Raw

1 1 1 1 1 (20 Stemmen)
10
( Ons oordeel )
Raw

IFFR | Zorg dat je RAW / GRAVE niet mist. De Franse kannibalenfilm van Julia Ducournau is vernieuwend, mooi gefilmd, inhoudelijk heel interessant en gefundes fressen voor de fans van rauw en bloederig.

Justine (Garance Marillier) gaat dierengeneeskunde studeren. Haar ouders brengen haar naar de faculteit, een grauw, dreigend gebouw. Justines oudere zus Alexia (Ella Rumpf) studeert er al, maar is niet komen opdraven om haar een beetje wegwijs te maken. De zussen vinden elkaar pas veel later terug, tijdens het wilde ontgroeningsritueel waar de stoere Alexia straalbezopen staat te twerken. Justine heeft tegen die tijd al kennis gemaakt met haar kamergenoot en gay best friend Adrian (Rabah Nait Oufella), aan wie ze dan gelukkig nog wel een beetje steun heeft.

RAW werkt op heel veel fronten, maar regisseuse en scenarioschrijfster Julia Ducournau dwingt om te beginnen bewondering af met de sterke setting die ze koos. De faculteit dierengeneeskunde is geloofwaardig in beeld gebracht, maar er gaat wel een enorme dreiging uit van, bijvoorbeeld, de scène waarin een paard onder narcose wordt gebracht. Het arme dier zakt langzaam door zijn poten, waarna de leerlingen-veearts een metalen klem tussen zijn tanden schroeven en het paard optakelen. De autopsielessen, het bloed, de alledaagse omgang met kadavers en feces: dat zijn de grimmige voorbodes van iets nog veel gruwelijkers. De ontgroeningspraktijken om te beginnen: de feuten worden gedwongen te kruipen en te zingen, moeten vernederende kleding dragen en worden met bloed overgoten. Arme Justine, die net als haar hele familie haar hele leven lang vegetariër is geweest, wordt zelfs gedwongen rauwe konijnenniertjes te eten. Vlees heeft op haar echter een alarmerend effect …

Justine krijgt niet alleen zin in nog meer vlees, ook de vleselijke lusten laten zich opeens gelden. Justine moet haast wel vernoemd zijn naar de hoofdpersoon in de roman van de Markies de Sade, Justine of De tegenspoed der deugdzaamheid. Julia Ducournau schept, net als de markies, heel gewiekst verwarring op alle fronten van seks, geweld en gender: Ligt Justine te masturberen onder de lakens? Nee, ze krabt haar lijf open vanwege een vreselijke rode uitslag. Is het dronken slut calling tijdens de ontgroening sexisme of is het een geuzennaam en is er iets bevrijdends aan een feest waar meisjes leren staand te plassen? Is Adrian homoseksueel of maakt Justine toch nog kans? En hoeveel liefde en sadisme zit er eigenlijk verstopt in de zusterlijke inwijdingen die Alexia haar zusje laat ondergaan? RAW zit vol gruwelijke momenten, maar de stoere Rotterdamse horrorfans die in de rij achter mij zaten krompen toch het meest hoorbaar ineen tijdens de bikini-wax-scène. Ducournau filmt het in een pornografische low angle, creëert een lach met de likkende hond die net iets te dichtbij komt, en levert dan een van de beste horrorscènes van het jaar.

Het is de zusterrelatie die de film emotionele houvast geeft. Garance Marillier en Ella Rumpf zijn excellent in de hoofdrollen. Je leeft vanaf het begin mee met Justine. Dat je haar metamorfose zou kunnen opvatten als een razende afwijzing van genderstereotypen, of dat de film ook iets te zeggen heeft over schoonheidsidealen, ontgroeningen en dierenleed, is een interessante bonus. Het staat echter nooit in de weg van de pure horror die RAW ook biedt. Ducournau kent haar klassiekers – CARRIE, GINGER SNAPS – en levert, mede dankzij het mooie camerawerk van Ruben Impen, ook zelf een paar onvergetelijke momenten. De scène met de blauwe en gele verf, bijvoorbeeld, de vinger-scène of het verrassende einde. De film had misschien een minuut of tien korter gekund, maar ik zie daarin geen reden om iets van de score af te trekken.

RAW is morgen nog één keer te zien in Rotterdam. Verder opent de film op 8 maart het Offscreen Film Festival in Brussel. Waar we eerder vernieuwende horror als THE BABADOOK en THE WITCH alleen op festivals en dvd te zien kregen, brengt distributeur Cinemien gelukkig RAW vanaf 20 april naar de Nederlandse bioscoop. Hulde dus voor Cinemien, want dit is een horrordebuut dat smaakt naar meer.

International Film Festival Rotterdam
25 januari tot en met 5 februari
Nog een keer te zien op zaterdag 4 februari, 15.30 uur Cinerama 1.

Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 3 februari 2017.

Trailer

Info

Raw

Misschien vind je dit ook interessant?

Lucile Hadzihalilovic over Évolution
  • 28 april 2016
  • By Barend de Voogd

INTERVIEW | Een rode zeester op een jongensbuik; felle operatielampen in dezelfde vijfpuntige vorm. Zwijgzame moeders en verpleegsters; een kindertekening van een vrouw met...

Thank God It's Friday, 3 maart
  • 03 maart 2017
  • By Barend de Voogd

TGIF |  Vrijdag! Schokkend Nieuws hoofdredacteur Barend de Voogd bereidt zich met een paar linkjes voor op een (bijna) zorgeloos weekend.

IFFR so far....
  • 02 februari 2016
  • By Schokkend Nieuws

EVENT | Het 45ste International Film Festival Rotterdam (IFFR) is bijna halverwege. Tot en met zondag 7 februari kun je nog genieten van premières, bijzondere...

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SChokkend Nieuws 126 700px

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer