Joe_Cornish_Keystone_Jean-Christophe_Bott
Joe_Cornish_Keystone_Jean-Christophe_Bott
INTERVIEW

Interview Joe Cornish

Joe_Cornish_Keystone_Jean-Christophe_Bott Na zijn prima regiedebuut ATTACK THE BLOCK werd de Britse regisseur, komiek, acteur en schrijver Joe Cornish gevraagd om mee te schrijven aan het script van TINTIN, de nieuwe Steven Spielbergfilm. Daar zeg je geen ‘nee’ tegen, net zo min als wij tegen een interview met dit multitalent.

Regisseur, komiek, acteur en schrijver Joe Cornish lanceerde dit jaar met zijn regiedebuut ATTACK THE BLOCK een originele kijk op het uitgekauwde genre van de help!-daar-komen-de-buitenaardse-wezens. Schokkend Nieuws herkende in Cornish direct een tegendraads nieuw talent, die bovendien flink aan de weg aan het timmeren is, want samen met Steve Moffat en Edgar Wright  is de Brit verantwoordelijk voor het script van de nieuwe Steven Spielbergfilm THE ADVENTURES OF TINTIN: SECRET OF THE UNICORN, die op 26 oktober in première gaat. Filmjournalist Massimo Benvegnu sprak Joe Cornish onlangs op het filmfestival van Locarno: “Ik ben een enorme fan van Kuifje!”.

We bevinden ons in de openbare bibliotheek van Locarno, waar persconferenties gehouden worden tijdens het plaatselijke filmfestival. Buiten regent het pijpenstelen. Mr. Cornish, een 42-jarige, boomlange, magere Londenaar met een zachte stem, is hier voor de presentatie van zijn regiedebuut ATTACK THE BLOCK. Later die avond zal de film worden vertoond voor de duizenden fans die zich niets aangetrokken hebben van het mistroostige zomerweer dat zijn invloed heeft doen laten gelden op de buitenactiviteiten in de Piazza Grande.

Cornish legt de promotieverplichtingen voor zijn eigen film op mijn wens graag even naast zich neer, om ontspannen te praten over zijn aankomende high-profile scenario, dat hem terugvoerde naar de passies en helden uit zijn kindertijd. “Als kind hield ik al van het werk van Hergé” bevestigt hij, en voordat ik iets kan zeggen voegt hij nog snel toe “Natuurlijk is er een grote mate van ongerustheid rond THE ADVENTURES OF TINTIN: SECRET OF THE UNICORN, gezien zijn staat van dienst en hoe geliefd die boeken zijn, maar ik kan je dit zeggen: iedereen die meewerkte aan deze film, tot aan de laagste persoon op de ladder aan toe, is een Kuifje fanatiekeling. Dus we hebben allemaal keihard ons best gedaan om dat werk en die erfenis eer aan te doen.”

Twee van die betrokken Kuifje-fans zorgden natuurlijk voor nog wat extra druk op de ketel, de ene als regisseur en de andere met een productiepet op. Mr. Cornish refereert alleen aan ze als ‘Mr. Spielberg’ en ‘Mr. Jackson’. “Wat kan ik ervan zeggen… ik vind het een enorme eer om een klein deel uit te mogen maken van zo’n waanzinnige verzameling hersenen.”

Hoe kwam hij eigenlijk in dat prestigieuze gezelschap terecht? “Het was een langzame onthulling, het duurde even voordat ik het doorhad. Ik werd bij het project betrokken door scenarioschrijver Edgar Wright, die was ingehuurd door Peter Jackson. Op een dag belde hij me op en vroeg simpelweg ‘ben je een Kuifje fan?’ Ik zei ja, en… tsja, het was een langzaam proces tot ik begon te beseffen wat er gaande was.”

“Kuifje heeft altijd iets exotisch en fascinerends voor me gehad”, gaat Cornish verder. “Hij was enorm geliefd in Groot-Brittannië, ik kan niet genoeg benadrukken wat een fan ik ben van die boeken. Iedereen met wie ik opgroeide las ze, evenals Asterix, Lucky Luke, en andere buitenlandse strips… Als kind realiseer je je waarschijnlijk niet, en als wel kan het je niet schelen, uit welk land stripboeken komen. Hergé zelf was gefascineerd door vreemde culturen. Hij reisde zelf niet veel, maar hij had researchers. Hij baseerde veel van zijn strips op fotografisch materiaal.”

Hij geeft toe dat hij nog niet veel meer van de film gezien heeft dan wat op Comic-con getoond werd, en de bescheiden Brit concludeert dat hij, net als de andere fans, niet kan wachten en dat het een ‘enorm voorrecht was om op een kleine manier betrokken te zijn geweest.’

Een laatste nieuwsgierige vraag: kon hij de verleiding weerstaan om zijn eerste film ATTACK THE BLOCK met zijn prestigieuze collega’s te delen? “Ik geloof niet dat Mr. Jackson hem al gezien heeft, hij verzocht om een print. En die krijgt hij, op 35 mm natuurlijk! Mr. Spielberg heeft hem gezien en zei dat hij hem heel leuk vond. We hadden het over andere dingen, dus ik heb hem er niet teveel over gevraagd.” zegt hij, met dat typische Britse gevoel voor understatement, maar ook met een overduidelijke gloed van trots die elke stripliefhebber en filmfanaat zal begrijpen.

THE ADVENTURES OF TINTIN: SECRET OF THE UNICORN is vanaf 26 oktober te zien in de bioscoop.

 

Vertaling: Marjan Westbroek

Foto: Keystone / Jean-Christophe Bott

Copyright Massimo Benvegnu. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 2 oktober 2011.

14 oktober 2011

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!