super-gunn
super-gunn
Nieuws
25 december 2011

Het beste van 2011 (deel 4)

super-gunn Wat waren de vijf beste films van het afgelopen jaar? Hier zijn de volgende vijf persoonlijke jaarlijstjes van de Schokkend Nieuws-medewerkers.

 En ondertussen blijven we benieuwd naar wat volgens de lezers de beste films van 2011 waren. Lees onze lijstjes en laat ons weten wat jouw favorieten waren via het reactieveld onderaan.

Uiteindelijk leverden 21 redactieleden en medewerkers hun lijstje in, goed voor meer dan veertig titels. In de hele maand december zullen we ze – in alfabetische volgorde – aan jullie voorleggen. Hier vind je deel 1, deel 2 en deel 3 van de jaarlijstjes.

 

DE JAARLIJSTJES

Joep van Loon recenseerde dit jaar o.a. PARANORMAL ACTIVITY, THE VANISHING ON 7TH STREET, SHADOW en BLOODRAYNE: THE THIRD REICH.

 1. BLACK SWAN (Darren Aronofsky) – Bij ballet gaat het niet om de intrige, maar om de uitvoering.
 2. DRIVE (Nicolas Winding Refn) – Prachtig verontrustend, van de maker van BRONSON.
 3. THE BORGIAS (Neil Jordan) – Zó hoort een historische serie gemaakt te worden.
 4. BIUTIFUL (Alejandro González Iñárritu ) – Bijzonder mooi drama over het vaderschap – en ik heb een hekel aan drama…
 5. HOBO WITH A SHOTGUN (Jason Eisener) – Niet zo fijn als MACHETE, maar evengoed prima Grindhouse.

Het laatste wapenfeit van André Nientied was een schitterende reportage over de Comic-Con in SN 79. Maar André, filmjournalist voor Nieuwe Revu en Nu.nl, is voortdurend on the lookout. Het zal er binnenkort wel weer van komen.

 1. DRIVE  – Dit is het jaar van Ryan Gosling.
 2. SUPER 8 (J.J. Abrams) – En van de comeback van Spielberg.
 3. BALADA TRISTE DE TROMPETA (Álex de la Iglesia) – Een circusfilm in alle opzichten.
 4. BLACK SWAN –  Balletthriller van formaat.
 5. X-MEN: FIRST CLASS (Matthew Vaughn) – 2012 wordt het jaar van Michael Fassbender.

Henriëtte Poelman recenseerde in 2011 o.a. RARE EXPORTS, LET ME IN en SOUND OF NOISE. In SN#89 vind je het interview dat ze deed met Colin Strause over SKYLINE.

 1. TUCKER & DALE VS EVIL (Eli Craig) – In deze omgekeerde horrorwereld pakt een visvakantie wel heel vervelend uit. Slim, ontzettend grappig en met een groot, kloppend hart. Tucker & Dale zijn het beste filmduo sinds jaren.
 2. GAME OF THRONES (David Benioff/D.B. Weiss) – Er blijkt steeds minder onverfilmbaar. Venijnige intriges, prachtige personages en verontrustende ontwikkelingen: GAME OF THRONES snijdt, vlamt en gromt aan alle kanten. 
 3. RARE EXPORTS (Jalmari Helander) – Voor iedereen die altijd al wist dat de waarheid achter sprookjesfiguren heel anders is. Helander mengt een oprecht kinderavontuur met humor, horror en een grote dosis noodzakelijke peperkoek. 
 4. BLACK SWAN  – Hallucinante beelden, onderhuidse spanning en geweldige dans- en acteerprestaties. Wederom kruipt Aronofsky in je hoofd, om zich vast te bijten tot lang nadat de film is afgelopen.
 5. THE TROLL HUNTER (André Øvredal) – De verrassing van 2011. Zeer geslaagd en effectief, hoewel in bijna standaard format uitgevoerd. Heerlijke verwijzingen naar allerhande folklore en de laconieke Troll hunter zelf is wat mij betreft de held van het jaar.

Redactielid Ronald Simons, druk met zijn eigen website Cultcorner en de maandelijkse filmavond Cinema Egzotik, berichtte in SN#91 onder meer over zijn ontmoetingen met de veteranen van de Italiaanse zombie en kannibalenfilm: Catriona MacColl en Ruggero Deodato.

 1. MELANCHOLIA (Lars von Trier) – Aan de vooravond van het einde van al het leven op aarde borrelen de spanningen binnen een familie naar de oppervlakte. Von Trier slaagt er in om ons intens met hen te laten meeleven in het volle besef dat niets er meer toe doet.
 2. BLACK SWAN – Aronofsky, de meester van de bombast, houdt zich voor het eerst in en filmt de meest angstaanjagende nachtmerrie van het jaar, die door Natalie Portmans acteerprestatie naar een onvergetelijke ervaring wordt geduwd.   
 3. NEVER LET ME GO (Mark Romanek) – Verfilming van de roman van Kazuo Ishiguro is sciencefiction op zijn best, want schetst een realistisch, koud en nihilistisch toekomstbeeld waar je ’s nachts zwetend van wakker zou kunnen worden.
 4. TRUE GRIT (Joel & Ethan Coen) – Droogkomische, prachtig vormgegeven, wat voortkabbelende western wordt compleet gedragen door het weergaloze duo van een binnensmonds brabbelende Jeff Bridges en de veertienjarige Hailee Steinfeld.
 5. HOBO WITH A SHOTGUN – Openingsfilm van het Imagine filmfestival is een behoorlijk botte B-film over een zwerver die opstaat tegen de tirannie van een stel genadeloze boeven. Heerlijke, welverdiende ode aan de jaren tachtig genrefilm.

Phil van Tongeren, een van de oprichters van Schokkend Nieuws, schreef lovend over SUPER 8, Guy Maddin, Nick Zedd en Drew Struzan. En hij zette verlekkerd zijn tanden in THE SLUMBER PARTY MASSACRE COLLECTION.

 1. SUPER 8 – Hoe je als vijftiger weer de opwinding kunt herbeleven van je eerste Spielberg-ervaring.
 2. BALADA TRISTE DE TROMPETA – Barokker dan barok, deze extravagante horror die ook nog een greep doet in Spanjes duistere verleden.
 3. MONSTERS (Gareth Edwards) – Aliens achter de bergen, mensen ervoor. Precies de juiste balans. En dan ook nog die wonderbaarlijke laatste scène. 
 4. ENEMY AT THE DEAD END (Owen Cho, Sang-Hwa Kim, Cho Owen, Kim Sang-hwa) – De zwartste komedie van het jaar. Een strijd op leven en dood vanuit het ziekenhuisbed. Malle Koreanen…
 5. SUPER (James Gunn) Dat krijg je ervan als gestoorde individuen zich superheld wanen. Voel hoe die brede grijns op je gezicht langzaam maar zeker stolt tot een grimas.
25 december 2011

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!