feest dat ik kende uit horrorfilms.” Inmiddels is het ook in Nederland doorgebroken en worden er rond Halloween grote feesten en evenementen georganiseerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Eugene en Jolijn elkaar hebben leren kennen op één van deze evenementen, de Night of Darkness in Beverwijk. Jolijn liep er stage vanuit haar make-up/grime-opleiding. Voor Eugene was het zijn eerste professionele klus. Hij had de stoute schoenen aangetrokken en de organisatie gevraagd of hij mocht meehelpen. Men was onder de indruk van zijn talenten en voor hij het wist was Eugene verantwoordelijk voor alle special make-up-effects.

ELCFXzombie

ELC FX had wat je noemt een vliegende start. Al in het eerste jaar kon Eugene zijn fulltimebaan helemaal afbouwen en goed rondkomen van de special make-up-klussen en workshops. Jolijn is inmiddels gestart met een vervolgopleiding. ELC FX richt zich voornamelijk op evenementen, feesten en beurzen maar ook promoties. Zo verzorgen ze bijvoorbeeld de make-up-effecten voor het promotieteam van de tv-serie THE WALKING DEAD. Halloween is voor ELC FX nog steeds de drukste periode van het jaar. Ook dit jaar verzorgden Eugene en Jolijn de grime en make-up-effecten voor de acteurs in de drie spookhuizen van Night of Darkness. Daarnaast werkten ze ook mee aan een groot evenement voor Qmusic waarbij ze alle dj’s en een aantal bekende Nederlanders in de special make-up hebben gezet.

ELCFXqmusic

Hun grote voorbeelden zijn Dick Smith en Rick Baker, maar ze zijn ook vol lof over Nederlandse collega’s als Arjan Tuiten en Kevin van den Berg. “En ik vind het werk van Rogier Samuels (Unreal FX) ook echt heel mooi”, vertelt Eugene. “Het gave van Rogier is dat hij ook deelt hoe zijn effecten maakt. Hij maakt er geen geheim van.”

Op de vraag of ze ook voor film of televisie zouden willen werken antwoorden ze volmondig ja. “Maar in Nederland is dat wel een dingetje.” Dat heeft aan de ene kant te maken met het feit dat de poet eigenlijk al zo’n beetje verdeeld is. “Rob Hillenbrink (Rob’s Prop Shop) doet vrijwel alle films, Kevin vooral televisie en Rogier doet het erg goed in het buitenland. Het is moeilijk om daar tussen te komen.” Daarnaast kent Nederland ook nauwelijks een filmindustrie en zijn de budgetten erg laag. Ze hebben een paar keer belangeloos meegewerkt aan trailers voor genrefilms die werden gefinancierd via crowdfunding, maar daar zijn ze eigenlijk mee gestopt. Het leverde te weinig op. Eugene licht toe: “Beginnende filmmakers realiseren zich ook vaak niet wat het kost om goede effecten te maken. Je kunt dat niet iedere keer uit eigen zak betalen.”

ELCFXworf2

Wat misschien nog wel een staartje gaat krijgen, is de trailer voor een Amerikaanse fantasyfilm waaraan ze deze zomer hebben meegewerkt. Hoewel het wederom om een crowdfundingcampagne gaat, zijn het professionele filmmakers die ervaring hebben met speciale effecten. Regisseur Zach Anderson maakte eerder de fantasyfilm THE DWARVES OF DEMREL, tevens gefinancierd door middel van crowdfunding. Een ander project waar ELC FX zich aan verbonden heeft is de fanfilm JURASSIC PARK: SURVIVAL ISLAND, waarvan het scenario nu bijna gereed is en op IMDb al een indrukwekkende cast & crew lijst staat. Hoewel het dus niet makkelijk is om voet aan de grond te krijgen in de filmwereld, blijven Eugene en Jolijn hoopvol. “We zijn tenslotte pas drie jaar bezig.”

Foto’s: Eugene Le Clercq. Kijk voor meer info op www.elcfx.nl.

12 december 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!