Nederhorror & scifi
11 mei 2009

48 Hrs. ontdekking

NEDERHORROR De derde editie van het 48 hrs Filmproject in Amsterdam leverde een opvallend Nederlands horrortalent op: Vanessa Abajo Pérez.

Zesentwintig teams namen dit jaar de uitdaging aan: maak een korte film binnen de 48 uur van 1 en 2 mei. Extra hindernis: de film moet het personage Frederik of Frederique van Voorn, verzamelaar, bevatten; een visitekaartje tonen; en de zin “Kat of hond, uiteindelijk hebben ze allemaal aandacht nodig.” Op het moment dat de tijd ingaat trekken de teams uit de hoge hoed het genre waarbinnen hun film moet vallen.

Het resultaat varieerde ook dit jaar weer van amateuristisch tot verrassend goed. Op 10 mei werden de winnaars bekend gemaakt. De prijzen voor Best Film, Beste Regie en Beste Acteur gingen naar de mockumentary MET ANNA… Een nipte overwinning, want BIRDDAY volgde op de voet met Best Script en Beste Actrice. De beklemmende horrorfilm gaat over de perverse verjaardag van Frederik van Voorn. De verzamelaar viert zijn feestje met taart, een liedje en de vernedering van de jonge Claudia…

BIRDDAY heeft een slim gevonden plot, scherpe dialogen en is geheel in POV geschoten. Actrice Mareille Labohm (zie foto) als Claudia, zorgt in de finale voor een enorm kippenvelmoment. Maar ook haar tegenspeler verdient een compliment. Michael Diederich blijft buiten beeld, spreekt met zoetgevooisde stem de meest suggestieve dreigementen uit, en bedient ondertussen ook de camera! Een bijzonder experiment, dat dus een geslaagde horrorfilm opleverde.

De twee andere horrorfilmpjes, DAY 12 en FASCINATIO, en de SF-film N5V5 vielen niet in de prijzen. BIRDDAY werd geregisseerd door Vanesa Abajo Pérez. De regisseuse studeerde in 2002 af aan de Complutense Universiteit in Madrid en verwierf in 2003 een European Media Master of Arts aan de HKU in Hilversum. Pérez werkt deels in Nederland, deels in Spanje, en maakte hiervoor vooral kort drama. Het leuke van het 48 hrs project is dat het amateurfilmers en meer professionele makers, zoals Pérez, dwingt hun grenzen te verleggen. Tegenover SN gaf de regisseuse toe zich eerst geen raad te hebben geweten toen ze het genre ‘horror’ uit de hoge hoed trok. Een rondje op het internet bewees echter “dat er gelukkig ook psychologische horror bestaat.”
En daarvan is BIRDDAY dan een uitstekend voorbeeld.

BIRDDAY is vooralsnog niet op het internet te zien, maar hopelijk binnenkort wel op diverse filmfestivals.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!