Ringu / Ring

1 1 1 1 1 (7 Stemmen)
9
( Ons oordeel )
Ringu / Ring

VHS | Lichtgevoelig materiaal en magneetbanden kunnen meer opvangen dan onze ogen en oren, weten we sinds THE OMEN, BLOW-UP en THE CONVERSATION. Ook spiegels willen nog wel eens een onzichtbare wereld weerkaatsen (ik herinner me een fotostrip uit de jaren '70 waarin een vrouw onderzoekt waarom iedereen die in de spiegel kijkt en een kruis op het voorhoofd ziet verschijnen, spoedig het loodje legt. Op het allerlaatste plaatje ziet deze vrouw zich, schok, zelf gebrandmerkt in de spiegel).

In de mooie Japanse griezelfilm RINGU/RING (1998) verbergen vervormde fotopixels, flikkerende videobeeldlijnen, gruizig tv-ruis, zwartglanzende beeldschermen en ovale spiegels een wereld die niet de onze is, een beetje zoals in PULSE van Kiyoshi Kurosawa, die het suggestieve karakter van groezelige videobeelden ook effectief wist in te zetten. De eerste aanwijzing dat er iets niet pluis is, krijgt journaliste Reiko (Nanako Matsushima) als haar nichtje en twee van dier schoolgenoten sterven met een afgrijselijke uitdrukking op het gezicht. Op school zoemt een urban legend rond over een vrouw die via de ruis van de tv voorspelt dat de dood van de toeschouwer binnen een week zal intreden, spoedig gevolgd door een telefoontje: 'Heb je het gezien?'

Onder regie van een goede filmmaker, en zo mag je Hideo Nakata wel noemen, is de aangekondigde dood griezeliger dan een onverwachte moord, geheel in de lijn van Hitchcocks beroemde 'bom onder de tafel'-voorbeeld. Het begin van RINGU is spannend, juist omdat die 'fatale' beelden nog ongezien zijn. Als we samen met de journaliste en haar ex-man (voormalig jaren '70-actieheld Hiroyuki Sanada) de sombere, cryptische beelden hebben bekeken, krijgt de film vleugels. Nu de twee vervloekten zelf nog maar een week hebben te leven, reizen ze naar een vulkanisch eiland in de Ring van Vuur (die de gehele Grote Oceaan omcirkelt) om de onderste steen boven te krijgen en de dood op een afstand te houden.

RINGU leunt, zoals het de betere griezelfilm betaamt, op suggestie en tragiek. Bloed is ingeruild voor stilte. Of dat ook het geval is bij THE RING, de Amerikaanse remake van Gore Verbinski (MOUSE HUNT, THE MEXICAN) met Naomi Watts in de hoofdrol, moet nog maar worden afgewacht. In Japan werd RINGU, een bewerking van Koji Suzuki's gelijknamige boek, in ieder geval de best bezochte horrorfilm aller tijden, zodat vervolgen niet konden uitblijven. De schrikeffecten van RINGU en de stokoude angsten waar het aan appelleert zijn niet bijster origineel, maar Nakata heeft met 'ouderwetse' pixels en dito beeldruis een mooie vorm gevonden om weer eens te laten zien dat de kracht van beelden nooit onderschat mag worden.

Copyright Mariska Graveland. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #56, najaar 2002.

Trailer

Info

Ringu / Ring

Misschien vind je dit ook interessant?

Thank God It’s Friday 3 februari
  • 03 februari 2017
  • By Jasper ten Hoor

TGIF | James Cameron heeft TERMINATOR terug, Denis Villeneuve gaat DUNE regisseren en Jason Voorhees komt weer tot leven. Oftewel, er is altijd wat te vieren. En daarom vieren...

European Genre Forum
  • 22 november 2016
  • By Schokkend Nieuws

OPROEP |  Filmmakers opgelet! Je kunt nu je plannen voor je horror-, sciencefiction- of fantasyfilm indienen bij het European Genre Forum. Deadline: 18 januari.

Nederhorror op Imagicon
  • 17 september 2016
  • By Schokkend Nieuws

EVENT | Welke Nederlandse horror- en genreshorts heb je nog niet gezien? Geen zorg! Tijdens Imagicon op zaterdag 15 oktober kun je ze nog inhalen!

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SN 127 cover web

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer