Sightseers (bios)

1 1 1 1 1 (22 Stemmen)
9
( Ons oordeel )
Sightseers (bios)

In DOWN TERRACE werd een Britse misdaadfamilie versplinterd door verraders uit haar midden. In KILL LIST werd op hardhandige manier een mysterieuze lijst slachtoffers afgewerkt. En nu komt aanstormend Brits talent Ben Wheatley met SIGHTSEERS, over een verliefd stelletje dat er met de caravan opuit trekt om de toeristische attracties van Noord-Engeland te bekijken. ‘If the caravan’s rocking, don’t come a-knocking’. Is het gedaan met het geweld? Heeft Wheatley zich aan een rom-com gewaagd?

De naïeve Tina (Alice Lowe) en het buitenbeentje Chris (Steve Oram) zijn een pril en smoorverliefd stel. Tina woont bij haar moeder, wier leven alleen nog maar bestaat uit rouwen om haar hondje dat omkwam bij een bizar brei-incident. Tina wil weg en gelukkig wil Chris haar zijn wereld laten zien, te beginnen met een caravantour langs de bezienswaardigheden van Yorkshire. Het historische trammuseum bijvoorbeeld. En het potloodmuseum. En dat ene mooie viaduct.

In het begin is alles rozengeur en maneschijn. Tina fleurt de caravan op met haar handwerk en potpourri, en Chris geniet van zijn rol als toergids. Maar dan blijkt hij een wel erg kort lontje te hebben. De man die ondanks Chris' aandringen zijn ijspapiertje niet opraapt tijdens een rit in een historische tram, wordt pardoes doodgereden. En daar blijft het niet bij. Bovendien krijgt ook Tina de smaak te pakken:
- ‘I never thought of murdering innocent people before.’
- ‘He’s not a person Tina, he’s a Daily Mail reader’.

En zo beland je van een prettig-truttige Engelse roadmovie in een prettig-truttige Engelse versie van NATURAL BORN KILLERS. Maar er is meer aan de hand. Chris maakt geen excuses voor zijn moorddadige gedrag, maar wanneer Tina er in mee gaat, moet hij daar niets van hebben. Ook andere eigen initiatieven van Tina, zoals sexy (zelfgebreid!) ondergoed, worden niet gewaardeerd. Van een controlerende moeder is Tina overgestapt op een controlerend vriendje, en dat begint steeds meer te wringen. Zeker wanneer Chris meer geïnteresseerd lijkt in een joviale medekampeerder met een zelfontworpen fietscaravan, dan in Tina.

Er valt veel te lachen in SIGHTSEERS, maar de humor is pikzwart. De grafisch in beeld gebrachte ingedeukte schedels vormen een intrigerend contrast met de oer-Engelse campings en lullige toeristenattracties, begeleid door een al even Engelse tachtigerjaren-soundtrack.

Maar wat de film vooral tot een meesterwerkje maakt is de chemie tussen de twee hoofdrolspelers. Acteurs Lowe and Oram schreven het script en net als in Wheatleys eerdere films zijn de dialogen deels geïmproviseerd. Alles komt natuurlijk over, zonder dat daarvoor irritante gimmicks als shaky cam nodig zijn of overvloedige uitleg. Je hebt niet per sé een backstory nodig van Chris, of een reden waarom hij mensen vermoordt. Het is eigenlijk niet zo relevant waarom Tina nog steeds thuis woont en ze liever mensen vermoordt dan haar vriendje kwijtraakt. Het enige wat van belang is, is dat je ze volledig gelooft.

Bijzonder is dat je de sympathie voor het tweetal nooit verliest, hoeveel onschuldige mensen er ook het loodje leggen. Ze blijven de underdogs. Ze zijn niet cool en stoer, zoals de eerder genoemde Natural Born Killers, het zijn twee beschadigde mensen die op hun eigen verwrongen manier proberen er het beste van te maken. Ze zijn wie ze zijn. En dat is meer dan genoeg voor een film die je nog lang bij zal blijven.

Copyright Marjan Westbroek. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 31 januari 2013.

Trailer

Info

GB, 2012
regie: Ben Wheatley
productie: Claire Jones
Nira Park
Andrew Starke
Edgar Wright
scenario: Alice Lowe
Steve Oram
Amy Jump
camera: Laurie Rose
muziek: Jim Williams
montage: Robin Hill
Amy Jump
Ben Wheatley
effecten: Ian Rowley
cast: Alice Lowe
Steve Oram
Eileen Davis
Richard Glover

Misschien vind je dit ook interessant?

Interview met Ben Wheatley over High-Rise
  • 20 april 2016
  • By George Vermij

IMAGINE 2016 | Op 22 april vertoont het Imagine Film Festival voor de tweeede keer HIGH-RISE. De nieuwe film van Ben Wheatley past perfect in het architectuur- en...

De tijger is weer in Rotterdam
  • 27 januari 2016
  • By Barend de Voogd

EVENT | Vandaag start de 45e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). De ruim vijfhonderd films zijn ingedeeld in vier categorieën: Perspectives, Deep Focus,...

Thank God It's Friday, 13 januari
  • 13 januari 2017
  • By Theodoor Steen

TGIF| In onze wekelijkse vrijdagmiddagbode, die we digitaal het web opslingeren om de laatste loodjes van uw werkweek te verzachten, vindt u deze week odes aan Leia en...

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SChokkend Nieuws 126 700px

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer