Aliens poster
Aliens poster
Flashback
28 juli 2017

‘Ik kijk films maar zelden een tweede keer’

Aliens posterFLASHBACK | In de rubriek FLASHBACK legt Karina Meerman elke week vijf vragen voor aan (oud)medewerkers van Schokkend Nieuws over hun jeugdfilmherinneringen – en trauma’s. Deze week: digitaal hoofdredacteur Carlijn Kruidhof, die denkt dat eerste filmliefdes altijd getekend zijn.

Carlijn Kruidhof (1991) begon in 2014 voor Schokkend Nieuws met het schrijven van dvd-recensies voor de website. Dat was tijdens haar afstudeerjaar journalistiek in Tilburg. Na een stage van vier maanden voor de NOS in Washington in 2016 na haar master American Studies nam ze de website van Schokkend Nieuws onder haar vleugels.

Wat is je vroegste filmherinnering? En wat was je vroegste genrefilmherinnering?

“Het moet een Disneyfilm zijn geweest in de bioscoop van Dordrecht, die nu failliet is. Mijn eerste grote obsessie was namelijk ALADDIN. Alles in mijn kamer was ALADDIN. Langs de wanden liep zo’n decoratieband met de poppetjes uit de film en van het stuk dat over was, had mijn oma een lamp gemaakt. Ik was gewoon verliefd op Aladdin. Ik wilde Jasmine zijn, ik had ook zo’n poppetje van haar. Maar ik wilde ook Aladdin zijn. De liedjes vond ik ook geweldig, ik houd nog steeds van musicals. Ik heb ook vage herinneringen aan THE MUPPET MOVIE en aan TOY STORY. Pixars eerste lange film kwam uit toen ik 4 was, dus op kinderfeestjes keken we Pixarfilms.

Ik hield van kinds af aan van film. De James Bonds waren toen op televisie en ik keek ze allemaal. Mijn liefde voor genrefilms begon met THE LORD OF THE RINGS. Ik was elf toen ik de eerste film zag en raakte helemaal geobsedeerd. Ik volgde de website, keek alle vlogs. Ook HARRY POTTER was in die tijd. Fantastisch. Horror kwam pas later.”

Van welke film kon je niet slapen?

“Horror kwam in een vakantiehuisjes van Center Parcs. Daar hadden ze Film1 en een filmkanaal was toen zo bijzonder. We zapten wat af en ook ALIENS kwam voorbij – en dan juist die scène. Ik kon er een week niet van slapen. Ik was bang van Mama Alien, maar ik werd er ook naartoe getrokken. Eng en mooi blijft mijn favoriete combinatie: van SLEEPY HOLLOW heb ik ook wakker gelegen, maar het werd mijn lievelingsfilm.

Nu kan ik heel makkelijk ‘niet slapen’. Als kind keek ik graag naar THE MUPPET MOVIE. De scène waarin Animal heel erg groot wordt vond ik zo eng en daar lag ik al wakker van. Als tiener was ik bang van geluiden. Wij woonden in een nieuwbouwhuis maar ik hoorde overal kraken en piepen. Na het zien van PARANORMAL ACTIVITY sliep ik een nacht met oordopjes in zodat ik alleen maar muziek hoorde. Maar daar ben ik wel overheen gegroeid hoor. Ik ben nu eerder teleurgesteld als een film niet eng genoeg is.”

Wie was je eerste film-crush?

“Ik denk dat iedereen met een cartoon begint en voor mij was dat dus Aladdin. De eerste die ook een mens was? Elijah Wood in LORD OF THE RINGS. Ik heb hem laatst mogen interviewen voor Schokkend Nieuws, het is echt een superaardige vent. Ik heb het interview opgenomen en aan het eind zei hij mijn naam, nadat ik hem vertelde dat ik eigenlijk filmjournalist ben dankzij LORD OF THE RINGS. “Ahw, that’s so sweet! Thank you Carlijn” antwoorde hij. Ik heb dus een opname van Elijah Wood die mijn naam zegt! Verliefd ben ik niet meer, maar leuk is dat wel.”

Heb je ooit overgegeven door een film?

“Ik ben één keer bijna de zaal uitgelopen en dat doe ik nooit. Echt nooit. Als ik eenmaal binnen ben, dan kan ik niet meer weg, ik moet het afmaken. Maar deze keer zat ik tijdens het IFFR bij een Chinese film over een man die graag vernederd wilde worden door vrouwen. R100 heette die film. Daarvoor had hij een bedrijf ingehuurd en de dames kwamen dan uit het niets om vernederende dingen met hem te doen. Eén vrouw spuugde van alles op hem en ik kan niet tegen speeksel. Bloed, ingewanden, allemaal prima, maar van speeksel ga ik over mijn nek. Ik moest mijn ogen en oren dichthouden, anders was dat ook echt gebeurd.”


Is er een film die je als kind helemaal te gek vond, maar als volwassene juist teleurstellend?

“Nee, eigenlijk niet en ik vind het ook fijn dat die kinderherinneringen intact blijven. Laatst heb ik THE MUPPET MOVIE weer gezien en ik wist direct weer waarom ik hem als kind zo leuk vond. Sowieso kijk ik films maar zelden een tweede keer, er is nog zoveel nieuws te zien! Liever pak ik een regisseur of een genre en diep ik dat uit. Ik kijk altijd uit naar een volgende film.”

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!