III Film Teaser Poster
III Film Teaser Poster
INTERVIEW

III: muzikale Russische koortsdroom

III Film Teaser PosterIMAGINE 2015 | Een klein stadje in de greep van een mysterieuze infectieziekte… Schokkend Nieuws sprak met regisseur Pavel Khvaleev en producent Frank Ellrich over de surreële Russische koortsdroom die III heet.

Khvaleev is een bekende Russische DJ die met zijn muziekgroep Moonbeam overal ter wereld optreedt. Hij regisseerde al meer dan veertig videoclips voor de band. III is zijn tweede lange speelfilm, na zijn debuut RANDOM in 2013. SN sprak de regisseur en zijn producent in de foyer van het Imagine Film Festival.

Frank Ellrich legt uit hoe het project tot stand kwam. “Ik sprak met een vriend uit de muziekindustrie. Hij was net begonnen met het produceren van films. Ik liet hem RANDOM zien. Hij vond het te arthouse, maar vroeg zich af of Pavel ook een horrorfilm zou kunnen maken. Daar zouden ze wel iets mee kunnen.”

Khaleev: “Ik zei gelijk: ‘Ja, waarom niet?!’ Ik hou wel van de stijl en sfeer van horror. Ik sprak er met mijn vrouw Sasha [Aleksandra Khvaleeva – SN] over en na tien minuten hadden we al een idee voor de film.”

Je hebt veel muziekclips gemaakt. Dat is in III goed te zien.

Khaleev: “Ik hou ervan veel muziek in mijn films te stoppen. RANDOM had ook veel muziek. Dat is mijn stijl. Er is veel kritiek van mensen die vinden dat het meer op een lange clip lijkt dan op een film, maar ik hou van de vrijheid die het je geeft. Het geeft ruimte om te experimenteren. Hierdoor konden we ook de mystieke rituelen in de film verwerken.”

Ja, er zit veel mysticisme in het verhaal. Waar kwam dat vandaan?

Ellrich: “Sasha is erg beïnvloed door de rituelen van sjamanen. Daar heeft hij veel research naar gedaan. In de eerste synopsisversie van de film was het nog een soort Adam en Eva-verhaal, waarin we teruggingen naar hun oorsprong. Daarvan vind je nog wel elementen terug in de film, maar we hebben het erg veranderd. Ik wist hoe dan ook dat het geen typische horrorfilm zou worden, geen standaard slasher. De videoclips die Pavel maakt zijn ook geen standaard filmpjes met mooie mensen die ergens staan te dansen of zo. Er is altijd iets interessants. Hij werkt ook al heel lang met Sasha samen, ze hebben altijd originele, gekke ideeën. Hij zei: Je moet snappen dat als ik dit ga doen, het geen standaard ding wordt. Meer iets in de stijl van SILENT HILL, een film die ik erg goed vind.”

Khaleev: “Ik hou ook van films als THE CELL, die er erg mooi uitziet. Dat inspireert me. En ik speel veel games die een bepaalde mysterieuze sfeer uitstralen.”

III lijkt ook wel een beetje op een sprookje van de gebroeders Grimm. Was dat de bedoeling?

Ellrich: “Het was wel de bedoeling om het in die tijd te plaatsen, maar het is niet heel bewust als sprookje bedoeld.”

Het is een Russische film, deels geproduceerd in Duitsland. Is er een traditie van horror en fantasy in Rusland?


Ullrich: “Tien jaar geleden waren er wel een paar van dit soort films, maar nu komt er bijna niks meer uit in Rusland.”

Waarom is het zo lastig om dit soort films te maken in Rusland?

Khaleev: “Het probleem is dat de overheid deze films niet steunt. Normaal gesproken heeft het filmdepartement alleen interesse in films die hun ideeën ondersteunen, zoals films over de oorlog. Die kan je makkelijk maken. Kunstfilms of horrorfilms krijgen geen steun van het fonds. Het publiek gaat wel naar Amerikaanse horrorfilms, dus daar ligt het niet aan. Misschien is het ook omdat we niet echt een gemeenschap hebben van liefhebbers?

”

Voor veel cast- en crewleden was dit hun eerste film, nietwaar?

Khaleev: “Klopt. Alleen de mannelijke hoofdrolspeler heeft al eens in een film gespeeld. De actrices hadden geen ervaring. De hoofdrolspeelster is fotomodel, dus zij wist ze wel hoe ze voor de camera moest staan.”

Ellrich: “Gelukkig werd het acteren in de meeste kritieken juist geprezen. Daar zijn we erg blij mee. We hadden geen budget, bijna niks. We hebben alles zelf gedaan: de muziek, de montage, de special effects, enzovoort. “

De locaties zien er erg mooi uit, ik vroeg me af waar jullie die gevonden hebben.Ellrich: “Het grootste deel hebben we in Rusland gefilmd. Tien dagen hebben we in Duitsland gefilmd. De oude gebouwen staan in Duitsland. We hebben wel veel CGI gebruikt om moderne gebouwen en graffiti uit het beeld te halen.”

En, smaakt het naar meer? Gaan jullie meer films maken of toch vooral verder met muziek?

Khaleev: “Allebei! Met Moonbeam hebben we net een nieuw album gemaakt. We hebben ook al ideeën voor een nieuwe film. III draaide op acht filmfestivals en we hebben een prijs gewonnen voor beste cinematografie. Dat geeft ons veel inspiratie om verder te gaan.”

Wordt de volgende dan ook weer een horrorfilm?

Khaleev: “We weten het nog niet zeker. De volgende wordt waarschijnlijk een thriller. Eén ding is zeker: het wordt geen komedie!”

© Lieuwe van Albada
16 april 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!