The Mist poster
The Mist poster
Voorpret
18 juni 2017

Nieuwe King-verfilmingen op komst

The Mist posterVOORPRET | Mooie tijden dienen zich aan voor fans van Stephen King. THE MIST is het begin van een jaar vol nieuwe, veelbelovende adaptaties. De meester zelf is alvast enthousiast. Via zijn Twitteraccount liet hij het volgende noteren: “Believe it or not, they all look awesome.” Als dat geen voorpret is!

Het lijkt wel of er voortdurend nieuwe King-projecten worden aangekondigd, maar de meeste daarvan zijn op dit moment nog onzeker. Zo zou X-MEN: THE NEW MUTANTS-regisseur Josh Boone in opdracht van Warner Bros. bezig zijn aan een – zoveelste – poging om THE STAND naar het grote doek te brengen. Dit keer in een serie van vier(!) films, met misschien wel Matthew McConaughey in zijn DARK TOWER-rol van Randall Flagg.

Boone zou voor Temple Hill Entertainment ook werken aan een adaptatie van LISEY’S STORY, terwijl King-veteraan Craig R. Baxley (STORM OF THE CENTURY) al een tijdje THE GINGERBREAD GIRL van de grond probeert te krijgen. Ook van Kings nieuwste roman SLEEPING BEAUTIES, een samenwerking met zijn zoon Owen die in september in de winkels verschijnt, zou al een verfilming op stapel staan. En dan is er ook nog de langverwachte tv-serie van THE TALISMAN waar Amblin Television op zou broeden… sinds 1985.

Toekomstdromen zijn het, plannen die grotendeels gedoemd lijken om te blijven hangen in één van de negen cirkels van development hell – een beeld dat zomaar zou kunnen opduiken in een roman van King zelf. Gelukkig zijn er ook films en series waar we met zekerheid mogen naar uitkijken. Of zoals de Man in Black in THE DARK TOWER het verwoordt: “You can’t stop what’s coming.”

1. THE MIST (Christian Torpe, 2017)

“There’s something out there.” Als één verhaal archetypisch is voor het werk van King, dan is het wel The Mist. King positioneert hierin een groep nietsvermoedende mensen in een situatie waar ze bedreigd worden door een gevaar van buitenaf, gesymboliseerd door in mist gehulde monsters. Het is een verhaaltechnische blauwdruk die hij nog voor tientallen andere verhalen en romans zou gebruiken, maar misschien wel nergens zo goed als in de novelle die in 1985 verscheen in Skeleton Crew, in Nederland uitgebracht als Duistere Krachten. Frank Darabont maakte in 2007 de bijna perfecte verfilming – bekijk ‘m in de zwart-wit versie! – waarin hij zowel aandacht had voor de interne strubbelingen van de in het warenhuis verschanste groep als de externe dreiging van de monsters. Afgaande op de trailer wordt de reikwijdte de tv-serie, gerund door de Deen Christian Torpe, breder en groter. Er is niet enkel de supermarkt als setting, maar ook onder meer een kerk en een school. Verwacht niet noodzakelijk méér gemuteerde creaturen. Torpe lijkt de nadruk te leggen op het effect dat de mist op de mensen heeft. Voorlopig zijn er tien afleveringen gepland.

THE MIST gaat in première op 22 juni 2017 via Spike TV (VS).

2. THE DARK TOWER (Nikolaj Arcel, 2017)

Geen Stephen King-film die zo’n lange, getroebleerde ontstaansgeschiedenis kent als THE DARK TOWER. Dat de nu 87-jarige Clint Eastwood ooit in de huid zou kruipen van Roland Deschain/The Gunslinger zegt veel over het lange wachten. De voorbije tien jaar is er hard aan een verfilming van de acht Dark Tower-boeken gewerkt en eindelijk – eindelijk! – komt Kings multiversum aan horror, fantasy, sciencefiction en western deze zomer in de zalen, met Idris Elba als laatst overlevende scherpschutter in een wereld die verder is gegaan en Matthew McConaughey als zijn nemesis Walter Padick, de Man in Black. King baseerde zijn monumentale epos zoals bekend deels op het gedicht Childe Roland To The Dark Tower Came van Robert Browning en haalde inspiratie bij onder meer THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY (Sergio Leone, 1966) en de Lord of the Rings-boeken van Tolkien. Voor niet-ingewijden is het misschien vreemd dat Nikolaj Arcels (EN KONGELIG AFFÆRE, 2012) film eigenlijk een vervolg wordt op het laatste boek, maar trouwe reisgenoten van het Ka-tet weten dat het leven een wiel is dat blijft draaien.

THE DARK TOWER gaat in première op 4 augustus (VS), 23 augustus (BE) en 24 augustus (NL).

3. MR. MERCEDES (David E. Kelley, 2017)

Stephen King had in 2014 nooit kunnen vermoeden hoe gruwelijk actueel de set-up van zijn boek Mr. Mercedes zou zijn. Daarin laat hij een gestoorde seriemoordenaar met een auto inrijden op een grote groep werklozen die staan aan te schuiven aan een conventiecentrum waar een jobbeurs van start gaat. Rechercheur Bill Hodges (Brendan Gleeson) kan de moordenaar niet klissen. Na zijn pensioen neemt een zekere Brady Hartsfield (Harry Treadaway) contact met ‘m op. Is hij de moordenaar? Het is de start van een kat-en-muisspel dat pas in het derde deel van de Hodges-trilogie beslecht zal worden. King sloeg met de serie nieuwe paden in en schreef een hard-boiled detectiveverhaal waarin de horrorelementen grotendeels achterwege bleven. Met de woorden van regisseur Jack Bender (LOST, UNDER THE DOME) gaat de serie over “the monster inside the people.” Bizar detail: acteur Anton Yelchin werd gecast als seriemoordenaar Brady Hartsfield, maar hij stierf een maand na de aankondiging… door een auto-ongeluk. Voorlopig zijn er tien afleveringen gepland. Het is afwachten of die goed en succesvol genoeg zijn om ook Finders Keepers en End of Watch te verfilmen.

MR. MERCEDES gaat in première op 9 augustus 2017 via Audience Network (VS).

4. IT (Andrés Muschietti, 2017)

197 miljoen keer werd de eerste trailer van IT bekeken, de eerste dag dat hij op het internet opdook – en daarmee werd het vorige record van THE FATE OF THE FURIOUS (139 miljoen) verrassend verbroken. De nostalgie naar de losers club die de strijd aangaat met het eeuwenoude kwaad lijkt helemaal terug, met dank aan STRANGER THINGS van de Duffer Brothers, die ironisch genoeg graag IT hadden gemaakt, maar door de producenten te onervaren werden gevonden. Na een dikke zeven jaar van ontwikkeling en het afhaken van Cary Joji Fukunaga (TRUE DETECTIVE, 2014) staat nu Andrés Muschietti (MAMA, 2013) aan het roer. Hij belooft meer gore dan in Tommy Lee Wallace’ miniserie uit 1990, waarin Tim Curry geen onverdienstelijke Pennywise speelde, een rol die nu wordt gespeeld door de Zweed Bill Skarsgård. Muschietti blijft naar eigen zeggen ook dichter bij de originele roman uit 1986 en zou de zware thema’s niet uit de weg gaan. Dit eerste deel concentreert zich enkel op wat de hoofdpersonen in hun kindertijd meemaken, en niet op hun volwassen versie. Is dit deel succesvol, dan is er dus nog materiaal genoeg voorhanden voor een vervolg.

IT gaat in première op 8 september (VS, BE, NL).

5. GERALD’S GAME (Mike Flanagan, 2017)

Geralds Game

Tweet van Stephen King, begin februari: “Saw a rough cut of Mike Flanagan’s GERALD’S GAME yesterday. Horrifying, hypnotic, terrific. It’s gonna freak you out.” Op de exacte releasedatum is het nog even wachten, maar verwacht wordt dat de verfilming van Kings boek uit 1992 deze herfst nog op Netflix te zien zal zijn. Lange tijd werd het boek als onverfilmbaar bestempeld. Niet zo gek als je bedenkt dat het hoofdpersonage Jessie de hele tijd aan het bed vastgeketend ligt, nadat haar man (Bruce Greenwood) tijdens een kinky vrijpartij een hartaanval kreeg. King kroop in zijn roman diep in het hoofd van Jessie (Carla Gugino), op zoek naar een trauma dat ze als kind opliep. Het boek behoort net als Dolores Claiborne en Rose Madder tot Kings onofficiële sociale horror-trilogie. Producente Trevor Macy heeft er een goed oog in: “There’s a storytelling device that we use that the book doesn’t. It’s really nice to get Stephen King’s support in doing that, even at the script stage, so he feels and we feel that it’s a very faithful adaptation.”

GERALD’S GAME wordt in 2017 verwacht op Netflix.

6. 1922 (Zak Hilditch, 2017)

1922

Gaat Netflix zich specialiseren in nog onverfilmde King-verhalen? Naast GERALD’S GAME staat ook 1922 op de planning, de verfilming van de novelle uit de verzamelbundel Full Dark, No Stars uit 2010. Aan het woord in dit verhaal is Wilfred James (Thomas Jane), een onbetrouwbare verteller die naar eigen zeggen met behulp van zijn zoon zijn vrouw Arlette (Molly Parker) vermoord heeft. Het jaar is 1922, de plaats Nebraska, maar Wilfred is niet meer zo zeker van zijn zaak als alles er op wijst dat zijn vrouw teruggekeerd is uit de dood. De opnames van 1922 vonden plaats in Vancouver, Canada. Regisseur Zak Hilditch is niet helemaal nieuw in het genre, maar wist tot nu toe niet echt door te breken. Zijn bekendste wapenfeit THESE FINAL HOURS uit 2013 was alvast een stap in de goede richting.

1922 wordt in 2017 verwacht op Netflix.

7. CASTLE ROCK (Sam Shaw/Dustin Thomason, 2018)

Wat het Cinematic Universe is voor Marvel is Castle Rock voor Stephen King – zo’n beetje toch. Het is in ieder geval het fictieve stadje waar een heleboel van zijn verhalen zich afspelen: THE DEAD ZONE, CUJO, STAND BY ME, THE DARK HALF en NEEDFUL THINGS om maar enkele verfilmingen te noemen. Groot was dan ook de verbazing toen Hulu begin dit jaar een trailer de wereld instuurde van een serie die Kings Castle Rock-verhalen met elkaar gaat verbinden. Centrale figuur wordt Henry (gespeeld door André Holland, MOONLIGHT), een advocaat met een complexe, persoonlijke geschiedenis in Castle Rock. Verder is het project nog altijd in dikke mist gehuld. Waarom vermeldt de trailer ook zoveel verhalen die zich niet in Castle Rock afspelen, bijvoorbeeld? Misschien verklaart de aanwezigheid van J.J. Abrams als executive producer wel al die vaagheid. Er zouden alvast tien afleveringen besteld zijn door Hulu. Opnames gaan als alles goed loopt deze zomer van start.

THE MIST start op 22 juni op de zender Spike in Amerika. Het is vooralsnog onduidelijk of de serie ook te zien zal zijn in Nederland.

Stephen King wordt op 21 september 70 jaar. Schokkend Nieuws #127 viert dat met een special. Vanaf 4 augustus in de winkel!

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!