Geek partyspel
Geek partyspel
Nieuws
25 januari 2017

Getest: Geek!

Geek partyspelNerds/geeks/obsessievelingen: hoe je ze ook noemt, ze kennen vaak veel obscure feitjes over popcultuur en etaleren die kennis ook graag. Daar speelt Geek: het partyspel over popcultuur graag op in.

Het spel, voor 2 tot 12 geeks verdeeld over twee teams, lijkt voor een gedeelte op triviant: er zijn vragen in zes categorieën – boeken, strips, games, films, tv-series en anime – en drie moeilijkheidsgraden – makkelijk, pittig, en ‘episch moeilijk’. Een handig spelelement, vooral aangezien geeks zich vaak specialiseren, is dat elke team zijn eigen set vragen min of meer samenstelt: elk teamlid kiest drie vraagkaarten uit afhankelijk van welk soort geek hij of zij is.

Er is zelfs verdere specialisatie: elke vraagkaart heeft meerdere vragen. Een team mag eerst kiezen of ze – bijvoorbeeld – denken dat ze meer weten van STAR WARS of van GHOSTBUSTERS. Een correct antwoord geeft 1, 2 of 3 punten, afhankelijk van hoe moeilijk de vraag was. Bij de testsessie met SN-ers werd over die categorisatie overigens nogal gemord. Makkelijke vragen waren soms toch nog wel pittig (‘Wie is de fabrikant van de ED-209 in Robocop?’) terwijl sommige ‘episch moeilijke’ vragen die naam niet bepaald verdienden (‘Hoe snel moet de DeLorean gaan voordat hij kan tijdreizen?’) Nu zal die inschatting altijd persoonlijk blijven, maar de episch moeilijke vragen hadden we hierdoor al vrij snel opgemaakt.

Sn'ers spelen Geek

Naast vragen zitten er ook actiekaarten in de doos. Bij de SN’ers viel het meest in de smaak de welbekende ‘mime’ kaarten (eigenlijk gewoon hints), waarbij een personage woordeloos moet worden uitgebeeld, en ’tekenopdracht’ kaarten. Wij vonden het spel leuker met meer van die kaarten dan voorgeschreven door de regels, wat helaas wel betekende dat we er binnen drie potjes al doorheen waren. Ook was het bereik niet heel groot: het werd al snel duidelijk dat een tekenopdracht in de categorie ‘boek/film’ vrijwel zeker over iets uit de HARRY POTTER of LORD OF THE RINGS-reeks zou gaan.

Een 'prachtige' tekening. Artiest onbekend.

Mag jij raden welke film dit moet voorstellen.

Minder succesvol waren de ‘Battle!’ kaarten. Bij deze kaarten wordt er een keuze voorgesteld (‘DC of Marvel?’; ‘Is SUCKER PUNCH een meesterwerk of een puberale fanfilm?’). Vervolgens moet iedereen stemmen. Het team waarin de meeste stemmen voor de winnende optie gingen (volgen jullie het nog?) wint twee punten. Echt veel voegt dit spelelement niet toe. Het belonen van het hebben van een meerderheidsmening is nou niet echt des geeks. Ook zijn sommige van de keuzes op z’n minst apart te noemen (er zijn meerdere stemrondes mogelijk over of een zeker personage gay is, bijvoorbeeld). Maar wie weet: mocht je het spel spelen met mensen die je niet goed kent geven deze kaarten misschien een aanleiding tot debat – wat iemand vindt van de Batmanfilms van Christopher Nolan zegt tenslotte veel over een mens. Verder zijn er ook nog ‘Error 404’ kaarten, waarmee je het spelverloop soms wat kan beïnvloeden.

Het SN-team heeft een leuke avond gehad

Het Schokkend Nieuws team heeft dit spel zorgvuldig getest.

Heel veel meer dan zes à acht keer spelen valt er waarschijnlijk niet uit de doos te halen, zelfs als je je wat braver aan de spelregels houdt dan wij deden. Voor een feetje met mede-geeks is het echter een prima spel: de regels zijn eenvoudig, het is altijd leuk om iemand nét de mist in te zien gaan terwijl ze het antwoord heus wel kennen, en – misschien nog wel het belangrijkste – je krijgt er zin van om weer eens het geekdom in te duiken.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!