SCHOKKEND NIEUWS

Meet Your Maker! in Amsterdam

Het Brusselse Offscreen Film Festival en Schokkend Nieuws organiseerden deze eerste editie in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. Iets voor tienen al arriveerden de eerste gasten en bezoekers in het theater aan de Amsterdamse Nes, waar de fraaie Rode Zaal was ingericht als een sfeervol filmtheater.

Hoofdredacteur Barend de Voogd praatte de verschillende programmaonderdelen aan elkaar, te beginnen met de Pitch Contest. Deze werd geleid door regisseur en scenarist Chris Mitchell (DE POEL). De jury moest meteen aan de bak; Jan Doense (producent, House of Netherhorror), Yfke van Berckelaer (Schokkend Nieuws), Kevin DeCoster (Buda Kunstencentrum) en Ils Huygens (Kortfilm.be, Offscreen) luisterden naar de filmplannen van vijf jonge filmmakers. Jasper Vrancken pitchte zijn film MUIL met de foto van een opengesperde nijlpaardenbek op de achtergrond. Toepasselijk, want het verhaal gaat over een man die seksueel opgewonden raakt van het idee door een dier te worden opgegeten. Matthias de Bondt wil met ENTRE LE PLI ET ICI vertellen over de ontluikende seksualiteit van twee meisjes in een dorp waar een mysterieuze komeet is neergestort. Daan van den Berg illustreerde zijn neo-noir HARD BOILED met sfeervolle animatie-stills. Ruwan Heggelman (BESTE VRIENDEN) pitchte zijn lange speelfilmproject SNUFF en Jasper Klimbi probeerde de jury te enthousiasmeren voor zijn film PLUCHE. 

De jury was belangstellend en soms onder de indruk, maar ook kritisch: “Waarom moet het een webserie worden?”. Later op de dag maakte Chris Mitchell bekend dat de jury vond dat ENTRE LE PLI ET ICI de beste pitch had en ook het meeste profijt zou hebben van de prijs. “En de prijs, dat ben ik!”, grapte Mitchell. Matthias de Bondt mag een afspraak gaan maken met de scenarist van o.a. FRANKENSTEIN’S ARMY, SUSKIND, DE POEL en THE WINDMILL voor wat gedegen scenario-advies. 

Rond half Ă©Ă©n zwol het bezoekersaantal aan voor de Masterclass van Rob’s Propshop. Special make-up effects- en prop-specialisten Erik en Rob Hillenbrink brachten een groot aantal rubberen handen, hoofden en andere lichaamsdelen mee uit evenzovele horrorfilms en tv-series. Op het midden van het podium: een make-up stoel met een gewillig slachtoffer. Vrolijk kwebbelend over hun setbelevenissen en tricks of the trade maakten ze er een zombie van. Al snel vuurde de zaal de ene na de andere vraag op het tweetal af.

 mt_ignore: Rob's Propshop

Meet Your Maker! had uiteraard ook een heuse publieks- en juryprijs. Vanaf kwart over twee trokken veertien Vlaamse en Nederlandse korte films aan het publiek voorbij. Er waren ook veel makers. Phil van Tongeren en Barend de Voogd hielden korte Q&A’s met Brian en Jeffrey de Vore (DOODSTIL), Angelo Raaijmakers (DROEFGEEST), Matthias de Bondt (LA CHUTE), David van de Weyer (BRIDE ZOMBIE), David-Jan Bronsgeest (BROKER), Manuel Janssens (DE MYTHOLOGISCHE ROOF), Michiel ten Kleij (STEFAN HEEFT EEN STER GEVANGEN), Sander van Dijk (GEVLUCHT UIT DE HEL), Douglas Boswell (PATERSHOL) en Ruwan Heggelman (BESTE VRIENDEN). De makers van ECHO, SKINHEARTS, VLEZUS en DE VIJVER konden helaas niet aanwezig zijn.

Achteraf uitten sommige bezoekers hun verbazing over het hoge niveau van de korte genrefilms uit Nederland en Vlaanderen. De selectie bood plaats aan zowel low-budget films als films met een stevig budget en bekende acteurs. De thema’s en stijlen waren divers – van klassieke schrikmomenten en suspense tot zombiekomedies, van vervreemdend autobiografisch drama tot een hedendaagse bewerking van oude mythologische verhalen. Na Het Bloed van de Amateur, de voorganger van dit festival dat Schokkend Nieuws in 2013 organiseerde, is maar weer eens bewezen dat het kennelijk niet zo slecht gesteld is met het talent en de inventiviteit van jonge regisseurs die vinden dat er geen taboe rust op horror, sciencefiction of fantasy.

Helmut Ramak van PR-bureau ‎Effiecient legde de jonge makers in een fascinerende workshop uit hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun mooie films ook gedistribueerd en gezien worden. Op veler verzoek zullen wij de PDF van zijn lezing binnenkort op onze website plaatsen. Schokkend Nieuws is sowieso van plan zich te blijven inzetten voor het genre in Nederland en Vlaanderen: in de kolommen van ons blad, in een mogelijk vervolg van Meet Your Maker! Ă©n met nieuwe initiatieven. Daar was het Offscreen en Schokkend Nieuws ook om te doen: bewijzen dat er veel moois gemaakt wordt in de Lage Landen en een ontmoetingsplek bieden voor makers en publiek.

De zaal was ook goed gevuld voor de finale: de uitreiking van de prijzen. De Nederlandse kunstenaar Michiel Poelmann ontwierp drie prachtige trofeeĂ«n voor het festival. De eerste daarvan, de Brusselse publieksprijs, werd op 10 december al uitgereikt aan Matthias de Bondt voor het naargeestige LA CHUTE, waarin een jonge vrouw wordt vastgehouden door twee mannen. Het Nederlandse publiek had een andere favoriet: BROKER van David-Jan Bronsgeest. Ook een naar verhaal: een organenhandelaar, gespeeld door Yorick van Wageningen, krijgt gewetenswroeging en helpt een jonge vrouw ontsnappen.

 mt_ignore: Manuel Janssens

De juryprijs, bestaande uit een trofee, 3.000 euro huurtegoed van audiovisueel bedrijf en sponsor Cam-a-lot en 250 euro handgeld van het Offscreen Film Festival ging naar een Vlaamse film. DE MYTHOLOGISCHE ROOF van Manuel Janssens is de winnaar van Meet Your Maker! 2015. Hij won de prijs voor een schitterend gefilmde en verrassende moderne versie van De Sabijnse Maagdenroof, vermengd met een vleugje Paard van Troje en “die marginalen van Deurne-Noord”. Wat hij met die 3.000 euro huurtegoed bij Cam-a-lot gaat doen? Janssens, die met zijn eerdere film BOULES OF DEATH al bewees over een volstrekt originele fantasie te beschikken, vertelde tijdens de Q&A dat hij werk heeft gevonden in een Aprés Ski-hut. Inspiratie genoeg. “Oef, ik denk dat ik met het tegoed iets doe met heel veel spektakel en dure apparatuur.”

PATERSHOL (Douglas Boswell), DOODSTIL (Brian en Jeffrey De Vore) en BESTE VRIENDEN (Ruwan Heggelman) haalden ook de eervolle finale. Zoals jurylid Jan Doense terecht opmerkte: er waren alleen maar winnaars. Dat moest natuurlijk gevierd worden met een tweede vertoning van BROKER en DE MYTHOLOGISCHE ROOF. Die vertoningen kwamen in de plaats van het interview met de jonge Vlaamse regisseur Jonas Govaert, die helaas verstek moest laten gaan vanwege een ingrijpende operatie. Zijn horrorfilm WELP sloot de avond wel af. De jonge padvinders in de Ardennen waren hun leven niet zeker, maar ook in het café van De Brakke Grond bleef het, in een mêlee van opgewonden en geïnspireerde Vlaamse en Hollandse makers, nog lang onrustig.

Meet Your Maker! wordt mede mogelijk gemaakt door BesteBuren, het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en gesponsord door Cam-a-Lot. 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nĂłg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!